10 yıl Boyunca kullanılanTamoxifen Kurtulma Şansını Arttırıyor - CEVIRI Aslı Eren


Meme kanserinin belirli türleri çoğalmak için östrojene ihtiyaç duyar.Tamoxifen; östrojen faaliyetlerini engelleyen,ağız yoluyla alınan hap şeklinde bir ilaçtır.Meme kanserine karşı savaşta dünya çapında 1 milyondan fazla insanın kullandığı,en çok kullanılan ilaçlardan biridir.Fakat;meme kanseri olanlar bu ilacı ne kadar süreyle almalılar? 
Araştırmalara Göre;

Araştırmalara göre; Tamoxifen’in (standart 5 yıldan daha fazla olarak) 10 yıl boyunca yardımcı ilaç olarak kullanılması,özellikle menopoz öncesi kadınlarda çok daha fazla kurtulma oranları göstermiştir.

İngiltere Oxford Üniversitesi’nde Dr.Christina Davies tarafından yapılan bu çalışmada araştırmacılar 10 yıl boyunca Tamoxifen kullanan kadınların 5 yıl boyunca kullanan kadınlara göre hastalığa tekrar yakalanma risklerini %25 ve meme kanserinden dolayı ölüm riskini %29  azalttığını bulmuştur.Bu araştırmanın sonuçları standart tedavi protokollerini değiştirme potansiyeline sahiptir.  

Tamoxifen’in tipik yan etkileri sıcak basması ve halsizliktir.Uzun kullanımı endometrial kansere yakalanma riskini 2 katına çıkarır.Buna rağmen araştırılan vakalarda endometrial kanserin çok nadiren ölümcül boyutta olduğu ve Tamoxifen kullanan menopoz öncesi kadınlarda artan hiçbir riskinin olmadığı kanıtlanmıştır.
 
SONUÇ: 
Eğer menopoz öncesi dönemdeyseniz ve Tamoxifen kullanıyorsanız,bu çalışma hakkında kendi araştırmanızı yapın ve doktorunuzla konuşun.Tamoxifen’i 10 yıl boyunca kullanmanın faydaları, bunu denemenizin riskinden daha az olabilir.
 
Kaynak:

 

 

Hiç yorum yok: