Meme Kanseri Tedavisi ve Beslenme

Meme kanseri tedavisi süresince ve sonrasında ne yemeli? Bu sorunun kolay bir cevabı yok. Kanada kanser derneği internet sitesinde bu konuda yapılmış araştırmalara değinen güzel bir yazı buldum. Gördüğünüz gibi kesin çizgili bilgiler değil çoğu. Sanırım imkan olduğu kadar doğal, sezonda ve lokal üretilen besinler tüketmek, sebze ve meyvayı soframızdan eksik etmemek en önemlisi. Okuyun, doktorunuza danışın ve en önemlisi vücudunuzu dinleyin.    

Sağlıkla kalın,
ET

Alkol

Doktorunuza tedavi süresince ve sonrasında kullanım hakkında danışın. Araştırmalar alkolün meme kanserine yakalanma riskini arttırdığını gösteriyor. Alkol östrojen değerlerini arttırabiliyor ve hücre zararına engel olan bazı besin değerlerini azaltabiliyor. Ayrıca tedavide kullanılan ilaçlarlada etkileşebilir.
Genel olarak eğer alkol kullanmaya karar verirseniz bir bardak (erkekler için 2) ve azı ile yetinin.

Kalsiyum, D vitamin ve osteoporoz (kemik erimesi)

Meme kanseri tedavileri vücutta östrojen miktarını azaltıp ya da erken menopoza yol açarak osteoporoz riskinizi arttırabilir. Bu risk yaşınıza bağlı olarak da artar. Kalsiyum ve D vitamin birlikte, kemiklerinizi sağlıklı tutarak osteoporozu engellerler.
Eğer östrojen miktarınız düşükse kalsiyum ve D vitamini zengin yiyecekler tüketin. Örneğin: yoğurt, brokoli, somon, sardalya vgibi

Sağlıklı kilo

Kilo alımı tedavi sırasınca sık rastlanan bir durumdur. Bu ilk endişeniz olmamalı ancak araştırmalar sağlıklı kilonun kanser nüksü riskini azalttığını söylüyor.

Kilo alımı aşağıdaki nedenlere bağlı olabilir:
  • Daha az aktivite
  • Bazı hormon tedavileri hormonal dengeleri değiştirebilir ve iştah artışına neden olabilir
  • Bazı kemoterapiler aşerme ve bulantıya yol açar – bu da daha fazla ve sık yemeye neden olabilir.
Bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuza ve lisanslı bir diyetisyene danışın. Tedavi bitene kadar beklemenizi önerebilir ya da tedavi süresince kullanabileceğiniz öneriler verebilirler.  

Sağlıklı bir kilo için

  • Porsiyonlarınıza dikkat edin.
  • Daha az kalorili besinler,bol lifli sebze ve meyva tüketin.  
  • Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapın.
Fitoöstrojenler

Zayıf östrojen gibi davranan doğal kimyasallardır, örneğin soya ve keten tohumu gibi. Bu özelliğin meme kanserini tetikleyip tetiklemediği konsunda çelişkili araştırmalar var. Özellikle hormon tedavisi (tamoksifen gibi) uyguluyorsanız doktorunuz tedavinizi olumsuz etkileyeceğini söyleyebilir.

Meyva ve Sebze- Vejetaryen diyet

Et yemeyi kesmeniz gerekli değil, az miktarda ve daha yağsız etler tüketilebilir. Sebze ve meyva tüketimi ideal kilonuzu korumada faydalı olacaktır.

Vitamin, mineral and bitkisel takviye

Eğer yediklerinizden yeterli besin alamıyorsanız takviye ürünler faydalı olabilir ama gıdalardan alınan vitamin ve minarellerin yerine geçmezler. Bazı vitamin ve minerallerin yüksek dozları zararlı olabilir.

Antioksidanlar


Meyve ve sebzelerde ki pek çok vitamin antioksidan özelliklere sahiptir. Antioksidanlar hücrelere zarar veren ve kansere yol açan kimyasalları yok ederek koruma sağlar. Antioksidanların tedavi süresince ve hemen ardından kullanımı  konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Eğer antioksidan hapı alıyorsanız bunların tedavide kullanılan ilaçlarla etkileşme olasılığı hakkında mutlaka doktorunuza danışın. Örneğin çuha çiçeği yağı gibi bitkisel maddeler vücutta östrojen gibi davranabiliyor. Takviye ürün kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Kaynak:
http://www.cancer.ca/Canada-wide/About%20cancer/Coping%20with%20cancer/Nutrition/Nutrition%20concerns%20when%20you%20have%20breast%20cancer.aspx?sc_lang=en#ixzz285l729RF

Hiç yorum yok: