Meme Kanseri Tedavisinde Yeni Bir İlaç, Yeni Bir Umut

Duke Kanser Enstitüsünün verdiği bir bilgiye göre, Osteoporoz hastalığı tedavisinde kullanılan ve Avrupa'da kullanımı onaylanan bir ilaç, şu anda uygulanan tedavilere cevap vermeyen kanserlerde bile, meme kanseri hücrelerinin büyümesini durdurdu.

15 Haziran 2013'de San Francisco'da yapılan Endoktrin Derneği toplantısında, Bazedoxifene adlı ilacın, sadece östrojene duyarlı meme kanseri hücre büyümesini beslemesini engellemediği, aynı zamanda östrojen reseptörünü aşındırdığı da açıklandı. 

Bazedoxifene'in östrojen reseptörüne bağlanarak aktivitesini engelliyor, ve ayrıca reseptörü aşınmaya uğratarak yok ediyor" diyor Donald McDonnell, PhD, Duke Eczacılık ve Kanser Biyoloji Yazarı. 

Hayvanlarda ve hücrelerde yapılan araştırma ve testlerde, Tamoxifen ve Aromataz İnhibitorleri'ne cevap vermeyen tedavilerde bile Bazedoxifene'in östrojene duyarlı meme kanser hücrelerinin büyümesine engel olduğu bulunmuş. Şu anda, tamoxifen ve Aromataz İnhibitorleri'ne cevap vermeyen tedavilerde hasta, toksik kemoterapi tedavisine yönlendiriliyor, ve bu tedavilerin hastaya çok ciddi yan etkileri oluyor. 

Bazedoxifene, tamoxifen gibi SERMs (spesifik östrojen reseptör modülleri) ailesine ait bir ilaç. Bu ilaçlar, kimi dokularda östojen gibi hareket etseler de, öbür dokularda östrojeni çok ciddi şekilde bloke ediyor. Fakat bazedoxifene, tamoxifen'in yapamadığı ve yeni grup ilaçlarda -SERDs (seçici östojen reseptör aşınma) görülen östojen reseptör imhasına sebep oluyor. 

Araştırmacılar, çeşitli meme kanseri çeşitlerini test ettikten sonra bazedoxifen'in HER2 genli hücrelerin büyümesini kuvvetli olarak engellediğini belirtiyorlar. Ayrıca bazedoxifene osteoporoz tedavisi için kullanıldığından, kemik dokularının zedelenmesini engelliyor. Klinik denemelerde en çok görülen yan etki ateş basması olarak belirtiliyor. 

Test ve çalışmaları, bazedoxifene üreticisi Pfizer tarafından finanse edilmiş. Ayrıca çalışmalarda Wardell ve McDonnell'a ek olarak, Duke Üniversitesi Tıp, Ecza ve Kanser Biyolojisi bölümünden Erik Nelson ve Christina Chao da katkıda bulunmuş. 

Duke İlaç iletişim ve Haberleri- DURHAM, N.C.

EB

Kaynak:
http://www.dukehealth.org/health_library/news/osteoporosis-drug-stops-growth-of-breast-cancer-cells-even-in-resistant-tumors

Hiç yorum yok: