Lifli Gıdalar Kolorektal (kolon-rektum) Kanserlere Karşı Koruyucu


Mart ayı kolon ve rektum kanserleri farkındalık ayı. Gazetelerin baş sayfasına yansımayan çok önemli bir mesaj var; teşhis tarama ve testlerin önceliği arasında kaybolan şu mesaj:

Kolorektal kanserlerin (kolon ve rektum) yarısını önleyebiliriz. Şu andan itibaren her gün daha sağlıklı seçimler yaparak.

Mart ayı boyunca AICR (American Institute Cancer Research) bloğunda her Cuma sağlıklı hayat ile ilgili kanserden koruyucu alışkanlıklara değineceğiz. Bugün, lifli gıda tüketimi ve kolorektal kanser riskinin azalması arasındaki ilişkiyi masaya yatırıyoruz.

Bağlantı nedir?

Sadece bitkilerden gelen besinler (sebze, meyve, bütün tahıllar, bakliyat ve kuruyemiş) lif içerir.

2007’de yayınlanan AICR/WCRF uzman raporunun 1000lerce çalışmadan derlediği analiz lifli gıdaların kolorektal kanserlere karşı koruyucu olduğunu gösterdi. Uzmanlara göre eldeki bulgular lifli gıda tüketimi ve kanserden korunma arasında muhtemel bir ilişki olduğunu doğrular nitelikteydi.

Geçen sene genişletilmiş CUP raporu yeni araştırmalar da dahil bütün kanıtları tek tek inceledi.
Liften zengin gıdaların kolorektal kanserlere karşı koruyucu olduğu kanıtı daha da güçlüydü. Öyle ki rapor kanıtları ‘muhtemel’den  olabilecek en yüksek seviye ‘inandırıcı’ya yükseltti.

Bu önemli bulgunun anlamı şu, bitki kökenli (lifli) besinlerden zengin beslenme kolorektal kanserlere karşı koruyucu.

Lifli gıdalar neden koruyucu?

Lif bitkinin vücudumuz tarafından sindirilmeyen tarafı, işlevini tamamlayıp, koruyucu etkisini sağlayıp dışkı ile vücuttan atılıyor. Bitki özlü besinler hem çözünür hem çözünmez lif içeriyorlar ve her ikisinin de aşağıdaki koruyucu özellikleri var:

§ Sindirimi yavaşlatıyorlar, böylece kendiniz tok hissedip, daha az yiyorsunuz.

§ Kan şekeri değerlerini düşük tutup, insulin duyarlılığına yardımcı oluyor.

§ Kolondaki besinlerdeki bağırsağa zarar verebilecek maddeleri seyreltiyor ve daha çabuk dışkılanmasına yardımcı oluyor.

§ Kolonun iç yüzeyini koruyor.

§ Bütrat denilen ve kansere koruyucu bir yağ asidini üretiyor.


Şu önemli nokta unutulamalı koruyucu olan lifli besinler, lif hapları değil! Haplar ve tozlar gıdalardan aldığınız lifin yerini doldurmaz.

Rapor tarafından kolorektal kanserler ile ilgili açıklanan diğer bulgular şöyle:

§ Fiziksel aktivite koruyucudur.

§ Kırmızı ve işlenmiş et tüketimi riski arttırır.

§ Alkollü içecekler riski arttırır.

§ Vücutta fazla yağ taşımak riski arttırır.


Kaynak:

http://blog.aicr.org/2013/03/01/friday-focus-fiber-and-colorectal-cancer-prevention/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=friday-focus-fiber-and-colorectal-cancer-prevention

Hiç yorum yok: