Genç Yaşta Kadınlarda Meme Kanseri Oranları --Çeviri: Aslı EREN


Şubat 26, 2013 Salı günü yayınlanan araştırmaya göre; son 30 yılda,25-39 yaş arasındaki genç kadınlarda ilerlemiş meme kanseri görülme sıklığı artmış.
Araştırma yetkilisi diyor ki; İstatistiksel analizlerine dayanan bu sonuçları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Gözle görülür bu artışa neyin sebep olmuş olabileceği henüz bilinememektedir.
Bazı uzmanlar bu artışın gerçek olup olmadığını sorgulayıp  bu raporun kadınları gereksiz yere korkutuyor olabileceğini düşündüklerini belirtmişlerdir.
The Journal of the American Medical Association’da yayınlanan çalışma; ilerlemiş vakalar 1976’da 100.000 genç kadında 1.53 oranındayken, 2009 yılında  100.000 genç kadında 2.9 oranına yükseldiğini göstermiştir. Bu da 34 yıl içerinde 1.37 oranında artış demektir.
Toplamlara göre 1970lerin ortasında yılda 250 olan vaka sayısı, 2000lerde yılda 800’den fazla olarak artış göstermiştir.
Az olmasına rağmen, artış istatistiksel önem taşımaktadır ve araştırmacılar bunun kaygı verici olduğunu söylüyor çünkü bu oranların, kanser teşhis edildiğinde çoktan  karaciğer veya akciğer gibi organlara sıçradığı ve bu durumda hayatta kalmanın zorlaştığı vakaları kapsadığını belirtiyorlar.
Şu an için, doktorların genç kadınlara tavsiye edebileceği tek şey; memelerinde şişlik, ağrı ya da diğer farklılıkları hissettiklerinde; genç ve sağlıklı olduklarını veya ailede kanser hastalığı olmadığını düşünmeyip, bir an önce doktora görünmeleridir.
“Meme kanseri genç kadınlarda ortaya çıkabilir ve çıkıyor da” diyor; Seattle Çocuk Hastanesi’nde çalışan, çalışmanın ilk araştırmacısı ve genç yetişkin onkoloji programı tıbbi direktörü Dr. Rebecca H. Johnson. 
Fakat Dr. Johnson aynı zamanda, tarama yapmanın, belirtisi olmayan ve kanser riski taşıyan genç kadınlarda bir yardımı olduğuna dair kanıt olmadığını da belirtiyor.” Biz kesinlikle genç kadınların genelde belirtilenden daha erken yaşlarda mamografi yaptırmasını savunmuyoruz” diyor.
Uzmanlar; taramanın ne zaman başlaması gerektiği konusunda farklı görüşlere sahip; bazıları 40 yaşında derken, bazıları da 50 yaşında olması gerektiğini söylüyor.
Meme kanseri genç kadınlarda çok yaygın değil; tüm vakaların %1,8’i 20-34 yaşlarındaki kadınları; %10’u da 35-44 yaşlarındaki kadınları kapsıyor. Fakat, oluşması durumunda bu hastalık yaşlı kadınlara göre genç kadınlarda daha ölümcül seyrediyor. Araştırmacılar bu durumun sebebinden emin değiller.
Araştırmacılar Ulusal Kanser Enstitüsü SEER’den aldıkları bilgileri; Amerika’daki nüfusun %28’i üzerindeki kanser istatistiklerini toplamak için analiz ettiler.
Bu çalışma 1976’dan 2009’a kadar geçen dönemde, meme kanseri olan 936,497 kadından toplanan bilgilere dayanmaktadır. Bunların 53,502’sinin yaşları 25-39 arasında değişirken;3.438’i meme kanserini metastatik olarak yaşamıştır.
Araştırmacıların bulduğuna göre; genç kadınlar metastatik kanserin artış gösterdiği tek gruptur.
Portland’daki Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi’nde  radyasyon  tıbbı klinik araştırma profesörü Dr. Archie Bleyer, bilim insanlarının Amerika’daki genç kadınlardaki artan meme kanserindeki artışı doğrulamaları ve diğer gelişmiş Batı ülkelerinde de görülüp görülmediğini anlamaları gerektiğini söylüyor. Bleyer ”Elimizdeki rapor, bu türdeki ilk rapordur” ve araştırmacıların Kanada’daki meslektaşlarından oradaki bilgileri analiz etmelerini istediğini ekledi.
Bu çalışmaya, bu endişe verici durum hakkında kendimizden emin olabilmemiz için ihtiyaç vardır, diyor Dr.Bleyer. Ancak ondan sonra bunun doğru olduğundan emin olup, sebebi hakkında endişelenebiliriz.
Dr. Johnson kendi deneyimlerinin onu bu hastalıkta genç kadınların istatistiklerini araştırmaya yönelttiğini söylüyor. 27 yaşındayken meme kanserine yakalanmış ve şu anda 44 yaşında. Yıllar boyunca arkadaşları ve meslektaşları, tavsiye niteliğinde ona  bu hastalığı yaşayan genç kadınlardan bahsetmiş.
“Kaç insanın bu hastalığı taşıdığını bilmek beni çok şaşırtmıştı” diyor.”
Houston’da bulunan Teksas Üniversitesi M. D. Anderson Kanser Merkezi’nde biyoistatistik profesörü ve meme kanseri uzmanı  Dr. Donald A. Berry, istatistik olarak önemli olmasına rağmen bu sonuçlar hakkında şüpheci olduğunu söylüyor. Çünkü 30 yıl içerisinde 100.000 kadında 1,37 oranında gibi ufak bir artış gözlenmiştir.
Bu artışa sebep gösterebilmek için teşhis esnasında kanserin aşamasını belirlemek için  daha fazla tarama ve kesin testler yapılmalı, diyor.
Meme kanseri uzmanı ve New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi’nde radyasyon onkolojisi başkanı Dr. Silvia C. Formenti, bu araştırmayı bölüm bölüm sorgulamış; çünkü bu araştırma; ilerlemiş kanser vakalarında artış olduğunu keşfetmesine rağmen, ölüm sayılarındaki artışla ilgili bilgi vermemektedir.
Meme kanserli genç kadınları savunma grubu sözcüsü (Genç Kurtuluş Koalisyonu) gelişmiş teşhislerin ve aşamalandırma testlerinin bu artışı açıklayıp açıklayamayacağını sorgulamış.
“Bilgilere dikkatle bakıyoruz” diyor sözcü Michelle Esser.”Kimseyi panik yapmak istemiyoruz”.
Bu veriler, teşhis anında metastazı olan kadınlarla ilişkilidir; kanserin ilk aşamalarında olan ve ilerlemiş kanser riski altında olan kadınlarla ilişkili değildir, dedi.
Amerika Kanser Topluluğu vekil başkan tıbbi görevlisi Dr. J. Leonard Lichtenfeld kendisi ve bir epidemiyolojistin bu artışın gerçek olduğunu düşündüğünü belirtmiştir.
“Bu durumun yeteri kadar önemsendiğinden emin olmak istiyoruz ve insanların çok büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzdan korkmasını da istemiyoruz.” diyor. Dr.Lichtenfeld. “Bunu istemiyoruz”. ”Fakat biz zaman geçtikçe bugünkünden daha büyük bir sorunla karşılaşabileceğimizden endişe ediyoruz.” diyor.
Kaynak:
http://www.nytimes.com/2013/02/27/health/advanced-breast-cancer-may-be-rising-among-young-women-study-finds.html?_r=0

Hiç yorum yok: