Jinekolojik Onkoloji Doktorunuza Sorulacak Sorular


Bu yazı kadınlara yönelik.  Lütfen okuyun ve okutun.  Bu sorular sizin de aklınıza gelmis olabilir.  Özellikle meme, yumurtalık ve rahim kanserleri için yüksek risk grubundaysınız size uygun olabilecek erken tarama ve test alternatiflerini doktorunuzla konuşun. 

Örneğin, annem 40 yaşında meme kanseri geçirdiği için ve ailemde üç kuşakta meme kanseri görüldüğü için ben mamografi tarmalarına 40 yaşından biraz evvel başladım. 


Bu yazımızda kaynak MD Anderson Teksas Kanser Merkezi.  Jinekolojik Onkoloji bölümünden doktor Lois M. Ramondetta  en popüler konuları soru cevap şeklinde ele alıyor.

Öncelikle şunu söyleyelim.  Her yıl düzenli jinekoloğunuza gitmek en önemli korunma ve savunma yolu.  Ama doktorunuza ne soracağınızı bilmeniz gerek.  Ayrıca doktorunuzla rahat ve güven içerisinde bir ilişkinizin ve iletişiminizin olması önemli.

Kadınlarımız vücutlarında kanser belirtisi olabilecek semtomlar hakkında doktoruna bilgi verebilmeli ve soru sorabilmeli. 

İşte sık sorulan sorulardan bazıları...

Bir yerde okudum her yıl PAP Smear testi yapmam gerekmiyormuş.  Buna rağmen  doktoruma her yıl gözükmeli miyim?

Evet Pap Smear yaptırmasanız bile her yıl doktorunuzu görmeniz önemli.  Diğer muayene ve testler için.  Eğer 40 yaşın üzerindeyseniz her yıl mutlaka mamogram ve meme muayenesi yaptırmalısınız.  Ayrıca kemik ve kan değerleri ile ilgili gerekli testleri ihmal etmeyin.

Kilolu olmak jinekolojik kanserler için risk faktörü müdür?

Evet sağlıklı kiloda olan birine göre endometrial (rahimde başlayan) kanserlere yakalanma oranınınız 2-3 kat fazla olur.

Doğum kontrol haplarının kanser yaptığını duydum doğru mu?

Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda çok az oranda daha fazla meme kanserine yakalanma riski var.  Ancak doğum kontrol hapı yumurtalık ve endometrial (rahimde başlayan) kanserlere yakalanma riskini %50 azaltır. 

BRCA genetik testi nedir? Testi yaptırmam gerekir mi?

BRCA 1 ve BRCA 2 gen mutasyonun meme ve yumurtalık kanseri riskini arttırdığı kanıtlanmıştır.  Eğer ailenizde bu kanserlerden biri ya da her ikiside bulunuyorsa daha yüksek risk grubundasınız mutlaka doktorunuzla konuşup genetik testine uygun aday olup olmadığınızı sorun. Basit bir BRCA1 ve BRCA2 testi doktorunuzun kanser riskini bulgulamasına yardımcı olabilir.

Ailesinde kolon kanseri olan pek çok kişinin ailesinde yumurtalık kanserleri de görülüyor.  İkisinin arasında bir ilşki var mı?

Evet yumurtalık kanserleri ve kolon kanseri arasında risk faktörlerini arttıran kalıtımsal bir bağlantı var.  Yüksek risk grubunda olup olmadığınızı ve uygun tarama testlerini doktorunuzla değerlendirin.

PAP Smear ile tüm jinekolojik kanserler teşhis edilebir mi?

Hayır Pap Smear sadece rahim ağzı kanseri tarama testidir.  Şu an için, ortalama risk grubundaki kadınlara yönelik rahim ve yumurtalık kanserleri için işlevsel bir tarama testi yok.  Ancak eğer yumurtalık ve rahim kanseri için yüksek risk grubundaysanız ya da semptomlarınız varsa doktorunuzla size uygun olabilecek ileri test seçenekleri hakkında konuşun.   

Kaç yaşında mamogram yaptırmaya başlamalıyım?

Bu konuda çok farklı görüşler var.  M. D. Anderson ortalama risk grubunda bulunan kadınların 40 yaşından sonra mamogram yaptırmasını öneriyor.  Daha yüksek risk grubundaysanız doktorunuzla mamogram çektirmeye daha erken başlamak konusunda ya da yaptırabileceğiniz başka testlerle ilgili konuşun. 
Unutmayın kanserle savaşta en etkili yol kanseri erken teşhis etmek ve belirtileri gördüğünüz an doktorunuzla gitmek.  Sağlığınızın en büyük koruyucusu sizsiniz. 

Sağlıkla kalın.
ET

Kaynak:
Focused on Health - January 2010 By Rachel Winters
Cervical Cancer Screening Exams (M. D. Anderson)
Ovarian and Endometrial Cancer Screening Exams (M. D. Anderson)Hereditary Breast and Ovarian Cancer Syndrome (M. D. Anderson)

Hiç yorum yok: