B17 Vitamini Aldatması


Muhtemelen 'Kansersiz Dünya B17 vitamini hikayesi' başlığı altında internette yayılan "Kanser diye bir hastalık yok, kanser B17 vitamini eksikliğidir" yazısını görmüşsünüzdür.
Bu kaynağa göre bu bilgi bir çok " gizli dünya yönetenlerini " rahatsız ediyor. O kadar ki, "Kansersiz Dünya" isimli kitap, halen Türkçe dahil diğer dillere çevrilmemiş!
Okuduklarınıza İNANMAYIN tek tek kaynak vererek bu yazıdaki yanlışlıkları açıklayacağım sizlere.
Keşke doğru olsa söyledikleri ve basit bir B17 vitamini takviyesiyle tedavi edilbilse kanser. İşin aslı böyle degil tabi ki!
Öncelikle kanser 200'e yakın farklı hastalığa verilen ortak ad, çoğunun özellikleri ve tedavisi farklı. Tek bir maddenin her tür kansere ve hastalığa çare olduğunu iddaa eden yazılara dikkatle yaklaşın.
Aslında B17 diye bir vitamin yok, bu bir uydurma! Evet yanlış duymadınız. Laetril isimli kansere çare olduğu iddaa edilen kimyasalın satışı Amerika’da FDA tarafından yasaklanınca bu işten para kazananlar FDA vitaminleri denetlemiyor o halde B17 vitamini olarak pazarlayalım demişler.
Laetril ‘laevo-mandelonitrile-beta-glucuronoside’ Ernst Krebb tarafından sentezlenip patenti alınan bir maddenin ismi. Diğer adı Amigdalin ya da B17 vitamini olarak da geçiyor. Aktif maddesi 'cyadine' kaysı, şeftali ve badem çekirdeğinden elde ediliyor.
Özetle, NCI raporuna göre bu madde hakkında yapılan 20 yıllk labaratuvar ve hayvanlar üzerindeki deneyler ve anektodal calışmalar Laetrilin tek başına ya da başka maddelerle kullanımının kansere karşı etkisiz olduğunu göstermiş.
Laetrilin kanser tedavisinde ilk kullanımı 1800'lerin sonunda Rusya'da yapılmış, Amerika'da 1920'lerde başlamış. Hala yaygın olarak Meksika'da kliniklerde kullanılıyor.
Laetrik kullanımı Amerika'da FDA tarafından yasaklı. Neden yasaklandığına gelince asılsız reklamlar ve içindeki cyadine maddesi yüksek dozlarda zehir özellikleri gösteriyor olması.

Laetril savunucularının kullandığı diğer örnek amigdalin (laetrilin doğal maddesi) içeriği yüksek besinler tüketen Hunza ve Karakum bölgelerinde kanser görülmüyor olması. Ancak bu izole bölgelerin insanları Batı tipi beslenmiyor, kendi yetiştirdikleri meyve, sebzeyi yiyor, çok az et tüketiyor, çok aktifler ve  işlenmiş hazır gıda hayatlarında hiç yok. Sigara kullanmıyor aşırı yemiyor ve alkol tüketmiyorlar. Kısaca, kanserden korunma için Amerikan Kanser Derneğinin tüm önerileriyle uyumlu bir hayat tarzı.
NCI (National Cancer Institute) bu konuda 2 çalışma yapmış. Öncelikle laetrille hastaları iyileştirdiğini söyleyen 400bin doktora yazı gönderilmiş ancak sadece 93 cevap alınmış ve bu vakalardan sadece 6'sında tümör küçülmesi kanıtı görülmüş. 
Bunun üzerine 2. çalışma 1981’de Mayo klinik tarafından düzenlenmiş. Bu  klinik çalışmada 175 ileri evre kanserli hastaya laetril ve metabolik tedavi uygulanmış. 1982'de ilk sonuçlar kısmı tümör gerilemesi gösterse de tedavi bittikten 8 ay sonra tüm hastalarda kanser ilerlemeye devam etmiş. Laetril ile ortalama sağ kalım 4.8 hafta birçok hastada zehirlenme belirtileri gözlenmiş. NCI 1991'de yayınlanan raporunda 20 yıllık tüm çalışmaların özeti: laetrilin anti kanser etkisi yoktur.
Bu yazıyı uzun uzadıya okumaya sabrınız olmadıysa ana fikir internette her gördüğünüze özellikle sansasyonel haberlere gözü kapalı inanmayın. Bu tür haberler zaman zaman inandırıcılığını arttırmak için altında haber ile alakasız saygın üniversite ve kuruluş isimleri ile yayınlanabiliyor. Mutlaka kuşku duyduğunuz haberleri araştırın.
İntegratif kanser tedavisi denilen bir alan var, Amerika ve Avrupa’da standart tedavi yanında tamamlayıcı ve araştırılmış yardımcı terapiler bu konuda uzman bir onkolog kontrolünde hastaların durumuna göre uygulanıyor. Bunun önemi ve değerine inaniyorum doğru bilginin ardından gitmek ve her konuda doktorunuza danışmak kaydıyla.
Sağlıklı günler dilerim.
Ebru
Kaynaklar:
Kennedy D. Laetrile: The Commissioner's Decision. H.E.W. Publication No. 77-3056.
Laetrile: The political success of a scientific failure. Consumer Reports 42:444-447, 1977.
Moertel C and others. A clinical trial of amygdalin (Laetrile) in the treatment of human cancer. New England Journal of Medicine 306:201-206, 1982.
Milazzo S and others. Laetrile for cancer: A systematic review of the clinical evidence. Support Care Cancer 15:583-595, 2007.
Barrett S. Laetrile spammers facing $631,585 penalty. Quackwatch, Sept 9, 2000.
 Lewis C. Online laetrile vendor ordered to shut down. Quackwatch, Nov 28, 2003.
FDA takes action against firms marketing unapproved drugs. FDA Talk paper, T00-39, Sept 6, 2000.
 
 

22 yorum:

kadir çeliköz dedi ki...

bu tür yalan haberler gerçekmiş gibi internette dolaşıyor malesef bazen bizlerde inanıyoruz ve hatta paylaşıyoruz

dr. alper kara dedi ki...

insanlarin umut adi altinda kimi farazi mucizelere inanma gudulerine kizacak degilim tabi. neticede bu bin yillardir suregelen bir aliskanliktir. ancak bir mucizeye, bir sifaya inanma adina bu kadar meyilliysek bile, en azindan ne kadar dayanakli ve ne kadar gercege uygun oldugunu arastirmaktan kacinmasak keske demeden de alamiyorum kendimi. yahu artık internet caginda yasiyoruz ve bir konuda bilgi sahibi olmak hic olmadigi kadar kolaylasmis durumda. b17 nedir allah askina diye sorgulamak cidden bu kadar zor mu? bunun hapini buldu mu direkt olarak yutacak ve hatta coktan yutmus olan suruyle insan var malesef. zaten bu hurafeleri yaratanlarin ve bu yarattiklarindan para kazananlarin da en çok beslendigi husus yine binyillardir bu gibi "cehalet"e ozgu davranislar degil midir? uzuluyorum ama elden bir sey gelmiyor. bu hakikatlere ragmen insanlar bu sacmaliga inanmaya malesef uzun bir sure daha devam edecekler. ben bu konuyla alakalı yerli kaynaklarin durumunu inceleme yaparken bu siteye denk geldim ki google tahminen farkinda olmadan ulkemize bir kiyak yapmis olsa gerek, sizin yazinizin yer aldigi bu siteyi en basta cikartiyor, en azindan simdilik. isin dogrulugunu arastirmayi akil edenler adina guzel ve sade bir yazi olmus tebrik ediyorum. bu gibi bilinclendirme cabalarinin degeri oldukca yuksektir.

kenan genç dedi ki...

aslında bu bır (cehalet) değl çaresizlik..bazı insan grupları o kanser ilaçlarını alabilmek için 10 yıl calısmak zorunda,çunku birçok kez bu ilacı kullanıyor.bazı insan grupları 10 yıl değilde 1 saat te kazanabiliyor,bu insan grupları tabiki tedavilerini mükemmel bir şekilde yaptırdıkları için böyle şeylere ihtiyaçları yok.hatta kanseri yenen insanların hangi ilaçları kullandığını bile bilmediğini düşünüyorum..insanlar tedavi masraflarını karşılayamayınca nasılsa son belli diyerek MUCİZE peşinden gidiyor.mide kanseri akrabam var,tedavi oldu yenıden hastalık belırtıleri cıktı,şimdio ilaçların en iyisinidışardan ithal edebilecek gücümüz olsaydı, belki şimdi herşey daha farklı olurdu..LAETRİL etkin bir madde olmayabilir,ama kanser tedavi ilaçları da çok sağlıklı değl bünyenin kaldırmadığı ilaçlar ve sadece kanseri önlediği değil durdurabıldiği açıkça belirtiliyor.bu maddeyi bilmiyorum ama tarih boyunca LAETRİL üzerinde çalısılmıssa ve cok büyük paralar ortada dönüyorsa LAETRİL i arastırmak gerek bugünün sartlarıyla.altını çiziyorum kullanmak değil araştırmak..asıl konu bu değil asıl konu insanların hem LAETRİL den hemde normal kanser tedavi ilaçlarından kendilerine çıkar amaçlı rand sağlamaları...çok tartışılmalı bu konular.kendi basına gelmeyen bilmez sadece yazar konuşur yorum yapar.sözüm doktor lara değil...tüm doktorlarımız baş tacı,tüm insanlık adına bu kutsal mesleğin sahiplerine teşekkürlerimi sunuyorum.inşallah profosörlerimiz kanseri de hayıtımızdan çıkarmamız için uğraş ve çabaları olumlu sonuç gösterir..mutlu ve sağlıklı kalın......

Adsız dedi ki...

tskler ebru hanım bilgi için.Murat Ercan

Unknown dedi ki...

ben tesekkur ederim tum degerli yorumlara, ebru

kadir bakkal dedi ki...

Peki siz diyorsunuz ki internette ki her gördüğünüz yazıya inanmayın sizin yazınıza neden inanalım.
sizin yazınız ne kadar dogru ya sizde onkoloji firmalarının arkasından para kazanıyorsanızç

onkoloji firmaları ve onkolojik ilaç üreten firmalar öncelikle kanserin yok olmasını istemiyor çünkü ciddi bir pazar. insan saglıgı üzerinden nemalarınıyoırlar.


bende bir kanser hastasıyım.
yarın kimin ne olacagı belli mi
sen olmasanda senin çocugun bu dertten müzdarip olabilir.

gecenlerde şeker hastası insanlara malulen ve erken emeklilik hakkı tanınacak diye bir yazı okudum gazetelerde
şeker hastalıgı kanserden daha mı kötü ki kanser hastalarının böyle bir hakkı yok
Devletimiz devlet olsa bu konu üzerinde bir çalışma yaparlar.
Allahtan hasta oldugum halde çalışamadıgım halde sigortam yatıyor.
ancak millet vekillleri ceplerini nasıl dolduracaz diye düşünüyorlar.
devletin malı deniz yiyen domuz yemeyen keriz . ben keriz olurum ama tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemem

Tülin Günen dedi ki...

Facebook ta da yazdım. Ebru Hn.a katılıyorum. Bunlar hasta insanların kafasını karıştırmak ve çaresizlikleri üzerinden prim yapmak için maalesef yıllardır yapılır. Kanser ''hastalıklarını'' çok yakından biliyorum. Kendim meme kanseri oldum.Şimdilik sağlığım çok şükür iyi. Eşimi rektum kanserinden kaybettim. Annemi incebarsak lenfomasından kaybettim. yaklaşık 10 yılım bu hastalıklarla geçti ve o dönemde, kanser hastalarının nasıl sömürülmeye ve en acısı modern tıptan uzaklaştırılmaya çalışıldığına şahit oldum. Biri çıkıyor, bir şey atıyor ortaya kanserin ilacı bulundu diye... hangi kanser türüne ??? sorgulamak ÇOK ÖNEMLİ.Tmamlayıcı tıp doğrudur,ama gerçekten onkolog denetiminde uygulanmalıdır. Kişinin genetik özellikleri, sosyal yaşamı, çevre faktörleri, beslenme alışkanlıkları, ruhsal dengesi gibi özellikler ile, tümörün yapısal özelliği ve bir çok etken dolayısıyla, son derece komplike hastalıklar olan kanser pahalı ve tedavisi zor maalesef. Ben kanseri kişiye özel hastalık olarak tanımlarım. Aynı kanser türü her insanda farklı özellik ve sonuç oluşturur. Sizin bu yazınızı da facebook ta paylaştım, okunsun diye. Tüm kanser hastalarına acil şifalar dilerim.

Adsız dedi ki...

Kadir Bakkala sonuna kadar katiliyorum.

Adsız dedi ki...

İlaç firmalarının "kartel" olduğu sanılıyor. Nedense ABD firmalarından bahsederken bu algı oluşuyor. Halbuki kanserle mücadele için bir çok ülke firması kıyasıya bir rekabet içinde. Milyon USD'ler harcayıp, iflasa gidenler var. Eğer Leatril bir antikanser ajan olarak bir süpermadde olsaydı idi, emin olun, bu firmalar çoktan üretimini yapıp, gözünün yaşına bakmaz zenginleşirlerdi.

Adsız dedi ki...

BÜTÜN ONKOLOJİ UZMANLARINA SESLENİYORUM: KANSERLİ HÜCRELER ŞEKER İLE BESLENİRKEN OKSİJEN İLE ÖLÜYORLAR. BU BİLGİDEN YOLA ÇIKARAK KANSER HÜCRELERİNE BOL OKSİJEN GÖNDEREBİLECEK BİR YOL BULSALAR, KANSERLİ HASTALAR DA HAYATLARINDAN ŞEKERİ ÇIKARSA, KANSER DİYE BİR HASTALIK BELKİDE YOK DENECEK KADAR AZALACAK. "OKSİJENE EVET ŞEKERE HAYIR" KANSERDEN KURTULMANIN SLOGANI OLARAK HERKESE ÖĞRETİLMELİ...

Adsız dedi ki...

belliki sizin bu yazdığınızada inanmıyoruz hepiniz aynısınız kapalı kapılar ardında ne dümenler dönüyor yazık çok yazık b17 yok c b a d hiçbiri yok denirse hiç şaşırmam

Adsız dedi ki...

Inanmak cok zor.

Unknown dedi ki...

Peki diyelim ki b17 diye bir vitamin eksikligi yok kayda deger bir bilgide yok ... sizin bu yazinizda da beni ikna edici bir sey yok 7senedir basta kemik kanseri dev hucreli tumor teshisi ile ameliyat oldum radyoterapiye tepki gosteren tumor 2. Ameliyattan sonra sag tibia dan tekrarlamadan akcigerlerin ikisinede sicradi %90 oraninda kemoterapiler ilaclar vs .. hic birsey basarili olmadi ameliyatta mumkun degil simdi ben bir kanser hastasi olarak hangi sacmaliga inanmaliyim ???

Adsız dedi ki...

laetril yada buğday çiminden kimin ne kazancı olabilir neden böyle bir yalana ihtiyaç duyulsun aşırıya kaçmadıkça faydalı olabilir bununla beraber sodyum bikarbonat ın faydalarından bahsedliyo internette ve biz hastamızda karbonatı kullanıyoruz faydasınıda gördü kemoterapinin yan etkısini hiç görmedi kandeğerleri düzene girdi günde 2 tatlı kaşığı karbonatı aç karna suyla karıştırıp içti annem 2 aydır kullanıyo hiç bir yan etki bulantı vb bişey olmadı şimdi bende karbonat üreticisimiyim gördüğümüz faydayı yazıyoruz bu kadar karmsar olmayalım annem 4. evre kolon kanseri karaciğerde metastazlar var kemoterapiyle beraber bitkisel tedavilerde alıyor propolis zerdeçal karahindiba şu an için tedavisi iyiye gidiyo

Adsız dedi ki...

ilaç firmaları kartelleşiyor tabi bu madde doğada bol miktarda var neyi kime satıcaklar yoksa yalanlayıp umutları yıkıyorlar her şeyi buluyorlar kansere çareyi bulamıyorlar bence hayır bunlar zengin oluyor insanların hayatı değersiz onlar için sentetik ilaçlar bağaşıklık sistemini yerle bir ediyor kanserle savaşan hücreler etkisizleştiriliyor.olay bu ...

Adsız dedi ki...

kemoterapi ışın tedavisi ve kanser ilaçlarıbence hastayı iyileştirmiyor.. Sadece acıları azaltıyor genelde doktorlar hasta şukadar ay yaşar diye.. Adsız rumuzlu arkadaşın dediği gibi laetril yada buğday çiminden kimin ne kazancı olabilir? kısacası ateş düştüğü yeri yakıyor....

Adsız dedi ki...

siz nerden biliyorsunuz peki. neden size inanalım. modern tıp diyorlar hep ona inandık ama ben iyileşen bir hasta daha görmedim. denize düşen yılana sarılırmış. kemoterapi hiçbir işe yaramıyor o zaman alternatif tıbbı denemek bence en doğrusu.

mehmet atak dedi ki...

arkadaşlar isteyen istediğine inanır..kimse zorla birşey satmıyor sizlere..kaldıki arkadaşların tercüme ettiği dökümanların linklerine bakarsanız gov(goverment) veya org(organisation) uzantılı..dğer yandan sizlerin reklamlarını gördükleriniz com...(communication)yani her isteyenin gelişi güzel açabilecegi sitelerden oluşmakta..gov ve org siteleri özel izinlerle açılabilen devlete veya resmi kurumlara bağlı sitelerdir..buralarda gelişigüzel birşey yazamazsınız veya yayınlayamazsınız...sadece bilin istedim..sonuçta seçimler sizlerin.

Adsız dedi ki...

Ebu Hanımdan bir şey rica ediyorum. ABD de Onkoloji uzmanları arasında bir araştırma yapıldı/ ve şu soru soruldu. "Bu gün kanser hastası olsanız 'Kemoterapi tedavisi' alırmısınız?" diye. Bu makale olarak yine ABD de yayınlandı. sSonuç Türk basınında da yer aldı. Bunu Ebru hanımdan açıklamasını rica ediyorum.

Unknown dedi ki...

Sayin...

Isminizi yazmadiginiz icin size nasil hitap edecegimi bilemedim. "B17 Vitamini Aldatması" derlemesinde dile getirdigim gorusler bana ait degildir, bilimsel arastirmalarin ozetidir, kaynak kisminda her birinin tek tek linkini verdim detayli okuyabilirsiniz.

Kisaca ozeti yazimda belirttigim gibi B17 isimli bir vitaminin olmadigi ve pazarlama taktikleriyle kaysi cekirdeginin kansere care olarak ortaya suruldugudur.



Bahsettiginiz Amerikada makale olarak yayinlandi dediginiz "Bu gün kanser hastası olsanız 'Kemoterapi tedavisi' alırmısınız? konusunda kaynak vermemissiniz.



Sehir efsanesi seklinde butun alternatif terapi sitelerinde dolasan bu iddayi detayli olarak arastirdim. Kaynaklari taradim bu konuda yapilan anket calismasi/lari var mi diye.



1985te (seneye dikkatinizi cekiyorum) 118 doktor ile yapilan bir ankette doktorlara 6 deneysel tedaviden hangisini hasta olsaydiniz kendiniz icin kullanirdiniz diye sorulmus. Soru tum kemoterapilere yonelik degil o zaman deneysel statude olan cisplastin ilacina yonelik.



Devam niteliginde 1997de yapilan takip anketinde doktor, hemsire ve saglik calisanlarindan olusan 300 kisilik bir gruba "60 yasinda kucuk disi hucreli akciger kanserisiniz, karaciger, kemik metastazli bir onkologsunuz kemoterapi alirmiydiniz" denilmis?"


Onkolog/hematolog grubunun % 64.5u ve hemsirelerin %67si kemoterapi alirim cevabini vermis.



1991de Harvard Universitesinde yapilan baska bir calisma sadece akciger degil tum kanser ve kemoterapileri kapsiyor "siz kemoterapi alirmiydiniz" sorusunu yoneltmis doktorlara. Cevap %98 evet, %2 ne evet, ne hayir secmis.



Kisaca, lutfen her okudugunuza arastirmadan inanmayin ve itimat etmeyin.

sevgi ve saygilar,

ebru



kaynaklar:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1977523/pdf/brjcancer00072-0193.pdf

http://anaximperator.wordpress.com/2010/05/06/do-75-of-doctors-refuse-chemotherapy-on-themselves/

jani dedi ki...

Bu konuyu acan arkadas inaniyorum ki Ingilizce biliyor. Eger B17 vitamininin arkasindaki gercek hikayeyi INSANLIGA yardim icin google da asagidaki sekilde bir arastirma yapip ( Second opinion , Laetrile at Sloan Kettering by Eric Merola) paylasirsa tesekkurlerimi iletecegim. Maalesef modern tibbin( Queen Elizabeth Bioscience bolumunu bu yil bitiren buyuk oglumun da dedigi gibi ( Ilac kartelleri ne biz nede bizden sonraki bircok jenerasyon kanser icin ilac yapmazlar sozleri hala beynimde simsek cakiyor ) 50 yili askin bir zamandir Kemoterapi aldatmacasi disinda hemen hemen her gun cikan Kansere care bulundu haberleri medyalarin sayfalarinda boy gosterir ve fakat kanseri gercekten tedavi eden diger yontem ve buluslar maalesef yiginlara ulasmaz. Ben kutsal Tibba inanan birisi olarak Kanser ve diger butun hastaliklar icin care olduguna inaniyorum. Tesekkurler. Ozcan Yagci

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar yediğiniz meyvelerin çekirdeklerini yeyin yalnız ezerek yeyin elmayı armut u yeyipte orta kısmını kaldırıp atmayın sarımsak ve limon sürekli hayatımızda olmalı tabi bunları hasta olmadan yapın.