Kanserli Arkadaşınıza Yardım Rehberi -Bölüm 1

 
Suleıkha Jaouad
Bu yazı 22 yaşında lösemi teşhisiyle hayatı değişen Suleika Jaouad tarafından kaleme alınmış. Suleika New York Times'da haftalık köşe yazıları yazıyor. Bu listeyi kendi deneyimlerinin yola çıkarak oluşturmuş. 
Umarım bu yazı size ilham verir, kişiliğiniz, tercih ve alışkanlıklarınız  listede değişikler yapıp kendi rehberinizi yaratırsınız. 

Kanser kişisel ve toplumsal bir hastalık. Hastalık vücudunuzda ama deneyimi sevdiklerinizle beraber paylaşıyorsunuz. Hasta birine destek olmak hiç gitmediğiniz bir ülkeden bahsetmeye benziyor. Gitmediginiz bir yeri bilemezsiniz doğal olarak.

Peki öyleyse nasıl yardim edebilirsiniz? İşte Suleika'nın listesi:


1- Ne diyecegimi bilemiyorum.

Bazı kişiler donup kalıyor diğerleri mükemmel cümleler bulmaya çalışıyor. Eğer söylecek birşey bulamıyorsunuz ya da söylemek istediğiniz çok şey var ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız dürüst olun. Hissettiğinizi söyleyin, ne diyeceğimi bilemiyorum deyin.  Bunu söyleyen biri beni kırmaz ama aramayan, sormayan iletişimde bulunmayan kırar. Mükemmeli yakalamayı beklemeyin.

2- Karşınızdakini gerçekten dinleyin.

Kanser cok neşeli bir konu değil. İçgüdüsel olarak konuşmayı daha neşeli konulara yöneltmek isteyebilirsiniz ama bir hastanın korku, kızgınlık, kayıp, yanlızlık, üzüntü gibi hislerini rahatça paylaşabilmesi ve ifade edebilmesi önemli.  Bir arkadaş olarak verebileceğiniz en büyük destek negatif ya da pozitif tüm paylaşımlarını dinlemeye hazır olduğunuzu belirtmek.


3- Detaylarla ilgilenin.

Kanser hastaları genelde ne yapabilirim gibi genel bir soruya cevap vermek için çok yorgun oluyor ya da yük olmak istemeyebiliyor. Israrcı olmadan yardımcı olabileceğiniz alanları belirlemek için soru sorabilirsiniz. Örneğin yemeklerini kim hazırlıyor, tedaviye kim götürüyor? Unutmayın hastaya destek veren yakın aile bireylerinin de desteğe ihtiyacı olabilir.

4- Elinizden geleni  yapın.

Samimi ve yürekten geleni yapın. Enstrüman çalmayı bilmiyorsanız kimse sizden şaheser bir beste yaratmanızı beklemiyor. Yemek yapmayı seviyorsanız evde yapılmış bir yemek götürün. Sanatçıysanız hastane duvarına asmak için birşey yapın.  Organizasyon işinde becerikliyseniz araştırma, randevulara eşlik etme gibi konularda yardım önerebilirsiniz. 

Yazının devamı: http://kanserle-dans.blogspot.com/2012/07/nasl-yardm-edebilirim-bolum-ii.html

Sağlıkla kalın.
ET

Kaynak:
http://www.huffingtonpost.com/suleika-jaouad/cancer-advice_b_1290008.html
http://secretsofcancerhood.com/2012/02/21/10-ways-to-help-a-friend-with-cancer

Hiç yorum yok: