Tedavi Süresince Yeme-İçme Önerileri

Bu yazım, National Cancer Institute (NCI) internet sitesinin "tedavi süresince yeme-içme önerileri" kitapçığından çeviri.

Tedavinin yan etkileriyle baş edebilmek ve gücünüzü korumanız için beslenme önemli. Aşağıda tedavi süresince karşılaşabileceğiniz bazı beslenme problemleri ve yan etkiler listelenmiş:  

·         İştahsızlık
·         Tat ve koku duygusunda değişiklik
·         Kabızlık  ya da ishal
·         Ağız kuruluğu
·         Laktoz intolerans
·         Bulantı
·         Ağız yarası  
·         Boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü
·         Kusma
·         Kilo alma veya kilo kaybı

Tedavi başlamadan bunlardan hangisiyle karşılacaksınız bilemeyebilirsiniz. Hiçbir problem yaşamayabilirsiniz de! Bu, kısmen kanserinizin tipine, yerine, ne tür tedavi aldığınıza, tedavinin süresi ve dozuna bağlıdır. Bir çok yan etki kontrol altında tutulabilir, mutlaka sağlık ekibinize danışınız. Tedavi bittikten sonra pek çok sorun da düzelecektir.

Bazı öneriler:
 Tedavinizi bir iyileşme dönemi olarak düşünün ve yalnız kendinize odaklanın.

·         Mümkünse tedavi başlamadan önce bir diş hekimine gidin, ağız sağlığı önemli.

     Diyabet, böbrek, kalp hastalığı ya da başka hastalıklar nedeniyle özel bir diyet uyguluyorsanız mutlaka doktorunuzla konuşun.

     Yiyebildiğiniz zamanlarda bol protein (et, balık vs.) ve kalori tüketin. Gücünüzü korumanıza ve tedavinin zarar verdiği dokuların yeniden yapılanmasına yardımcı olacaktır. 

·         İştahınızın daha iyi olduğu zamanlarda yiyin. Örneğin sabahları.

     Fazladan kalori ve protein almak için sıvı ve pürelere yönelebilirsiniz.

·         Bazı günler yiyemezseniz endişelenmeyin. Rahatlamaya odaklanın, yiyebildiğiniz zaman yemeye başlayın. İki günden fazla yiyemezseniz doktorunuza bildirin.

·         Bol sıvı için, 8-12 bardak. Özellikle yiyemediğiniz günlerde bol sıvı almanız daha da önemli, suyu hep yanınızda tutun.

Enfeksiyonları önlemek için

Bazı kanser tedavileri sizi enfeksiyonra daha açık hale getirebilir, gıdaların taşınması, saklanması ve hazırlanması ile ilgili özel dikkat gösterin.

·         Yemekleri biter bitmez buzdolabına kaldırın.
·         Çiğ sebze ve meyveleri yemeden önce iyice fırçalayıp yıkayın.
·         Gıdaları hazırlamadan önce ve sonra ellerinizi, bıçaklarınızı, tezgahı yıkamalısınız.
·         Et için ayrı, meyve ve sebze için ayrı kesme tahtası kullanın.
·         Et ürünlerini buzdolabında çözün. Dışarıda bekletmeyin.
·         Etlerin içinde pembe kısım kalmamalı, yumurta iyi pişmiş olmalı.
·         Çiğ ürünlerden, midye, balık ve sushiden kaçının.
·         Tüm meyve suları, süt  ve bal pastörize olmalı.
·         Son kullanma tarihi geçmiş gıda ve içecekleri kullanmayın.
·         Büfeler ve self servis restoranları tercih etmeyin.
·         Küflenme belirtisi olan rokfor (diğer küflü peynir çeşitleri gibi gıdaları) yemeyin.

Uyarı! Bazı vitamin ve besinler kanser tedavinize etki edebilir. Tedaviniz süresince kullanmamanız gereken gıdaları doktorunuza danışın.

Hasta yakınları için özel bir not

Sevdiğiniz kişinin ağız tadı değişirse şaşırmayın ve bozulmayın. En sevdiği şeyi istemediği veya tadının eskisi gibi olmadığını söylediği günler olabilir.

Gıdaları kolay ulaşılabilir yerde tutun ki yemeye hazır olduğunda atıştırabilsin. Mesela püre veya pudingi kapalı kapta, yanında kaşıkla, yatağının yanındaki komodine koyabilirsiniz.

Anlayışlı olun. İştahı olmadığı zamanlar yakınınıza bol miktarda sıvı gıda tüketmesini önerebilirsiniz.

Kaynak:
http://www.cancer.gov/cancertopics/coping/eatinghints/page2


Hiç yorum yok: