Kansızlık (anemi) ve Kanser Bölüm I



Alyuvarlar (kırmızı kan hücresi, eritrosit)

Kansızlık (tıbbi ismi anemi) kanser hastalarının en az %30’unun karşı karşıya kaldığı bir durum.  Kansızlığı ifade eden başka tanımlar da duyabilirsiniz, kanda demir eksikliği, kanım az, kan değerlerim düştü gibi…

Bu yazıyı okurken ister tümüne ister sadece tedavi ile ilgili pratik kısımlara odaklanın. En çok şikayetini duyduğumuz konulardan biri tıbbi terimlerin sıkça kullanılması, resimlerle bu kavramları basitleştirmeye çalıştım.  Hatalarımız ve eksiklerimiz olmuşsa şimdiden affola.
Anemi nedir?
Anemiyi anlatmak için önce alyuvar nedir açıklamam lazım. Diğer ismi kırmızı kan hücresi veya eritrosit’tir. Kanda en çok sayıda bulunan hücre türüdür. Resimde gördüğünüz gibi yuvarlak, ortası oyuk, kırmızı renkli hücrelerdir. Alyuvarlara kırmızı rengini  ve oksijen taşıma özelliğini içindeki hemoglobin denilen bir protein molekülü verir. Eğer kan testi yaptırdıysanız bu ismi duymuşsunuzdur.


Alyuvarlar kemik iliğinde üretilir ve kan içinde ömrü 120 gündür. İşlevini bitiren alyuvarların yerine vücudumuz hızla yenilerini üretir.
Çeşitli nedenlerden dolayı kanda alyuvar sayısının azalması kansızlığa sebep olur. 
Aşağıdaki 2 resme dikkatli bakın. Tahmin ettiğiniz gibi sağdaki resim anemi hastası bir kişiye ait ve düşük alyuvar değerlerini gösteriyor. Solda ise normal değerdeki alyuvarları görüyorsunuz.
Özetlersek:

Alyuvarlar vucudu baştan aşağı dolaşıp oksijeni tüm hücrelere taşır. Anemi olan kişilerde, kanda alyuvar azalmasına bağlı olarak oksijen kapasitesi düşer.
Vücudunuz yeterli oksijen alamazsa fonksiyonlarını yerine getirmekte zorlanır:kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz. Kalbiniz daha fazla çalışır, daha hızlı atar.
Bir kaç ay önce ablamla telefonda konuşuyorduk demir eksikliğine bağlı kansızlık teşhişi olduğunu söyledi. Hiçbir belirti hissediyor muydun diye sorduğumda bir iki merdiven çıkınca bile nefes nefese kaldığından bahsetti tabi o zaman kansızlığın neden bu etkiye yol açtığını anlamamıştım. 
Aneminin yol açabileceği yan etkileri aşağıda resim üzerinde sıraladım.


Teşhis
Genellikle her kemoterapi öncesi ve sonrası doktorunuz kan değerlerinize bakacaktır. Doktorunuz yeterli alyuvar olup olmadığını iki şekilde kontrol eder; eğer kansızlık mevcutsa hemoglobin miktarı normal değerlerin altına düşer.

Kansızlık teşhis değerleri

Genellikle hemoglobin erkeklerde 13 gram/dl’den, kadınlarda 12 gram/dl ‘den az ise.
Hafif kansızlık: hemoglobin 10 -12 g/dL
Orta derecede kansızlık:
hemoglobin 8 ile 10 g/dL arasında
Şiddetli kanzılık:
hemoglobin 8 g/dL’den az

Diğer bir ölçüm hematokrit'tir. Bu ölçüm alyuvarların kan hacmine oranını verir. Normalde %37-52 arasında olması beklenir. Erkeklerde kadınlara oranla bu oran biraz daha yüksektir.

Yazının ikinci bölümü: http://kanserle-dans.blogspot.com/2012/07/kanszlk-anemi-ve-kanser-bolum-ii.html

Kaynak:
http://jco.ascopubs.org/content/25/9/1027.abstrac
thttp://www.jnccn.org/content/10/5/628.full.pdf+html
http://www.anemia.org/patients/information-handouts/cancer/

Hiç yorum yok: