Dr. Fuat Ulus ile Transaksiyonel Analiz Açık ve Kapalı Gruplar

Dr. Fuat Ulus Psikiyatrik-Psikolojik Onkoloji Rehabilitasyonunda açık ve kapalı gruplar kurmayı öneriyor.
Özet
Kanserle olan dansı iyileşmeye yönelen ya da, dansı etmekle beraber, dans salonunun kapanış saatinin de geldiğini bilenler -- durumu düzelmeyenler --her 2 grupta, yaşamlarını "normal"e en yakın bir şekilde geçirme hakkına sahiptirler. Bunu da rehabilitasyon ile yapabilirler. www.cccmer.gov sitesinde telif hakkı elde edilmiş film ve kliplerini içeren Psikiyatrik Rehabilitasyon Programının moderatörlüğünü yapmaktayım -- Temmuz sayisinda, bu konudaki egitimimden fotograf ve yazi bulabilirsiniz -- Yaklaşımım, Transaksiyonel Analiz'dir. 6 ayrı kadran, kendi içimizdeki ilişkiler, başkalarını ile olan ilişkiler, günlük yaşamımızda kolay, uygulanımı basit, davranışa odaklı bir sistem olmasindan dolayi gozden gecirenlere hem eglence, hem egitim ve hem de ilham sağlar.
Moderatörlüğünü yaptığım gruplarda karşılıklı fikir paylaşımını destekliyorum ve şunu da eklemek isterim ki, hem eğitimim altındaki uzmanlıktaki doktorlardan, hem tıp öğrencilerinden ve hem de hastalarımdan bu yaklasimimla çok şey öğrenmişimdir. Karşılıklı tartışımda hem daha çok destek bulunur ve hem de daha çok öğrenilir. Örneğin, benim grubumda bir katılımcı çıkıp ta, "...ya, Fuat Hoca, iyi söylüyorsun ya, ben şu-şu sebeplerden katılmıyorum..." dese, dünyâlar benim olur... Onun için çekinmeyin arkadaşlar, "Kanserle Dans," salonda masanizda otururken, digerlerinin dansini seyretmekle olmaz. Kavalye ve dam bularak piste cikip dans etmenizle olur. Ama adımları bilmiyormussunuz, ama kavalye veya daminiz iyi bir dansçı degilmis, ama orkestra dansa uymayan muzik uretiyormus, onemli olan piste cikmanizdir ve piste cikmadan da kanserle dans ettiginizi iddia edemezsiniz... Hadi bakalim, Gruba katilan yok mu?
Fuat
Örnek model:
AÇIK grubumuzda, haftada bir gün -- meselâ Cuma, Cumartesi veya Pazar -- sanal ortamda "toplanilacak" ve o gün, ya moderatörün ya da katılımcılardan birinin gündeme getirdiği konu hakkında tartışma açılacak... Moderatör, YouTube'den adapte edilmiş ve konu ile ilgili film kliplerini sunacak ve katılımcılar bunu seyrettikten sonra üzerinde tartışılacak... Belki ilk ve ikinci seans, katılımcıların kısa oz gecmislerine zaman taniyacak, Transaksiyonel Analiz prensiplerini yansıtacak ve katılımcılar olumlu ebeveyn, olumsuz ebeveyn, çalışmayan yetişkin, çalışan yetişkin, kötü çocuk/ergen ve iyi çocuk/ergen taraflarını gözden geçirecekler, hem kendileriyle ve hem de başkaları ile olan ilişki ve iletişimdeki kuvvetli ve zayıf taraflarıni kaydederek kanserle dans etmede yeni adımları tartisacaklar... Seans sonunda, moderator, her katilimciya "ev odevi" verecek ve gelecek seansta odevler tartisilacak... "Toplanti" her hafta, ayni gun devam edecek...

KAPALI grubumuzda ise, tanitim ve TA prensipleri gozden gecirildikten sonra, sekiz haftalik, her hafta ayni gunde -- ornegin yine Cuma, Cumartesi veya Pazar -- "toplanma" da konusulacak-tartisilacak bir konu secilecek ve her hafta o konu islenecek, "ev odevleri" burada da gelistirilecek, tartisma veya film gosterimi ayni sekilde olusacak, sekiz hafta sonunda da "mezuniyet" ten sonra gruba son verilecek... ikinci bir kapali grup, baska bir konu uzerine yine kurulabilecek...
  

2 yorum:

faruk dedi ki...

Açık guruplara katılmak güzel bir çalışma olacak ama ne durumda, kuruldu mu böyle bir gurup, kuruldu ise bana duyrurmusunuz.
farukcivaner@hotmail.com

Unknown dedi ki...

Merhaba yeterince katilim olmadigindan bu grubu kuramadik faruk bey. Sevgiler, ebru