Pankreas Kanseri - Bölüm 3




Pankreas Kanseri - Bolüm 3

İlk iki yazımızın linkini yazımın başında paylaşıyorum sizlerle yine, çünkü bu yazı dizim birbirlerini tamamlayıcı bir şekilde derlenmiştir. 


Bu bölümde size Pankreas Kanseri ile dans eden, ve "whipple" ameliyati olma şansına sahip olan hastaları ameliyat sonrası neler bekliyor, ondan bahsedeceğim.

Daha önce de bahsettiğim gibi, kanser eğer pankreasın başında ise, bu hastaların "whipple" ameliyatı olabilmeleri mümkün. Ameliyat çok zor ve sonradan iyileşme dönemi uzun olan bir operasyon. Ameliyat sonrası eve gelişten sonraki en az bir ay dinlenme ile geçecektir. Bu dönem hastanın yaşı ve ameliyat öncesindeki sağlık durumu ile direk orantılıdır. 

Pankreas Kanseri olup ameliyat geçirenler büyük öğün ve ağır veya yağlı besinlerden kaçınmalıdırlar. Ayrıca yemek ile beraber içilen az miktarda sıvı şişkinliği, gaz ve krampları ve ishali önlemeye yardımcı olacaktır. 

 Ameliyat sonrasında pankreasın kalan kısmı, az ya da hiç enzim üretmiyor olabilir ve bu yüzden hastaya j-tüp denilen beslenme tübü yerleştirilebilinir. Zamanla yavaş yavaş ağızdan beslenmeye geri dönülür. 

Bu ameliyattan sonra pankreasın bir bölümünün alınmasından dolayı bu organın işlevini tam anlamıyla yerine getiremeyeceğindan,  diyabetik olma ihtimali yüksektir. 

Dikkat edilmesi gereken husular özetle:
- Ağır ve yağlı besinlerden uzak durmak
- besin değeri yüksek yiyeceklere yönelmek
- gün içinde 5-6 ufak öğün yemek yemek
- en az 8 bardak sıvı içmek (su tercih)
- yemekle beraber az miktarda sıvı içmek (yemek sırasında içilen fazla sıvı boş yere mideyi doldurarak faydalı besin alımını azaltabilir)
- Alkolden uzak durmak
- şekerli yiyeceklerden uzak durmak
- doktora günlük vitamin ihtiyacı ile ilgili danışmak (eksta ağızdan vitamin takviye) 

Ameliyat sonrasında hastalık öncesine göre yüzde 5-10 arası kilo kaybı normaldir. 

Whipple Operasyonundan sonra genelde tavsiye edilen tedavi kemoterapi ve radyoterapidir. Hastanın ve hastalığın durumuna göre Cerrah ve Onkolog doğru tedavi sırasını belirler. Johns Hopkins Üniversitesinin yaptığı araştırmalar sonucu ameliyat sonrasında öngörülen kemo ve radyoterapi yaşam şansını yüzde 10 arttırmaktadır. 

Umuyorum bu teknik bilgiler ile çok başınızı ağrıtmadım sizin. 

Yazı dizimin son bölümü tamamen teknik bilgiden uzak, daha önce değinmediğimiz, hatta değinmekten çekindiğimiz çok farklı bir yön alacak.

EB

Kaynaklar:

Hiç yorum yok: