Esnek Olmayı Öğrenmek - Dr. Deniz Öner


Resme aldanmayın, fiziksel esneklik değil bu yazımızın konusu. O da çok önemli bir konu ama sevgili Dr. Deniz Öner ruhsal esneklik ve sağlığımıza etkileri konusunda bir derleme yaptı bizler için.


Yıllar önce özellikle meme kanseri hastalarına radyoloji uygulayan bir merkezle yaptığımız bir proje çalışması sırasında radyoloji fizikçisi hanım bize bir gözleminden sözetti. Sınıf arkadaşı ve benim de bir süre birlikte çalıştığım bir hanımı, kısa sürede meme kanserinden kaybetmiştik.


Arkadaşımız da dahil, hastaların hemen hepsinin geçmişinde büyük acılar, izler bırakan travmalar olduğunu anlattı bize. Bir sevdiğinin kaybı, boşanma, işsiz kalma gibi…

 
Bu istatistik bir çalışma değil elbette ama hayatta karşılaşılan olaylara tavrımızın sağlığımız açısından önemi konusunda hepimizin az çok tahmini vardır.

 
Hayatta travmalar, beklemediğimiz olaylar olacak. Önemli olan bazen değiştiremediğimiz bu olaylar karşısında bizim verdiğimiz tepkiler ve seçimlerimiz. Daha ‘esnek’ olmanın ruh sağlığımızı korumaya yardım etmesini ve bunun da fiziksel sağlığımız üzerine olumlu etkileri olmasını bekleyebilir miyiz?


Yıllar once, ‘Esnek Olmanın Avantajları’ isimli bir kitapta okumuştum.  Kitapta hikayesi anlatılan Cynthia çalıştığı tesisin kapatılacağı haberini alıyor. Bu arada beyin tümörü ile mücadele eden bir annesi var ve 28 senelik birlikteliğin ardından eşinden boşanıyor. Böylesi herbiri tek başına bile büyük sorun yaratabilecek olayların tümü bir anda insanın başına geldiğinde nasıl tepki vermesini bekleriz?

  • Bazıları duygusal patlamalar yaşayarak çevrelerindekileri de incitmek isteyebilirler.
  • Bazıları birşey yapmak yerine tam tersine içine döner, hissizleşebilir.
  • Bazıları kendilerini kurban olarak görür. Mutsuz düşünce ve duygular içinde haksızlığa uğramış olmaktan şikayet ederler.

Arzu edilen ve sağlıklı davranış ise; hayatlarındaki değişikliklerle başedebilen, uyum sağlayan insanlar olabilmek. Lastik top gibi geri zıplayarak eskisinden daha güçlü bir ruh haline geri dönebilmek.


Sorunları doğru analiz edebilmek, iyimserlik, yaratıcılık, dayanıklılık, strese karşı direnç gösterme, travma sonrası gelişim gösterme, duygusal zeka gibi kişilik
özellikleri ESNEKLİĞİN temel özelliklerinden.

Kendini kurban görme ve başkalarını suçlama ruh hali ile stresle başetmek ve esnek olmak mümkün olamayacaktır. Bunun yerine kendine saygı, kendine güven, olumlu bakış açısı, en iyiyi beklemek üzere iç kontrol mekanizmalarının çalıştırılması önemlidir.

 
Stres, gerginlik nasıl hasta edebilir?


Stres diye nitelenen çoğu zaman hoşlanmadığımız bir endişe ve gerginlik hissidir.
Korktuğumuzda veya kızgın hissettiğimizde; böbreküstü bezlerinden salınan hormonlar vücudu acil bir eyleme hazırlar. Kandaki şeker seviyesi yükselir, kalp koşabilmek ya da savaşabilmek için kaslara kan pompalar. Göz bebekleri büyür, nefes hızlanır ve terleme başlar.


Aynı anda "onarım ve şifa" sistemi bastırılır. Bağışıklık sisteminin fonksiyonları azalır ve sindirim yavaşlar.

Kişi kendini tehdit altında, kızgın , endişeli hissettiği sürece bu acil durum pozisyonunda kalır. Uzun süre bu durumda kalınması yüksek tansiyondan, kalp krizine, ülserden, kansere kadar bir çok hastalığı da neden olabilmektedir.


Peki endişe, korkularla başetmek, esneklik kazanmak nasıl olacak?

 
Bugüne kadar izlediğim kadarıyla Kanserle dans oluşumu bu konuda en güzel hizmeti veriyor zaten. Kilit sorunların doğru saptanması, çözüm yollarının listelenmesi.

Sizinle benzer endişe, korkulara sahip insanlarla aynı platformda duygularınızı tüm yalınlığıyla anlatmak, paylaşmak hem size hem onu okuyan insanlara ESNEKLİK kazandıracaktır.

 

Sağlıkla kalmanız dileğiyle..


Dr. Deniz Öner

Hiç yorum yok: