"Çoğu sabah brokoli, karnıbahar, brüksel lahanası gibi sebzeleri sote yapıyorum. Buzdolabında ne varsa baharatla tatlandırarak. 3 küçük çocuğum bayılıyorlar. Saniyede bitiriyorlar, sebze olmadan yumurtalarına dokunmuyorlar bile."
Cohen, Ph.D., Davranış Bilimi ve Genel Onkoloji Departmanında profesör, ayrıca MD Anderson'un Bütünleyici Tıp Programının başında.
Kahvaltı seçiminde de anlayacağınız gibi Cohen sağlıklı bir yaşam tarzının savunucusu. Meditasyon ve yoga yapıyor, yediklerine içtiklerine dikkat ediyor, sebze ağırlıklı besleniyor ve mümkün olduğunca şekerden uzak duruyor.
İtalya’da ki anneanneyle 1 yılda değişim
“24 yaşımda anneannemle yaşayana kadar ne yediğime dikkat etmezdim. Anneannem vejetaryen ve yoga eğitmeniydi. Onunla her gün yoga yapmaya başladım ve 1 yıl et yemedim.”
Bu tecrübe Cohen’e yaşam tarzının kansere karşı savunmayı güçlendirici etkisi hakkında fikir verdi. Dünya Sağlık Organizasyonu 2010 verilerine göre 1 numaralı ölüm nedeni kanser. Amerikalıların %40’ı kanser teşhisi yaşayacak ve bu kanserlerin en az %50’si yaşam tarzı faktorleri ile direk ilintili - sigara, obezite, fiziksel aktivite eksikliği, beslenme, stres ve çevresel etkenler.
Batı hastalıkları dediğimiz meme, prostat ve kolon kanseri her yıl milyonlarca insanı etkiliyor ve batı tarzı yaşam stiline adapte olan Asyalılarda hızla yayılım gösteriyor.
"Kanserin sebebi genleriniz değil bu genlerin ifadesi ve kanser yatkınlığınızı arttırması. Yaşam tarzı faktörleri bu genetik ifadeyi kanser oluşumunu ve tekrarını etkiliyor.
Buna bir örnek BRCA1 gen mutasyonuna sahip kişilerde sebze ağırlıklı bir beslenmenin meme kanseri oluşumunu azaltması.’’
Cohen’e göre beslenmenin dışında başka öğeler de var. Düzenli egzersiz, dikkatli stres yönetiminin ve sosyal bağların önemine ve çevre kirletenlerine de dikkat çekiyor.
"Obezite istatistikleri korku verici. Örneğin araştırmalar obez meme kanseri hastalarında daha kötü sonuçlar elde edildiğini göstermesine rağmen hastalara kilo vermesi için yeterli teşvik ve destek sağlanmıyor. İnsanlara sadece kilo ver ve sigara içme demekle olmaz. Yardıma ihtiyaçları var -diyetisyen, yaşam koçu, sigara bırakma desteğine."
Sağlıksız alışkanlıklarla savaş
Cohen’e göre kilo problemi şeker, tuz ve yağ alışkanlıkları ile ilgili. FDA eski komisyoncusu David Kessler’in bu üçlünün alışkanlık yarattığı hakkındaki çalışmalarını örnek gösteriyor.
MRI çalışmalarıyla Kessler şeker ve yağın beyinde alışkanlık veren ilaçların aktıve ettiği ayni bölgeleri etkilediğini göstermiş. Üreticiler ürün beğenilirliğini arttırmak için içeriğindeki şeker ve yağ miktarını manipüle ediyorlar.
‘Sağlıklı yemek sıkıcıdır görüşüne katılmıyorum’ diyor Cohen. Baştan planlayarak ilgi çekici vejetaryen menüler yaratılabilir.
Kaynak:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder