ORAL KANSER TEŞHİS TESTLERİ, RİSK FAKTÖRLERİ - Tercüme Sümeyye Akkaya


Oral kanserin semptomları insandan insana değişir. Tehlikeli olmayan diğer problemler çoğu kez semptomlara neden olabilir. Fakat oral kanserin başarılı tedavisinde erken teşhis önemli olduğu için eğer ağzınızda anormal bir alan fark ederseniz doktorunuza ya da dişçinize başvurun. Bunlar aşağıdakileri kapsar:

 

Leukoplakia, ağız boşluğundaki beyaz nokta ya da bölgelerdir. Leukoplakia'ların % 25'i kanseröz (kanserli) ya da prekanserözdür (kanser öncesi).  

 

Erythroplakia, kaşındığında kanayan, kırmızı,kabarık nokta ya da bölgelerdir. Erythroplakia'ların % 70'i kanseröz (kanserli) ya da prekanserözdür (kanser öncesi).

 

Erythroleukoplakia, aynı anda kırmızı ve beyaz bölgeleri olan noktalar

 

Oral kanserin diğer semptomları:

  • Ağızda ya da boğazda iyileşmeyen yara
  • Diş kaybı
  • Boyunda,yüzde, çenede,yanakta,dilde ya da diş etinde şişlik ya da kabarıklık
  • Rahatsızlık veren ya da tam oturmayan takma dişler
  • Çiğneme, yutma ya da dil ya da çeneyi hareket ettirme zorluğu
  • Geçmeyen nefes kokusu
  • Açıklanamayan kilo kaybı

Bu semptomlar genellikle kanser olduğunuz anlamına gelmez. Fakat doğru teşhis başarılı tedavi şansını arttırmaya yardım ettiği için semptomları doktorunuzla tartışmak önemlidir. Ayrıca bu semptomlar başka bir sağlık probleminin habercisi olabilirler.

 

Erken teşhis başarılı tedavi şansınızı arttırdığı için, oral (ağız) kanserinde prekanseröz(kanser öncesi) lezyonların olabildiğince çabuk bulunması önemlidir.

 

ORAL KANSER TEŞHİS TESTLERİ

 

Kanseri işaret eden semptomlarınız varsa doktorunuz ya da dişçiniz yanak ve dudak içlerini, damak ve ağız tabanınızı,dilinizi ve boğazınızdaki lenf nodülünüzü muayene edecek. Sağlığınızı, geçmiş hastalıklarınızı ve diş prolemlerinizi sorgulayacak. Herhangi bir çeşit tütün kullanıyorsanız ya da kullandıysanız doktorunuza bunu söylediğinizden emin olun.

 

Eğer doktorunuz oral kanseri olduğunuzdan şüphelenirse, aşağıdaki testlerden biri ya  da birkaçı kanseriniz var mı, varsa yayıldı mı anlamak için kullanılır.

 

Biyopsi

Testler esnasında herhangi bir anormallik bulunursa küçük bir doku örneği ya da parça (biyopsi) alınır. Biyopsi anormal bölgenin kanser olduğunu anlamak için tek güvenli yol olduğu için önemlidir. Biyopsi aşağıdaki yöntemlerle elde edilir:

  • Fırça biyopsi ya da eksfoliyatif sitoloji: Anestezi gerektirmeyen ve acı vermeyen yeni bir biyopsi türüdür. Doktor ya da dişçi fırçayı alan üzerinde çevirir, kaşıntı ya da noktasal kanama gerçekleşir. Alandan hücreler alınır ve bir patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında incelenir. Eğer sonuçlar ikna edici değilse ya da kanseri işaret ediyorsa insizyonel biyopsi tamamlanacaktır.
  • İnsizyonel biyopsi: Gelenekesel, en çok kullanılan biyopsi türüdür. Doktor ya da dişçi kanser olduğu şüphelenen dokunun tamamını ya da bir parçasını cerrahi olarak alır. Genellikle bu prosedür doktor muayenehanesinde ya da klinikte bölgesel anestezi ile uygulanır. Fakat tümör boğaz içinde ise biyopsi ameliyathanede genel anestezi ile uygulanır.
  • Fine-needle-aspiration biyopsy (FNA) (ince iğne aspirasyon biyopsisi): Eğer hastada hissedilen boyun şişliği varsa kullanılan biyopsi türüdür. Bu prosedürde ince bir iğne bölgeye batırılır. Hücreler çekilir ve mikroskop altında incelenir.
  • Mukozal boyama: Toluidine mavisi O olarak adlandırılan mavi boya kanser olduğu şüphelenen bölgeye uygulanır. Eğer durulamadan sonra mavi kalan bölgeler varsa muhtemelen daha sonra biyopsi ile incelenirler.
  • Kimyasal parlaklık ışığı: Zayıf asit solüsyonu ile ağzınızı çalkaladıktan sonra ağzınız özel bir ışık ile muayene edilir. Sağlıklı hücreler ışığı yansıtmazken kanserli hücreler yansıtır.
  • Görüntüleme testleri:

                         - CT  ya da CAT (bilgisayarlı tomografi) taraması

                         - PET (pozitron emisyon tomografi) taraması

                         - MRI (manyetik rezonanslı görüntüleme) taraması

                         - Göğüs ve diş röntgeni

                         - Baryum yutma: Ayrıca üst GI(gastrointestinal) serisi de denilir, bu röntgen serisinde ne kadar iyi yuttuğunuz    incelenerek ösafagus ve midede olabilecek diğer kanserleri aranır.

                         - Endoskopi

 

Eğer risk grubundaysanız ve semptomlarınız yoksa kanser görüntüleme testleri yapılan önemli tıbbi testlerdir. Başarılı tedavi şansının yüksek olduğu ilk aşamada kanseri tespit etmeye yardımcı olurlar.

 

Oral kanser için en önemli görüntüleme yöntemlerinden birisi her yıl dişçiniz tarafından yapılan boğaz muayenesidir.  Dişçinizin ağız, baş ve boyun görüntülemesini herbir testin parçası olarak uyguladığından emin olun. Ayrıca düzenli checkuplarınızda doktorunuzdan boyun ve baş incelemesi isteyebilirsiniz.

 

Ağzındaki olağandışı ve anormal bölge, ağrı ve şişlikleri doktorunuza ya da dişçinize söyleyin. Muayeneler arasında ağzınızı kontrol etmek için ayna kullanın

 

ORAL KANSERİN RİSK FAKTÖRLERİ

 

Oral kanser olma olanağını arttıran herşey birer risk faktörüdür. Başlıca oral kanser risk faktörleri:

 

Tütün kullanımı: Oral kanseri olan çoğu insan herhangi bir çeşit tütün kullanır. Alışkanlığın süresi ve tütün miktarına göre risk artar. Özellikle pipo içmek dudak ve damak kanseri riskini arttırır. Tütün çiğneyen ya da koklayan insanlarda diş eti, yanak ve dudak kanseri gelişir. Sigara içen biriyle yaşamak ya da sigara içen ortamda çalışmak ikincil ya da pasif içiciliğe neden olur ayrıca riski arttırır.

 

Alkol: Oral kanser olan çoğu insan her hafta 21'den fazla alkollü içecek tüketen ağır içicilerdir. Alkol ve sigara tüketen insanların oral kanser olma şansı alkol tüketmeyenlere göre 6 kat fazladır. Tütün ve alkol kullanımının birleşimi özellikle tehlikelidir.

 

Diğer risk faktörleri:

  • Cinsiyet: Oral kanser olan her 3 kişiden 2'si erkektir
  • Irk: Afrikalı Amerikalılarda risk daha yüksek
  • Yaş: Bu kanserler sıklıkla 45 yaşın üzerindeki insanlarda görülür
  • Uzun zaman güneşe maruz kalma (dudak kanseri)
  • Bol gelen takma dişlerin neden olduğu uzun vadeli kaşınma
  • Yetersiz beslenme, özellikle sebze ve meyve açsından zayıf olan diyetler
  • Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar
  • İnsan papilom virüsü hastalığı (HPV)
  • Daha önceki baş ve boyun kanseri
  • Radyasyona maruz kalma
  • Lichen planus hastalığı, ağız çizgisi hücrelerini etkiler
  • Mate içme, Güney Afrikada görülen bir çeşit kutsal ağaçtan yapılan içecek
  • Betel tütünü çiğneme, Asyada görülen bir çeşit uyarıcı

 

Risk faktörlerini taşıyan her insan oral kanserine yakalanmaz. Fakat eğer risk faktörleriniz varsa bunları doktorunuza danışmalısınız.


Kaynak: http://www.mdanderson.org/patient-and-cancer-information/cancer-information/cancer-types/oral-cancer/symptoms/index.html

Hiç yorum yok: