Kanser Tedavisi ve Cinsel Yaşam

Bazen kanserle tanışmak arzularınızı ve kendiniz hakkında hissettiklerinizi ve her zamanki seks hayatınızı değiştirebilir.

Kanser ve tedavisi;

* Bazı önemli hormonların üretiminde,
* Fiziksel performansta,
* Kendi vücudunuzu nasıl gördüğünüz hakkındaki kişisel fikirlerinizde,
* Korku, üzüntü, kızgınlık ve mutluluk duygularınızda,
* Ve ilişkinizdeki rollerde değişiklik yaratabilir.

Duygularınızı, endişelerinizi ve beklentilerinizi tartışmak cinsel hayatınıza yardımcı olacaktır. Konuşmamak ise hüsran ve karmaşa yaratacaktır.

* Cinsel yaşantınıza devam etme ile ilgili korkularınızı partnerinizle açıkça konuşun. Partnerinizin ne düşündüğünü tahmin etmek zorunda kalmamak için dürüst ve açık olmak önemlidir.

* Ne hissettiğinizi bilmesini sağlayın – kendinizi hazır hissettiğiniz zamanları, tercihlerinizi, değişiklik istediğiniz zamanı ve size mutluluk verebilecek şeyleri,

* Planlamaktan korkmayın, bu kendiliğinden oluşacak romantizmi azaltır gibi gözükse de doğru zamanı seçmek halsiz zamanlarınız ve ağrılı zamanlarınız konusunda yararlı olacaktır,

* Partnerinize hangi bölgelerinizin dokunmaya hassas olduğunu anlatın ya da gösterin.

Ama en önemlisi.. Sabırlı olun, kendinize ve partnerinize zaman tanıyın. Sizi seven ve sabırlı bir partner ile zaman içerisinde “yeni normal” yaşantınızda kendinize güveninizin yerine geleceğini hiçbir zaman unutmayın.

Çeviri: Cengiz Unutmaz 

Kaynak: Cancer Council Victoria: Melbourne 2010, Sexuality and Cancer

Hiç yorum yok: