Sarimsaklasak da mi…“Kanserle Dans” Etsek?


Tahminim bir cogunuz bugune kadar sarimsagin faydalari uzerine cok sey okudunuz. Annem bize kucukten beri cig sarimsak yedirirdi.  Alistirdi, o yuzden hala yerim. Ve hatta son zamanlarda yemeklerin icine de koyup pisirmeye basladi… Ne yazik ki cok yakin bir zamana kadar o da ben de sarimsagin bize olan yararlarini kaybetmeden  nasil dogru pisirilmesi gerektigini bilmiyorduk.

Arastirmalar Sarimsak icin ne diyor?
Sarimsagin kanser riskini azaltip azaltmadigi konusunda bircok arastirma var. Amerika Ulusal Kanser Enstitusu sarimsagi anti-kanser besin olarak kabul etmis durumda. Sarimsagin bilesimindeki maddelerin cogunda anti-kanser ozellikler oldugu savunuluyor. Fakat bu bilesimlerin icinde en buyuk rol oynayani “alil sulfur”. Arastirmalara gore sarimsagin icindeki maddeler vucudun kansere neden olan kimyasallardan kurtulmasina yardimci oluyor ve kanserli hucrelerin dogal olarak olmesine sebep oluyor (apoptoz). Ayrica sarimsagin bagisiklik sitemini kuvvetlendirdigi de kanitlanmis; bu da kanser hucrelerinin buyumelerini engellemek ve vucudun hastaliklarla savasmasi icin sart.
San Francisco’da yapilan bir arastirmada, sarimsagi fazla tuketenlerin (gunde 8-12 dis) Pankreas Kanser riskini yuzde 54 azalttigi savunuluyor. Ayrica ayni arastirmaya gore, sarimsak tuketiminin meme kanserine yakalanma oranini da dusurdugu savunuluyor. Ilk bakista 8 dis sarimsak size fazla gelebilir, ama yemek pisirdiginizde ve sarimsagi dogru pisirdiginiz taktirde bu esasinda hic de ulasilmasi zor bir rakam degil.
Sarimsagi hangi sekilde yemeliyiz?
Sarimsagin en faydali sekli cig hali.  Ticari sekilde satilan tozu, veya ilac halinde pazarlanan biciminin vucuda faydasi ne yazik ki minimal. Kimimiz cig sekilde yiyemedigimiz icin pisirmeyi uygun buluyoruz, ama dogru sekilde pisirilmedigi taktirde  butun antioksidan ozelliklerini kaybediyor, ve sagligimiza faydasi oldugunu zannederken sadece tadindan faydalaniyoruz.
EGER SARIMSAGI PISIRECEKSENIZ, ONCEDEN DOVUP 15 DAKIKA KADAR ODA ISISINDA BIRAKMANIZ GEREKIYOR. Ancak bu sekilde icindeki enzimler aktif oluyor.

Bilincli attiginiz en ufak bir adim bile, hic atilmayan adimdan daha iyidir…
Sevdiklerinizle beraber mutlu gunler… Anneler gununuz kutlu olsun sevgili anneler…
EB
Kaynaklar:

3 yorum:

Unknown dedi ki...

San Diego Moores Uluslararasi Kanser Enstitusu, sarimsagi kanserden korunmak icin destek tedavi olarak oneriyor. Ayrica farelerde yapilan deneyler sarimsagin ozellikle bagirsak ve esopaghal kanserlerde tumor buyumesini engelledigini gostermis. Sarimsak kur icin degil, korunma amacli kullanilmasi oneriliyor.

Kaynak: http://cancer.ucsd.edu/treatments/cam/therapies/Pages/garlic.aspx

Adsız dedi ki...

Hello! This is a great blog. I love raw garlic and truly believe in it's medicinal properties. Here is a TED video that has been circulating quite a bit recently on Facebook and on the internet.

It is Robyn O'Brien, a former Wall Street food industry analyst, who shares her personal story as a mother of four who was shaken awake by the dangerous allergic reaction of one of her children to a "typical" breakfast.

She uncovers (and continues to) why what we eat makes us 4 times more likely to have cancer than people in Japan.

http://www.youtube.com/watch?v=rixyrCNVVGA

Peace and life,
WT

Adsız dedi ki...

SARIMSAĞIN KOKUSUNDAN RAHATSIZ OLANLARA DUYRULUR.!!

1 elinize küçük ebatta bir kavanoz alın.

2 İki baş sarımsagın kabuklarını soyun guzelce temızleyin.!
(15-20 adet sarımsak çıkar iki başsarımsaktan)

3 kabuklarını soydugunuz sarımsakları kavanozun içine koyun.!

4 kavanozu agzına kadar yemeklik sıvı yağ ile doldurun.ve buzdolabına koyun..

bir hafta bekletin ..ve sonra ..sıvı yag kullanacagınız yemeklere hazırladıgınız bu yagdan koyun.!

(kavanozdakı yağ azaldıkça üsütne ekleyebilirsiniz)
göreceksınız: hem sarımsak kokusundan kurtalacaksınız hemde yemeklerınız muhtesem lezzet kazanacak.!!
/volkan bostancı