Hastayla İlgilenen ve Ona Bakan Kişi Rolü Yönetimine Yardım İçin 5 İpucu --Çeviri: Merve Eyüboğlu

Bu yazıya; Ulusal Aile Bakıcıları Ayı’nda bütün bakıcılara teşekkür ederek başlamak istiyorum.

Kanser hastalarıyla ilgilenenler bu süreçte çeşitli zorluklar yaşayabilir. Duygusal sıkıntı ve kanserle başa çıkmayı öğrenmek, hasta bakan kişiler için en yaygın strestir. Bakım yükünün yanısıra sevdiğinizi acıyla görmek zordur.

Hasta Bakımı Yapan Kişiler için Yardımcı Stratejiler

Hastayla ilgilenenlersevdiklerinin kanser deneyimi boyunca aşağıdaki yardımcı stratejilerden yararlanabilir:

1.Kendinizi Eğitin. Kanser ve tedavisi, yan etkileri azaltma yöntemleri, hastaya  duygusal yönden başa çıkmada yardım etme yolları (hem sizi hem sevdiğinizi desteklemek için) hakkında bilgi edinin.

Okuduğunuz bilgilerin doğru, saygın ve gerçekçi olduğundan emin olun. İnternet çağında herkes bilgiye ulaşabilir. Ancak internette olması her bilginin kesinlikle doğru olduğu anlamına gelmez.
American Cancer Society (Amerikan Kanser Derneği) ve  National Cancer Institute (Ulusal Kanser Enstitüsü) gibi kuruluşlar 2 güzel kaynak.

2.Organize Olun. Medikal  işler, randevular ve ilaçlar – ve tıbbi olmayan görevler-  bazen hiç bitmeyecekmiş gibi gözükebilir. Amerikan Kanser Derneği;  hasta ve bakıcılarına bütün tıbbi bilgilerin takip edilmesine yardım için bir  Personal Health Manager Kit (Kişisel  Sağlık Kiti)’ni öneriyor.

3. Destek Sisteminizi Harekete Geçirin. Aktif destek sistemi bazen hastaya bakan kişinin hayatının en faydalı parçası olabilir. Çevrenizdeki insanlar yardım teklif ederse kabul edin.

Bazı bireyler eğer nasıl edebileceklerini bilirse daha iyi destek olabilir. Bu yüzden ihtiyaçlarınızı detaylı listeleyin.

Destek ağınızdaki bazı kişiler sadece oturmayı ve endişelerinizi dinlemeyi tercih eder bazısı daha somut görevlerde yardımcı olabilir. Burada en önemli şey, ne çeşit yardıma ihtiyacınız olduğunu herkese bildirmenizdir.


4.Kendiniz İçin İlgi. Hastaya bakan kişilerin deşarj olmak ve rahatlamak için mola vermesi  önemlidir. Kendileriyle ilgilenmek için zaman ayırdıklarında hastayla olmadıkları zaman kendilerini suçlu hissedebilirler. Bu düşünceler başladığında, kendinize  bugün dinlenmek için zaman ayırmanın yarın sizin daha iyi bir bakıcı olmanıza yardım ettiğini hatırlatın.

Birinin bakımını üstlenmek kolay değil.  Bitkin hissetmek ve bu zorlu sorumluluklardan uzaklaşmayı istemek tamamen normal. Kendinizle ilgilenmeniz bakan kişinin tükenmişliğinden ve daha fazla ilgilenemeyeceğiniz noktaya gelmekten kaçınmanızda yardım eder.

5.Eğer İhtiyaç Varsa Ek Yardım Aramak. Bir yerel destek grubuna katılmayı düşünebilir ya da bir sosyal danışmanla konuşabilirsiniz. Bu size sizinki gibi deneyimler yaşayan insanlarla iletişime geçme fırsatı sağlar.

Kaynak:
http://www2.mdanderson.org/cancerwise/2012/11/celebrating-caregiver-5-tips-to-help-manage-the-caregiving-role.html

Hiç yorum yok: