Gece Işığa Maruziyet ve Meme Kanseri -Çeviri: Araş. Gör. Gözde Demirsoy

Gece Işığa Maruz Kalma

Yapılan bazı çalışmaların sonucuna göre (fabrika işçileri, doktorlar, hemşireler, polis memurları gibi) gece çalışan kadınlarda gündüz çalışan kadınlara oranla meme kanseri riskinin daha fazla olduğu bulunmuştur.           

Bir diğer çalışma ise; geceleri sokak lambası gibi yüksek dozda ışığa maruz kalan kadınlarda meme kanseri riskini daha fazla bulunmuştur. Araştırmacılar bu yüksek riskin melatonin seviyesi ile ilişkili olduğunu düşünüyor. Melatonin vücudun uyku sirkülasyonunu düzenleyen bir hormon. Melatonin üretimi geceleri en yüksek seviyeye çıkıp, gözleriniz ışığın kaydını yapmaya baslamasıyla gün içinde azalmaktadır. Gece çalışan kadınlarda ışığa maruziyet nedeniyle melatonin seviyesi düşük seyretmektedir.

Melatonin salınımını başlatmak için ortamın ne kadar karanlık olması gerektiği tam olarak bilinmiyor. Gözlerinizi kapatmanız ışığı bloke ederek işe yarayabilir, ancak kalın perdeler ya da uyku maskeleri tamamen karanlıkta olmanızı sağlar.

Eğer gece ışığa maruz kalıyorsanız, şunları yapabilirsiniz;

- Yatak odanızın pencerelerine koyu renk filtre taktırın
- Gece uyandığınızda ışığı açmayın
- Gece düşük voltajlı lamba ya da kırmızı ampul kullanabilirsiniz
- Banyonuzda düşük voltajlı ya da kırmızı renkli ampuller kullanabilirsiniz

Çoğu kişi melatonin destek ürünleri kullandığında daha kolay uyudugunu söylüyor. Melatonin desteği ile meme kanseri riski arasındaki ilişki konusunda henüz bir araştırma yok. Melatonin ürünlerini almadan önce doktorunuz danışarak yararları ve riskleri konusunda bilgi alınız.

Çeviri; Araş. Gör. Gözde Demirsoy
Adnan Menderes Üniversitesi
Doğum-Kadın Sağlığı Ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı

Hiç yorum yok: