Bugün bir termometre mi, yoksa bir termostat mı olmaya karar vereceksiniz? Dr. Deniz ÖNER




Termometre
                                            Bugün bir termometre mi, yoksa bir termostat mı olmaya karar vereceksiniz?

Termometre sıcaklığı ölçer, termostat ise bu verilere göre sıcaklığı arzu edilen seviyede tutmaya yarar. Termometre ortam şartlarına uymaz. Oysa termostat, ortam şartları ne olursa olsun ufak salınımlarla ayarlar kendini.

Etrafımızda sadece şikayet eden, karşılaştıkları zorluklar ile ilgili bir şey yapılabileceğine inanmayan, çözüm yolu aramayan, yaşamı yalnızca seyreden... termometre gibi insanlar var değil mi?

Hadi itiraf edelim.. hepimizin zaman zaman böyle hissettiği olmuştur.

Kimi kişiler ise, termostat gibidir. Onlar güçlüklerle karşılaşır karşılaşmaz, hemen harekete geçerler. Tepki gösterip, seçeneklerini hızla gözden geçirip karar alır ve harekete geçerler. Sorunları doğru saptayıp hemen çözüm arayan esnek kişilerdir.


Termostat
Sorunlara meydan okumak.

Sözcüklerle ifade edilmesi kolay olmayan bir kavram TUTUM. Davranışla anlatılan ve içten gelen bir duygu. Örneğin somurtkan bir insanın ifadesi hemen dikkatimizi çeker. Çoğunlukla vücut dilimizle ve yüz ifademizle anlatıldığından, bulaşıcı da olabilir.

Bir arkadaşınızın sevgi dolu, onaylayıcı bir yüz ifadesinin moraliniz üzerine ne kadar olumlu etki yaptığını fark etmişsinizdir mutlaka. Tersine bir grup içinde olumsuz bir kişinin ortamın neşesini nasıl kaçırdığını da gözlemişsinizdir.. İçimizde olanlar çok geçmeden dışımızda olanları da etkileyecektir.

O halde yaşamla ilgili olumsuz duygular beslemek olumsuz cevaplar almamıza neden olacaktır.

Bir engelle bir fırsat arasındaki farkı yaratan ona karşı tutumumuzdur. Hepimizin tutumlarımızın kazaya uğradığı, hayal kırıklığına uğradığımız zamanlar olacaktır.

Bu durumda benzer olumsuzlukları yaşamış ve bunlardan güçlenerek çıkmış kişilerin hikayeleri bize güç verebilir. E. Stanley Jones' yaşam felsefesi çok hoşuma gider.."Yaşam size tekme attığında, ileri doğru atsın"

Yaşamın bozgunlarıyla nasıl başa çıkacağımız gene bizim seçimlerimize bağlı "asla vazgeçmeyin".  Korku gibi olumsuzluklar iç ve dış çevremizde her zaman olacaktır. Bunu yok edemeyiz ama ondan güçlü olumlu duygularla etkisini azaltmalıyız.

Cesaret, güven ve sevgi gibi daha güçlü olumlu duygular bizi olumsuzluklara, korkulara karşı koruyan bir kalkan olacaktır. Olumlu tutumu sürekli kılmak için seçimler yapmak zorundayız.
Bazen arkadaşlarım nasıl sürekli güler yüzlü olabildiğimi sorar, moralimi bozan hiç bir durum olmaz mı diye... Asık bir yüz her zaman daha kolay; zor olanı seçip olumlu tutum için çaba sarf etmeyi seçtiğimi söylerim.

Özetle tutumumuzun bizim lehimize çalışmasını sağlayabiliriz.  Düşüncelerimizin, tavırlarımızın ve niteliklerimizin bir çoğunu arkadaşlarımızın etkisiyle ediniriz.

O halde etrafımızda kimlerin olacağını seçmeliyiz.

1)  Hergün görebileceğimiz, konuşabileceğimiz

2)  Sorunları aşmada başarılı,

3) Seven ve samimi olarak bizi yüreklendirecek ,

4)  İnançlı insanların, dostların olması bizim tutumumuzu olumlu etkileyecek ve bize sorunlarımızla mücadele gücü verecektir.

Kanserle dans ailesinde size bu gücü verecek pek çok dostunuz olacaktır..

Sağlıkla, sevgiyle, olumlu tutumla kalmanız dileğiyle...

Dr. Deniz ÖNER

Hiç yorum yok: