Lifli Gıda Alımını Nasıl Arttırırılır?


  • Güne içine buğday kepeği eklenmiş yüksek lifli kahvaltılık gevrekle başlayın
  • Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin
  • Kabuğu ile yenilebilen sebze ve meyveleri soymayın.Mümkünse çiğ olarak tüketin
  • Haftada en az iki kere kuru baklagil tüketin
  • Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri tercih edin.
  • Pirinç yerine bulgur pilavını tercih edin.
  • Omletlere sebze ekleyin.
  • Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin.
  • Yemeklerde buharda haşlanmış sebzeleri tercih edin.
  • Çorbalarınızda baklagilleri kullanın.

Bazı besinlerin kalori ve lif miktarları:



BESİN

PORSİYON

KALORİ

LİF (Gram)

 

Meyveler

Elma (kabuğuyla)

1 orta boy

81

3,5

Ahududu

1/2 su bardağı

35

3,1

Armut (kabuğuyla)

1/2 büyük

61

3,1

Çilek

1 Su Bardağı

45

3,0

Kuru erik

3 adet

60

3,0

Greyfurt

1/2 orta boy

38

1,6

Kiraz

10 adet

49

1,2

Kuru Üzüm

1/4 su bardağı

106

3,1

Muz

1 orta boy

105

2,4

Portakal

1 orta boy

62

2,6

Şeftali (kabuğuyla)

1 adet

37

1,9

Sebze Çiğ

Domates

1 orta boy

20

1,5

Ispanak

1 su bardağı

8

1,2

Kereviz Sapı (küp doğranmış)

1/2 su bardağı

10

1,1

Mantar

1/2 su bardağı

10

1,5

Marul

1 su bardağı

10

0,9

Salatalık

1/2 su bardağı

8

0,4

Yeşil Biber

1/2 su bardağı

9

0,5

Sebze Pişmiş

Brokoli

1 su bardağı

40

4,4

Brüksel Lahanası

1 su bardağı

56

4,6

Enginar (pişmiş)

1 büyük

40

4,5

Havuç

1 su bardağı

48

4,6

Ispanak

1 su bardağı

42

4,2

Kabak

1 su bardağı

22

3,6

Karalahana

1 su bardağı

44

2,8

Karnabahar

1 su bardağı

28

2,2

Kırmızı Lahana

1 su bardağı

30

2,8

Kuşkonmaz (doğranmış)

1 su bardağı

30

2,0

Mısır

1/2 su bardağı

87

2,9

Patates (kabuğu soyulmuş)

1 orta boy

97

1,4

Patates (kabuğuyla)

1 orta boy

106

2,5

Taze patates

1 orta boy

160

3,4

Yeşil fasulye

1 su bardağı

32

3,2

Baklagiller

Barbunya fasulye (pişmiş)

1/2 su bardağı

110

7,3

Fırınlanmış Fasulye

1/2 su bardağı

155

8,8

Kuru bezelye (pişmiş)

1/2 su bardağı

115

4,7

Kuru fasulye (pişmiş)

1/2 su bardağı

112

6,0

Mercimek (pişmiş)

1/2 su bardağı

97

3,7

Pirinç, Ekmek, Makarna ve Unlu Mamuller

Bulgur ( pişmiş)

1 fincan

160

9,6

Ekmek (beyaz)

1 dilim

78

0,4

Ekmek (tam buğdaylı)

1 dilim

61

1,4

Kepekli mafin

1 mafin

104

2,5

Peksimet (çavdarlı)

2 kraker

50

2,0

Pirinç (beyaz,pişmiş)

1/2 su bardağı

82

0,2

Pirinç (esmer,pişmiş)

1/2 su bardağı

97

1,0

Spagetti (normal, pişmiş)

1/2 su bardağı

155

1,1

Spagetti (tambuğday, pişmiş)

1/2 su bardağı

155

3,9

Kuruyemişler

Badem

10 adet

79

1,1

Fındık

10 adet

54

0,8

Yerfıstığı

10 adet

105

1,4

 Kaynak:



Hiç yorum yok: