Akciğer Kanseri Bölüm I

Türkiye Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) 2010 yılı verilerine göre ülkemizde her yıl 30 bin yeni akciğer kanseri vakası görülüyor. Erkeklerde en sık görülen kanser türü ve kadınlarda görülen vakalar artışta. 

Akciğer kanseri nedir, risk faktörleri, belirti ve bulguları,teşhis ve tedavi yöntemlerini nelerdir bölümler halinde inceleyeceğiz.  Bu dizinin ilk yazısı akciğer ve işlevleri uzerine.  Çokça resim kullanarak akciğerin anatomisini kafanızda daha kolay canlandırmaya çalıştım. Umarım başarılı olabildim. Diğer bölümleri okurken bu bölümü referans olarak kullanabilirsiniz.

Akciğer anatomisi:

Akciğer ve göğüs kafesi
Yukarıdaki resimde göğüs boşluğunda bulunan piramit şeklinde iki adet süngerimsi organ sağ ve sol akciğeri görüyorsunuz. Her nefes alışınızda oksijen ağız ve burnunuzdan girer, trakea denilen nefes borusundan geçer. Nefes borusu ikiye ayrılarak bronş dediğimiz tüp şeklindeki yapıyı oluşturur. 
Oksijeni taşıyan bronşlar akciğer içinde yüzlerce küçük borucuğa ayrılır ve bu dallarının her birine bronşçuk denir.  Bronşçuklar dıştan bakıldığında üzüm salkımını anımsatır.  Aşağıdaki resimde bronş ve bronşçukların detayını inceleyebilirsiniz.
Bronş ve bronşcuklar
Bronşçukların duvarlarında, açılıp kapanmalarını sağlayan kaslar vardır. Bu yolla hava ciğerlerdeki alveoli adı verilen minik hava keseciklerine dolar. Her ciğerde böyle milyonlarca hava keseceği vardır. Hava, bu keseciklerin ince duvarlarından geçerek kana karışır. Oksijen ve karbondioksit değişimi bu keseciklerde gerçekleşir.
Akciğer sağ ve sol LOB'lar

Akciğerler “LOB” denilen bölümlere ayrılır. Sağ akciğerde 3, sol akciğerde 2 lob bulunur.  Soldaki resimde lobların detayını görebilirsiniz:  Sol akciğer kalp ile aynı tarafta bulunduğu için sağ akciğerden küçüktür.  Lobları akciğerlerin parçaları olarak düşünün. 


Alttaki resimde beyaz renkte görülen akciğer zarı (Plevra), akciğer ve göğüs boşluğunu örten bir zardır.  Dış zar ve iç zar arasında "zar boşluğu" adı verilen ince bir boşluk bulunur. Bu boşluk akciğer tarafından üretilen bir sıvı ile doludur.  Lenf bezleri akciğerlerin etrafında yer alır ve akciğerlerden gelen enfeksiyonlara karşı vücudun savunmasında rol oynar. Akciğerin lenf ağı geniştir. Akciger kanseri lenf sistemi yoluyla yayılabilir.

Lenf bezleri ve akciğer zarı (plevra)
 
Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğaldığı bir hastalıktır.
Sağlıkla kalın.
ET
Kaynak:
http://www.mdanderson.org/patient-and-cancer-information/cancer-information/cancer-types/lung-cancer/index.html
http://www.lungcanceralliance.org/
http://www.sabah.com.tr/Yasam/2012/03/17/kadinlarda-akciger-kanseri-artiyor

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Akciğer, gırtlak, yemek borusu ve kolon kanseri konusunda; savaskara1951@gmail.com adresine ulaşmanızı rica ederim.

Adsız dedi ki...

akçiğer kanserievreleri