Meme Kanseri ve Çevresel Faktörler

Aşağıdaki bilgiler MD Anderson Bütünleyici Tıp Merkezi Nisan 2013 bülteninden alıntı ve meme kanseri ile ilgili çevresel faktörlere dikkat çekiyor. Yazının hepsini okuyamayanlar en sondaki basit öneriler tablosuna bakabilir.


Bilinen klasik risk faktörlerinin yanı sıra bilim adamları günlük kullandığımız ürünlerdeki pek çok kimyasalın yüksek meme kanseri oranında etken olduğunu düşünüyor.

(Hormonal) Endokrin bozucular (bazı kişisel bakım ürünleri, plastikler vb.) sağlığımız üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamız lazım. Ki böylece bu bilgiyle hastalığı engelleyecek adımları atabilelim.


Bilgi: Endokrin bozucu maddeler:
Tanım olarak hormon bozucu çevresel maddeler, dışarıdan alınan ve alan kişide kendi hormonal dengesini bozan maddelerdir. En sık rastlanılan örneği, fitalat ve bisfenol A maddeleridir. Fitalat testis gelişim bozukluklarına yol açar, bisfenol a ise prostat büyümesi oluşturur. Bunlar bazı plastik kapların yapımında kullanılır, bisfenol A aynı zamanda diş hekimliğinde dolgu materyallerinde de bulunabilir. Fitalat adlı kimyasal madde plastiğe yumuşatıcı vasfı nedeniyle ilave ediliyor, birçok kozmetik , boya, ev temizlik maddelerinde bulunabiliyor. Ağız yoluyla, cilt yoluyla ve havadan solunum yoluyla alınabiliyor. Özellikle genç kadınların idrarında bu maddenin çok olduğuna dair çalışmalar var, bunun nedeni de kozmetikler olarak açıklanıyor.


Şubat 2013’te İnteragency Meme Kanseri ve Uluslararası Arştırma Koordinasyon Komitesi tarafından hazırlanan rapora göre çevresel faktörler ve meme kanseri riski bağlantısı daha iyi anlaşılarak ulusal bir korunma stratejisi oluşturulması gerekli.

Bir baska ortak rapor WHO Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı farklı fizyolojik sistemlerde endokrin bozucuların büyümeye etkisini incelemiş. Rapora göre endokrin bozuculardan kaynaklı etkileri vahşi dogada ve labaratuvar hayvanları üzerinde görmek mümkün ancak insanlar üzerindeki zararı için kanıtlar zayıf.
Ancak bunun nedeni sağlam epidemyolojik çalışmaların eksikliği olabilir.

Çarşı pazara gidebilmek için organik kimya bilgisine gerek olmamalı ama ne yazık ki bir çok endişe yaratan kimyasal  denetlenmiyor ve etiketlerde endokrin bozucular tam ve düzenli listelenmiyor. 2013’te Amerikan Kongresine tekrardan sunulacak kimyasallar reform regülasyonuyla umuyoruz bu sorunların bir kısmı giderilecek.

O zamana kadar, bireysel ve aile olarak yapacağınız bazı ufak değişiklerle meme kanseri için risk yaratan çevresel kimyasallara maruz kalmayı azaltabilirsiniz.
Öneriler:

1.    Plastik su şişeleri ve Strifom (plastic köpük) kaplardan kaçının
2.    Yemekleri microwave’de asla plastic ve striform kaplarda ısıtmayın
3.    Taze gıdalar tüketin, konserveden kaçının (konserve gıdalarda BPA içermeyenler hariç)
4.    Ev temizliği ve kişisel bakım ürünlerinde kokusuz olanları tercih edin.
5.    Kuru temizlemeden gelen kıyafetlerinizi giymeden ve ya dolabınıza koymadan once plastikten çıkarın ve havalandırın.
6.    Seçtiğiniz ürünlerde içerik listesi detaylı olanları ve endokrin bozucu maddeler içermeyenleri tercih edin.
7.    Zararlı pestisid ve ot öldürücülerden kaçının.

Kaynak:
MD Anderson Integrative Medicine Center Nisan 2013 Newsletter

 

 

 

Hiç yorum yok: