Meme ve Prostat Kanseri Yiyecekler


Bu yazıyı kimler muhakkak harfi harfine okumalı?

Meme ve prostat kanseriyle dans edenler, yüksek risk grubunda olanlar.

Eğer benim gibi siz de bir koltuğa 10 karpuz sığdırmaya calışıyorsanız, ve yukarıdaki grubuna dahil değilseniz, işte size özet:

Haftada 1 kilo brokoli yiyiniz, hem de çok pişirmeden!
Bir de yemeğinizde salçayı eksik etmeyiniz!

Olur da meraklandıysanız niye diye, o zaman buyurun yazımı okuyun derim size.

Estrojen seviyesi ve Meme Kanseri

Bazı meme, prostat, rahim ve yumurtalık kanserleri hormonal dengeler, hatta dengesizliklerle bağlantılı. Vücutta bulunan yüksek oranlı estrojenin hormonal kanserlerin nedeni olduğuna inanılıyor. Çevremizde bir sürü estrojen kaynaklı madde ve yiyecekler mevcut ne yazık ki: ticari amaçlı yetiştirilen kümes hayvanları, haşarat öldürücüler ve evde kullanılan plastik ürünler gibi.

Yüksek estrojen seviyesi, brokoli, karnıbahar, lahana, brüksel lahanası tüketimiyle dengelenebiliyor. Birçok araştırma brokolinin  göğüs kanserine karşı koruyucu en iyi besin olduğu söylüyor. Brokoli ne kadar yeşil, o kadar iyi. Sararmış olmaya başlayanlara bence hic boşuna para bile harcamayın.  Haftada minimum 1 kilo brokoli veya yukarıda listesini verdiğim sebzelerden yemeniz en güzeli. Yanlız lütfen Türkiye'de çok yaygın hatayı yapıp sebzeleri çok pişirmeyin, bütün vitaminlerini ölüyor. Brokoli ciğ bile yenilebilir, salatanıza koyabilirsiniz, omletinize ekleyebilirsiniz veya çok az haşlayıp üzerine hafif zeytinyağ ve limon, bir de çiğ sarımsak koydunuz mu, daha iyisi yok.

Ayrıca yapılan araştırmalar estrojenli ve sentetik progesteronlu ilaç kullanan kadınlarda, göğüs kanseri riskinin  yüzde 32-46 arttığını söylüyor. Doğum kontrol hapları bu ilaçların başında geliyor.

Melatonin ve Meme Kanseri

Vücutta bulunan her hücrede P53 geni mevcut. Bu gen, eğer hücre zarar görmüş ve tamir edilemez durumda ise, kendisini yok etmesine sebep oluyor. Böylelikle zarar görmüş hücreler, naturel olarak kendi kendilerine ölüyorlar. Meme kanseri tedavisi bitmiş hastalara düşük,  meme kanseri ile savaşanlara ise yüksek dozlu melatonin tedavisi tavsiye ediliyor. Tavsiyemiz, doktorunuza danışın, sorun, araştırmalardan bahsedin, bilgilenin…

Kırmızı et, hayvansal ürünlerdeki yağ oranı ve Meme Kanseri

Hayvansal ürünlerden gelen yağ tüketimi yüksek olan ülkelerde, meme kanseri vakalari çok daha yüksek. Yüksek yağ oranlı et ve kümes hayvanları, kızartmalar (hatta bitkisel yağ ile kızartılmış olsa bile) kadınlarda vücudunun daha fazla estrojen salgılamasına sebep oluyor. Bu da göğüsdeki ve cinsel organlarındaki  hücrelerin büyümesine yol açıyor. Sadece sağlıklı hücrelere değil, her türlü hücrelere (normal veya kanserli) yansıyan bir büyüme ne yazık ki.

Kırmızı et, hayvansal ürünlerdeki yağ oranı ve Prostat Kanseri

Tıpkı meme kanserinde olduğu gibi, hayvansal et ve doymuş yağ, erkeklerin vücudunda testosteron üretimini arttırıyor. Yüksek testosteron da zamanla prostat kanser riskini arttırıyor. Kırmızı et şu anda prostat kanser riskini yükselttiği kabul edilen en büyük faktörlerden biri.

Selenyum, likopen ve Prostat Kanseri


Selenyum deniz ürünlerinde, yumurta ve sarımsakta bol miktarda mevcut. Günlük alınması tavsiye edilen selenyum miktari 400mg. Ayrıca likopenin de prostat kanserini karşı koruyucu olduğu yönünde araştırmalar var. En çok domates ve domatesli ürünlerde var likopen.  Fakat enteresan olanı salçadaki likopen, domatesten çok daha fazla olması (100gr salçada 42.2gr likopen varken 100gr domateste sadece 3gr likopen mevcut).

National Cancer Institute dergisi, kanında yüksek seviyede selenyum olan erkeklerin diğer erkeklere göre prostat kanser risklerinin yarı yarıya azaldığı yazmış.

Yaklaşık yüz sayfalık farklı makale ve internet araştırmasının özetidir yazım. Daha önce doğru beslenmeyle ilgili yazdığım yazıyı tekrar okuyun lütfen.

http://kanserle-dans.blogspot.com/2012/04/kanserim.html

Sağlıkla kalın,
EB

Kaynaklar:
http://www.healthcastle.com/breast_cancer_diet.shtml
http://cancer.ucsf.edu/_docs/crc/nutrition_breast.pdf
http://www.cancerproject.org/diet_cancer/facts/meat.php
http://www.drlam.com/opinion/cancer_and_hormonal_balance.asp
http://www.sharecare.com/question/health-benefits-of-eating-broccoli

Hiç yorum yok: