Over Kanseri Jinekolojik Onkoloji Uzmanlığı


Dün bir okurumuz hikayesini paylaşırken bu konudan bahsetti annesinin over kanseri ameliyatını konunun uzmanı olmayan bir doktor ve ekip yapmış. Bügün New York Times gazetesinde bu konuda yapılan yeni bir araştırmayı anlatan haberi görünce özetini sizlere paylaşmak istedim.

Kısaca, over kanserinde tedavinin doğru uzman, bir jinekolog onkolog tarafından yapılması önemli.

Sağlıklı günler dilerim
ET

Haber özeti:

Amerika’da her yıl  22 bin yeni over kanseri teşhis konuluyor ve her yıl 15 bin kadını öldürüyor bu hastalık. Çoğu vaka ilerlemiş olarak teşhis ediliyor ve agresif tedaviler gerektiriyor.

Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre pek çok kadın yetersiz tedavi görüyor. Bu çalışma 1999-2006 arasında Kaliforniya’da over kanseri teşhisi konulan 13,321 kadını kapsıyor.
Kanser uzmanları çoğu kadının tedavi gördüğü hastanede komplike ameliyatları ve kemoterapiyi yapacak uzmanlığın eksik olduğunu ve bazı hastanelerin her yıl çok az vaka gördüğünü söylüyor.

“Eğer bu kişilerin konunun uzmanlarına ulaşmasını sağlayabilirsek, bunun etkisi yeni bir kemoterapiden ya da biyolojik tedaviden daha büyük olacak.” diyor Dr. Robert E. Bristow, Kaliforniya Üniversitesi Jinekolojik Onkoloji Bölüm Başkanı, aynı zamanda yayınlanan çalışmanın ana yazarı.

Araştırmaya göre kadınların sadece 3te birinden biraz fazlası olabilecek en iyi tedaviyi görmüş.

Karen Mason, 61 yaşında, 28 yıllık hemşireymiş 2001’de over kanseri olduğunu öğrendiğinde. Ameliyatını kanser cerrahı olmayan jinekoloğu ile ayarlamış. Ancak kız kardeşleri buna müsade etmemiş. İnternette araştırmış ve büyük bir merkeze gitmesinin daha doğru olduğuna inanmışlar.

Sonunda uzun, komplike ama başarılı bir ameliyat bir jinekolog onkolog tarafından gerçekleştirilmiş.

Araştırmaya katılan Prof. jinekolog onkolog, Dr. Barbara A. Goff’a göre sorun apaçık ortada: “İşe yaradığını bildiğimiz şeyleri en fazlasıyla kullanmıyoruz.”

Ne işe yarıyor? Çok hassas, incelikli ve geniş çaplı bir ameliyat ve agresif kemoterapi. Over kanseri karnın içerisine yayılıyor; araştırmalara göre debulking adı verilen bir ameliyat yapılan kadınlarda sağ kalım oranı yükseliyor. Bu ameliyatla görünür tüm kanser izleri temizleniyor. Kanserin ne kadarı temizlenirse bu kalan kısım için ilaçların daha başarılı olabilmesi demek.

Tümör hacmini azaltan (debulking) kanser ameliyatı:

Büyük ve hacimli kanser dokusu bulunması durumunda çevre organlara zarar vermemek için tümörün tamamı değil de bir kısmı veya büyük bölümü çıkartılabilir ve bu duruma tümör hacmini azaltan (debulking) kanser ameliyatı adı verilir. Ardından kemoterapi veya ışın tedavisi ile tümörün çapı ve hacmi küçültülmesi amaçlanılır ve bu ek tedaviler sonrası hastaya şartlar uygun olursa küratif kanser ameliyatı planlanabilir.

"Bu operasyonlar jinekolog onkologlar tarafından yapılmalı: diyor, Johns Hopkins Üniversitesinden Dr. Deborah Armstrong. Ancak pek çok kadın genel cerrah ya da jinekologlar tarafından ameliyat ediliyor.

Bazı kadınların uzman arayacak vakti yok. Bazısı jinekolog onkologların varlığından habersiz.


Kaynak:




Hiç yorum yok: