Kanseri Nasıl Yeneriz Kanseri Yaşayanlardan 7 Tavsiye - Çeviri: Filiz Songül

Bu posta misafir blogger Greg Pierce tarafından yazılmıştır. Greg, Amerikan Kanser Topluluğu Kahraman ve Umut Derneği sözcüsü ve WhatNext.com sosyal medya yöneticisidir. 

İlk kanser teşhisi konulduğunda şok, öfke, keder, inkar veya karmaşa gibi duygular hissedebilirsiniz. Etrafınıza toplanan sevdikleriniz “mücadele” etmenizi söylerler. Kanserden kurtulanların bu mücadeleye nasıl başlanacağına dair önerileri size yardımcı olabilir. Önerilen ve kanserle mücadelede kullanabileceğiniz yedi tavsiye aşağıda açıklanmaktadır. 

1. Doktorlarla ve medikal ekiple ilişkiler

Doktorunuzla ve medikal ekiple ilişkileriniz, tedavi süresince çok yakın arkadaşlık oluşturacaktır. Sağlık ekibiyle güvene dayalı ilişki kurabilen kanser hastaları, bunun kanseri yenmede en temel şey olduğunu söylüyorlar. Bu tıbbi açıdan önemli olduğu kadar ruhsal ve duygusal sağlığınız bakımından da önemlidir.

2. Bakım veren kişilerle ilişkiler

Kanser ve tedavisi süresince bakım veren kişilerle ilişkilerin tesisinde birçok zorluklar olabilir. Çoğu kez karşılıklı güven, saygı ve minnettarlık hissi olurken, zaman zaman  hayal kırıklığı veya tükenmişlik stres patlamalarına yol açar. Bakımınıza destek veren kişilerle  (eş, kardeş, ebeveyn ya da arkadaş olup olmadığına bakmadan) iyi ilişkilerini devam ettiren hastalar, bu kişilerin sadece temel destek kaynağı olmadığı, ayrıca bir numaralı amigoları olduklarını söylüyorlar.

3. Aile ve Arkadaşlar

Pek çok kişi kanserin üstesinden gelmek için ailesine ve arkadaşlarına yaslanır.  Sevdikleriniz tedavi süresince yemek hazırlamak, sizi gezdirmek, ev işlerinde yardımcı olmak, bazı şeyleri size hatırlatmak, sizinle birlikte randevularınıza gitmek, kanser düşüncesinden uzaklaştırmak ve moralinizin bozuk olduğu zamanlarda yakın bir sırdaş olmak gibi konularda size yardımcı olabilir. Kanseri yenenler hayatta kalmalarını sevdiklerinin bu çabalarına bağlamaktadırlar.

4. Sağlık ve Beslenme


Fiziksel sağlığın ve beslenmenin, sadece tedavi süresince kendini güçlü hissetmenin bir yolu olmayıp, ayrıca kendinizi daha mutlu ve daha pozitif hissetmenizin somut bir yolu olduğunu bilin. Bu süreçte sağlığınızı muhafaza eden esas yol; yürüyüş, yüzme, yoga gibi doktor tarafından onaylanan günlük egzersizi sürdürmek, sağlık ekibinin danışmanlığında uygun beslenmek ve vücut ihtiyaç duyduğunda dinlenmektir.

5. Kişisel ve Akılcı Rutinler

Kanserle mücadele esnasında kendi kişisel rutininizi veya pratiğinizi geliştirebilirsiniz. Doktor randevularında istenilen şeyleri kaydedeceğiniz bir not defteri edinmeniz, sağlığınız ve sigortanızla ilgili tüm belgeleri bir dosyada muhafaza etmeniz ve tedavi için bir “kemo” (ilaç) torbası taşımanız size yardımcı olacak bazı pratik bilgilerdir. Yeni bir hobi edinmek, tedavi esnasında dingin bir müzik dinlemek, pozitif düşünmek için yeni bir anlayış veya yeni bir bakış açısı geliştirmek kendi kişisel yöntemleriniz olabilir.

6. Destek Sistemi
 
Destek sistemi farklı şekillerde olabilir. Yaygın bir şekli etrafınızdaki insanlardır. Bununla birlikte yerel destek gruplarından, danışmanlardan ve sosyal medyadan destek alınabilir. Her destek şekli herkes için doğru değildir. Kendiniz için en doğru destek şeklini bulmanız gerekmektedir.

7. Çevrenizin Desteği

Kendilerine teklif edilen yardımı kabul etmeyenler sonrasında genel bir pişmanlık duyduklarını paylaşıyorlar. Kanser olduğunuzu öğrendikten sonra beklenmedik insanların sizinle bağlantı kurmaya çalışması mümkündür.  Bu insanların size yardım etmesine izin vermeniz, mücadelenize katkıda bulunmaları için onları güçlendirir.

Medikal ekiple, bakıcınızla, aile ve arkadaş çevrenizle, destek gruplarıyla topluluklarla ilişkileriniz, kendi geliştirdiğiniz kişisel ve pratik tecrübeleriniz üzerine verilen bu tavsiyeler dışında sonunda kendiniz için en iyi olanı yine siz bulmalısınız.

Bu hafta kabuğunuzdan dışarı adım atmayı deneyin ve desteklerin size ulaşmasına izin verin. Nelerin size en fazla yardımı edeceğini düşünüyorsunuz? Neler size hali hazırda yardım ediyor?


Kaynak:

http://cancerhawk.com/tag/greg-pierce/

 
 
 

Hiç yorum yok: