Guatr Taraması

Guatr nedir?

Guatr, boynun ön kısmında iki taraflı olarak yer alan tiroid bezinin normalden fazla büyümesidir.  Tiroid t-3 ve T-4 hormonlarını salgılar.  Bu hormonlarda metabolizmamızı düzenler.  Tiroid normal büyüklükte olsa da salgıladığı hormonların düşük veya yüksek olması bir çok şikayete yol açar.

Guatr neden önemlidir?

Ülkemizde yaklaşık 7 milyon kişide guatr bulunduğu,araştırmalara göre bunların beşte birinin nodüler guatr olduğu, nodüllerin de %20 oranında kanserleşme riski taşıdığı bilinmektedir. Bu nedenle tiroid nodülleri sıklıkla ameliyat edilen durumlardır (nodül: yumru şeklindeki kitle).

Guatr nedenleri nelerdir?

İyot eksikliği (toprakta ve besinlerde) ve guatr yapıcı bazı yiyeceklerin (kara lahana gibi) fazla tüketilmesi ayrıca tiroid bezinin iltihapları, nodülleri, tümör ve kanserleri de guatr yapmaktadır.

Guatr belirtileri nelerdir?

Hormonlar fazla salgılanıyorsa (Hipertiroidi):
Çarpıntı, sinirlilik ellerde titreme, fazla terleme, ince ve nemli cilt, sıcağa tahammülsüzlük, çok yemek yeme, zayıflama, uykusuzluk.

Hormonlar az salgılanıyorsa (Hipotiroidi):
Kabızlık, iştahsızlık, kuru cilt ve saç, unutkanlık, depresyon, nabız yavaşlığı, tansiyon düşüklüğü, kas krampları, soğuğa tahammülsüzlük, artmış uyku... (Tiroid hormonlarının düşüklüğü bebekte olursa; zeka geriliği, boy kısalığı vb. ile giden bir tablo gelişir.)

Guatr tetkitinde neler var?

Şikayetleriniz guatrı düşündürüyorsa, tiroid muayeneniz önerilir. Şikayetlerinizi değerlendiren uzman doktorumuzun tiroid bezinizi muayenesi hormon tetkikleri(T-3, T-4, TSH), tiroidin ultrasonla tetkiti ve gerekiyorsa iğne biyopsisi genelde teşhis için temel yaklaşımı oluşturur. Tiroid ile ilgili bir rahatsızlık teşhis edildiğinde, buna uygun bir tedavi (ilaç ya da ameliyat) size önerilecektir.

Kaynak:

Hiç yorum yok: