İKİNCİ BİR DOKTOR- İkinci Bir Görüş. AMA NİYE- BÖLÜM 2

Yazının birinci bölüm linki ile beraber ikinci bölümünde sıra:
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/04/ikinci-bir-doktor-ikinci-bir-gorus-ama.html
 
Amerika Kanser Tedavi Merkezinin tavsiyesi üzerine doktorunuza tedaviniz ile ilgili sormanız gereken 10 soru aşağıda, çünkü doğru soruları soruyor olmanız hastalığınızı daha iyi anlamanıza yardım edecektir.

 

1. Teşhis için hangi testleri yapıyorsunuz?

Doğru teşhis için doğru testin yapılıyor olması çok önemli. Mesela PET/CT taraması, kanserin yerini belirlemek için önemli. Tümör Moleküler Profilleme ise, tümörün kendine özel olan karakteristik bigisini bularak doğru kemoterapi ilacını bulmak için. Gelişmiş testler ve deneyimli doktorların bu testleri yapıyor olması da ayrı bir artı.

 

2. Teşhis test sonuçlarım bana neyi gösteriyor?

Doktorunuzdan öğrenmeniz gerekenler: tümörün yeri, büyüklüğü, kanserin hangi evrede olduğu, ve lenflere ve başka organlara geçip geçmediği.

 

3. Hangi tedavi çeşitleri mümkün? Hangisini tavsiye edersiniz, ve niye?

Birçok kanser türünü birçok farklı tedavisi olabilir. Doktorunuzun size potansiyel faydalar ve zararlarını açıklaması, prosedürü o yapmayacak olsa bile, sizin bunları anladığınıza emin olması gerekir.

 

4. Tedavi sürecinde ya tedavi bana uygun değilse?

Tedavi hangi süreçte olursa olsun, tedaviniz hakkında doktorunuza tedavinizle ilgili soru soruyor olabilmeniz lazım. Doktor ararken, farklı çözüm ve tedavilere açık, tedavi iyi gitmiyorsa tedavi değiştirmeye açık olmasını göz önünde bulundurun.

 

5. Tedavinin yan etkileri nelerdir ve yan etkilerinin ihtimal yüzdesi nedir?

Hiç bir iki hasta aynı tedaviye aynı cevabı vermez, aynı yan etkilerle karşılaşmaz. Ayrıca yan etkiler hangi tedaviyi seçtiğinize göre değişir. Eğer yan etkileri bilirseniz, ilerisi için alternatif planlayabilirsiniz.

 

6. Bana yan etkilere karşı nasıl bir yardımınız olacak?

Farklı terapiler,  tedavi süresince yan etkilere karşı yardımcı olarak tedavinin kesintiye uğramasını engelleyebilirler: beslenme tedavisi, akupunktur, Onkoloji Rehabilitasyon, spritüel destek gibi

 

7. Benim evremde ve benim kanser türümde kaç tane hasta tedavi ettiniz, başarı oranınız nedir?

Doktorunuzun sizin kanser türünde ne kadar tecrübesi olduğu çok önemli.

 

8. Tedavim süresince doktor, cerrah, onkolog gibi kimler bir parçası olacak, hangi sıklıkta göreceğim onları? Esas kontak kuracağım kişi kim olacak?
Problem oldugunda kime danışmanız gerektiğinizi bilmeniz sizin için çok önemli konulardan biri.
 

9. Tedavim boyunca testlerim, randevularım nerede olacak?

Tedavi olacağınız yeri seçerken lokasyonlarının önemini unutmayın. Zamanı gelecek, kısa gibi gözüken yolların aslında ne kadar da uzak olabileceğini göreceksiniz.


10. Kanser tedavimle beraber normal hayatımı balansta tutmam için nasıl bir yardımınız olabilir?

İş, eş, çocuk, aile içinde görevlerin önceden doktorla konuşulmasının her iki taraf için de faydası olacaktır. Doktorunuz size neler beklenmesi gerektiğini, sizin ise nasıl balansı kuracağınızı bilmeniz için.

 
EB


 

 

Hiç yorum yok: