Kolon Kanseri Riskini Azaltmak Elinizde --Çeviri: Ahmet Karagöz



Çok sayıda bilimsel araştırma, günlük kimi seçimlerimizin kolon kanseri riski üzerindeki önemli etkisi konusunda  birleşmektedir.  Havuç yerine kurabiye, yoğurt yerine dondurma yiyebilir, yürüyerek çıkılabilecek yerlere asansörle ulaşılabilir veya köpeğinizle birlikte yapacağınız bir yürüyüş yerine vaktinizi bilgisayar başında geçirmeyi  tercih edebilirsiniz. Bu seçimlerinizin uzun süreçtekı sonuçları kolerektal kanser riskinizi azaltır veya coğaltır.

Risk faktörlerinizi doğru yöneterek kolerektal kanser riskinizi azaltmanız mümkündür.  Örneğin, yediğiniz kırmızı et, yağlı yiyecekler ve kızartma miktarını düşürürken aynı zamanda meyve ve sebze tüketimini artırmak riskinizi önemli ölçüde düşürecektir. Bunun yanında düzenli fiziksel egzersiz yapmak riskinizi daha da düşürür.

Bilimsel literatürün ortak görüşü kanser vakalarının, düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ve sağlıklı kilonun korunması ile % 30-40 civarında azaltılacağı üzerinde birleşmektedir.

 
Beslenme
 
Riskinizi azaltmak için bilimsel sağlıklı beslenme programlarına uyun
 
Egzersiz
 
Düzenli fiziksel aktivitenin sayısız faydaları yanında kolorektal kanser riski üzerindeki olumlu etkilerini unutmayın
 
Akıl & Beden
 
Kolerektal kanser tedavisi öncesinde, esnasında ve  sonrasında bedeninizi desteklemek için akıl-beden etkileşimi üzerine bilginizi artırın

Kaynak:

 

Hiç yorum yok: