Kriyoablasyon Tümörleri Buz Toplarına Çeviriyor --Çeviri: Aslı Eren


 
Meme kanseri tümörlerini dondurmak kriyoablasyon denilen sistem (aşırı soğuk uygulayarak dokuyu imha ederek veya zarar vererek uygulanan süreç) yıllardır hem kötü huylu (akciğer, prostat,böbrek ve karaciğer kanserleri) hem iyi huylu tümörlere müdahele için kullanılmaktadır. Bazı uzmanlar cryoablation tedavisinin bazı meme kanseri hastalarında ameliyat yerine kullanılma potansiyeli olduğuna inanıyorlar.


İşler böyle gelişiyor

Kriyoablasyonda , sıvı nitrojen ile to -274F (-170C )’ye soğutulan bir iğne defalarca kanserli dokuya sokulur. Kanserli tümör buz topuna dönüşür. Bu  buz topu eridiğinde kanserli tümör yok olur. Bu prosedür sadece 15 dakika sürmektedir ve genel anesteziye gerek duyulmaz. Minimum düzeyde yara iziyle ayakta tedavi şeklinde uygulanır. Araştırmacılar bu tedavinin en fazla golf topu büyüklüğündeki tümörler için uygulanabildiğini belirtiyorlar.

Bu tedavi meme kanserinde şu anda klinik deneylerde kullanılıyor:

ClinicalTrials.gov; cryoablation terapisinin meme kanseri olan hastalarda ne kadar işe yaradığını araştırmak için yürütülen 2 klinik deneyi listelemektedir .Bu deney şu anda hasta alımına devam etmektedir.

 
Japonya’da  da meme kanseri başlangıç safhasında olan hastaların cryoablation terapisi ile tedavi edildiği bir klinik deney yürütülmektedir.



 

Hiç yorum yok: