Lenfödem Tedavisinde Kinesiotaping - Fzyt. Seda Otan Güler

Kinesiotaping özel bir tedavi ve bantlama yöntemidir. Bu uygulamanın temelde 2 amacı vardır:

1)    Ağrısız ve daha rahat hareket etmeyi sağlamak
2)    Yumuşak doku iyileşmesini desteklemek

Bu uygulama genellikle halk arasında renkli ağrı bantları olarak da bilinir. Uygulama tekniğine göre etkinliği değişir, örneğin kası dinlendirmek istiyorsak farklı ,çalıştırmak istiyorsak farklı teknikler uygulanır. Bu yüzden mutlaka eğitimli bir fizyoterapist yada doktor tarafından uygulanmalıdır.

Kanser hastaları için, herhangi bir kimyasal ve ilaç içermediğinden, rahatlıkla kullanılmaktadır. Ameliyat sonrası ilgili eklemin kaslarına destek olarak, ödemli kolun yada bacağın ağrısını azaltmak ve zayıf kasları desteklemek için uygulanır.


Lenfödem Tedavisinde KinesioTaping Uygulaması

Kinesiotex %100 kotondan yapılmış bir materyaldir. Deri kalınlığında ve yapısında olup boyunun %130-140'ı oranında esneyebilmektedir. Özel örgüsü sayesinde derinin nefes almasını sağlayarak uzun süre (3-6 gün) cilt üzerinde alerji oluşturmadan kalabilmektedir. Sudan etkilenmediği gibi cilt üzerinde kaldığı sürece tedavi edici etkisini devam eder.

Hangi bölgeye, hangi teknikle yapılacağına karar vermek için özel bir değerlendirme testi uygulanır ve fizyoteristiniz 9 uygulama tekniğinden sizin için en uygun olana karar verir. Bazı durumlarda bu tekniklerin bir kombinasyonu uygulanır.

Kinesiotaping tekniğinin temel olarak etkileri:
  • Kas tonusunu düzenler.
  • Kan dolaşımını artırır.
  • Lenfatik sistem aktivasyonunu artırır.
  • Eklemleri destekler.
  • Proprioseptif uyarıyı artırır.
  • Ağrıyı azaltır.
Lenfödem tedavisinde kinesiotaping uygulaması temel tedavi yöntemi olarak değil Kompleks Boşaltıcı Fizyoterapiye destek olarak kullanılmaktadır.
Lenfödem tekniğinde deri ile deri altı dokular arasında boşluk oluşturularak burada yer alan kan ve lenfatik damarların sıvıyı aktarma kapasitesi artırılmaktadır. Bu uygulama kola, bacağa ve gövdeye yapılmaktadır.
Özelliklede bandajlama yapılamayan gövde lenfödeminde ödemin giderilmesine ve hastada gerginlik, doluluk ve ağırlık hissinin ortadan kaldırılmasınsa büyük katkı sağlar. Hipoalerjik yapısı sayesinde cilt yapısı hassas olan lenfödem hastalarında güvenle kullanılır.


Sağlıkla kalın,
Uzm. Fizyoterapist Seda Otan Güler
Ankara

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Lenf ödem tedavisi yapan İstanbul da bize önerebileceğiniz bir Fizyoterapist varmı?Ankaraya gelebilme şansımız yok.
Şimdiden teşekkürler...

Unknown dedi ki...

Cok tesekkurler, bu konuda bize bir iki gun musade edin sizinle isim paylasacagiz. sevgiler, ebru

Unknown dedi ki...

Seda Otan Güler bizim yardimimiza ulasti. Mesajini size aktariyoruz.
merhaba istanbulda mine hanım var o da lenfödem üzerine çalışıyor tel
no 05062997223 arayabilirler ben kendisini bilgilendirdim..

Adsız dedi ki...

İlginiz içn çok teşekkür ederim çok naziksiniz en kısa sürede mine hanımı arayacağım.Bu derdin bir çaresi olmasınada çok sevindim ayrıca iyiki varsınız.Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Elbette! Biz sizler icin burdayiz, biz ilginize, sorulariniza ve paylasimlariniza tesekkur ederiz. Esra