Psiko-onkoloji Bölüm I - Zeynep Armay, PhD


Zeynep Armay, PhD

Kanser varoluşa ilişkin sorunları gündeme getiren ve hastanın psikolojik dengesinde krize neden olan bir hastalıktır. Kişiye, hastalığın tipine, evresine, psikososyal çevreye göre değişmekle beraber, kanser psikolojik güçlük ve bozukluklara yol açma potansiyeli en yüksek olan hastalık gruplarındandır.

Evrensel bir deneyim olmasına rağmen kanseri sosyo-kültürel faktörler ve özellikler ile birlikte ele almak önemlidir.


Psiko-onkoloji  (ya da psikiyatrik onkoloji) :

*Kanserin hasta, aile ve tedavi ekibi üzerindeki psikolojik etkilerini,

*Psikolojik ve davranışsal faktörlerin kanser risk ve seyrindeki etkilerini araştıran ve kanser hastalarına psikolojik tıp hizmetlerini sunan bir disiplindir.
Ülkemizde genel olarak hastalığın medikal tedavisi dünya şartlarında yapılmakta, ancak psikososyal boyutu yeterince önemsenmemektedir. 

Amacımız; kanseri tedavi ederken hastada ortaya çıkma riski yüksek olan kaygı bozukluğu, depresyon, ve organik beyin bozuklukları gibi psikiyatrik bozuklukları tedavi etmektir.

Kişinin yaşadığı psikiyatrik bozukluklar ister kansere ister kemoterapiye bağlı biyolojik süreçlerden dolayı olsun, kişinin bağışıklık sisteminin çökmesini hızlandırır. Dolayısıyla kişinin tedaviye katılımı bozulur.  Bu nedenle psikoonkolojik tedavi, genel tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır

-Kanserli hastaların psikolojik destek almaları hastalığın seyrini nasıl etkiliyor?

Psikolojik tedavide, psikolojik kaygı ve acıyı azaltmak, uyumu sağlamak, yaşam kalitesini arttırmak, duyguların ifadesine yardımcı olmak, mücadele ve yaşama gücünü arttırmak, hastalığın yarattığı çok yönlü krizle sağlıklı baş etmeye yardımcı olmak, var olan yanlış algıları düzeltmek, ya hep ya hiç tarzı davranış ve düşünceleri düzeltmek, sosyal destek ve iletişimi güçlendirmek amaçlanır.

Yazının devamını Bölüm II'de okuyabilirsiniz.
Zeynep Armay, PhD
Klinik Psikolog-Psikoonkolog

Zeynep Armay Hakkinda:
Zeynep Armay, Klinik Psikoloji uzmanlık eğitimini (MA, yüksek lisans) Boğaziçi Üniversitesinde tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Onkoloji Enstitüsü Psikoonkoloji Bilim Dalında gerçekleştirdiği ikinci Üst Uzmanlık eğitiminden (MSc) sonra, Amerika'da psikoloji doktorasını (PhD) tamamlamıştır.  Detayli özgecmiş: http://humanitepsikiyatri.com/Posts.aspx?PostID=346

Hiç yorum yok: