DEĞİŞİME UĞRATILAN BAĞIŞIKLIK HÜCRELERİ LÖSEMİLİ BİR KIZIN SON ÇARESİ OLDU

Öncelikle beni, bizi, gönderdikleri yazılarla ile destekleyen ailem ve arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Siz Kanserle Dans Ailesine her fırsatta teşekkür ediyoruz, ama arkamda destek olan arkadaş ve ailemi unutmam mümkün değil. Onların güzel sözleri ile her gün daha çok kamçılanıyorum. 

VE bu yazıyı birkaç saat aralıkla bana gönderen Sevgili Arkadaşlarım Ece Kalay ve Ayşe Akıncıgil'e sizlerin adına teşekkür ediyorum. Haber New York Times'da çıkalı inanın daha 24 saat olmadan tercümesi sayelerinde sizlerle....

Emma Whitehead, Pittsburg'deki evinde oradan oraya zıplarken annesi ve babasının gözleri parlıyor. Çünkü 6 yaşında olan Emma geçen bahar ayında ölümden döndü. Kemoterapi sonunda iki kere tekrarlayan kanser sonucunda doktorlar bile çaresiz kalmıştı. 

Onu kurtarabilmek için herşeyi denemeye hazır olan ailesi, Philadelphia Çocuk Hastanesindeki deneme bir uygulamaya gözü kapalı evet dediler. Bu tedavi daha önce ne bir çocuğa uygulanmıştı, ne de Emma'nın lösemi türüne. Nisan ayında yapılan deney, formu bozulmuş AIDS virüsünü Emma'ya vererek bağışıklık sistemini yeniden programlayıp kanserli hücreleri genetik olarak yok etmek amaçlıydı.  

Deney Emma'yı hakikaten neredeyse öldürüyordu, ama sonunda onu kansersiz yaşama kavuşturdu.

Emma 2010 yılından beri Acute Lymphoblastic Leukemia ile savaşıyordu. Bu deneyin parçası olan birkaç avuç içi kadar insandan biri. Aynı deney National Cancer Institute ve New York Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezinde de yapılmış bu zamana kadar. Pennsylvania Hastanesinde daha önce deneye katılan 3 yetişkinden 3ü de hastalıktan kurtulmuş, 2 tanesinde de kanser son iki senedir geri gelmemiş. 4 ayrı yetişkinde başarı sağlanamamış, deney yapılan başka bir çocukta ise başta kanser yenilmiş olsa da ne yazık ki geri gelmiş. 

İlacın işe yaradığının ilk belirtisi hastanın çok ciddi hastalanması, yüksek ateş ve üşüme. Kimi hastalarda streoid yardım etmiş ama Emma da o da pek fayda etmemiş. Ateşi o kadar yükselmiş ki, ailesi ve arkadaşları hastaneye veda bile etmeye gitmiş. Son aşamada doktorunun verdiği ilaç çaresiz olan Emma'yı hayata döndürmüş. 

Çelişkili sonuçlar da olsa, Kanser Uzmanları bu gelişmenin çok umut verici olduğu kanısında çünkü umutsuz vakalarda bile olumlu sonuçlara ulaşılmış. 

Dr Carl June, önümüzdeki yıllarda ilik transferinin bu prosedür ile yer değiştireceğini umuyorlar. 

Dr John Wagner, Minnesota Üniversitesi Çocuk kan ve ilik Merkezi Başkanı, ve bu deney sonuçları için "sadece olağanüstü" diyor. 

John Hopkins Üniversitesi Kanser Uzmanı Dr Ivan Borrello, bu hastalığın tedavisinde bir dönüm noktası diyor deney sonuçlarına. 

Novartis ilaç firmasi araştırma merkezi için 20 milyon dolarlık yatırımı onaylamış bile...

Bu buluş ve gelişmenin çok kısa sürede milyonlara ulaşıp yardım bekleyenlere ulaşması dileği ile. 

EB



Hiç yorum yok: