Sigarayı Nasıl Bırakırım?

Bu yazı sigarayı nasıl bırakırım diyenler için Sağlık Bakanlığı Destekli ALO 171 Sigarayı Bırakma Hattı ile ilgili bilgiler içeriyor. Bu numarayı arayıp yapılan değerlendirmeye göre bir sigara bırakma polikliniğine yönlendirirlebilirsiniz.

Sigarada neler bulunur?

Sigarada 4.000’in üzerinde zehirli kimyasal madde bulunur; nikotin, karbon monoksit ve katran bunlardan üçüdür.

Sigarada bulunan bazı diğer kimyasal maddeler:
Aseton – Oje çıkarmada kullanılır
Amonyak – Tuvalet temizlemede kullanılır
Arsenik – Fare zehri
Benzopiren – Dizel egzoz dumanı
Karbon monoksit - Petrol egzoz dumanı
DDT ve Dieldrin – Böcek ilacı
Formaldehid – Cesetleri muhafaza etmede kullanılır
Hidrojen siyanür – Gaz odalarında kullanılan bir zehirdir
Metanol – Roket yakıtı
Titanyum – Uçak yapmada kullanılan bir metaldir.

“Hafif”, “Yumuşak İçimli”, “Düşük Katranlı” “Light” sigaralar daha iyi değil midir?

Hayır. Bu sigaralardan içenler de normal sigara içenler kadar katran, nikotin ve zehir solurlar. Avrupa Birliği Eylül 2003’te sigara paketlerinde böylesi yanlış yönlendirici ifadelerin kullanılmasını yasaklamıştır. Ülkemizde Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK) tarafından sigaralardan bu tür yanıltıcı ifade ve ibareler kaldırılmış olup bu şekilde sigara satışı ülkemizde de yasaklanmıştır.

Pasif içicilik nedir?

Pasif içicilik başkalarının içtiği sigaranın dumanına maruz kalmaktır. Sigara içilen her yerde pasif içiciliğe sebep olan çevresel sigara dumanı mevcuttur.

Çevresel sigara dumanının nasıl bir etkisi vardır?

Pasif içicilik, yani çevresel sigara dumanına maruz kalmak insan vücudundaki hemen her organa zarar verebilir. Akciğer kanseri riskini %24, kalp hastalığı riskini ise %25 artırır.
Çevresel sigara dumanı çocuklar için çok zararlıdır, zira çocukların vücutları hâlâ gelişim aşamasındadır. Anneleri sigara içen bebeklerin beşik ölümü oranı diğerlerine oranla iki kat daha fazladır. Sigara içilen bir evde büyüyen çocuklar astıma, orta kulak enfeksiyonuna, öksürüğe, soğuk algınlığına ve hırıltıya daha çok yakalanırlar.

Sigarayı Nasıl bırakırım?

ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla 27 Ekim 2010’da kurulmuştur.

Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatör aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır.  Gelen çağrıları karşılayan operatörler tarafından danışanlara sigaranın zararları hakkında bilgi aktarılmakta ve sigara kullanım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik bağımlılık değerlendirme ölçeği uygulamaktadır. Yapılan değerlendirme sonucunda bağımlılık düzeylerine göre kişilere ya sigara bırakma planı yapılmakta ya da kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir.

Ayrıca, ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak sigarayı bırakmaya karar vermiş danışanlara, sigara bırakma planı çerçevesinde belli periyotlarla geri dönüş aramaları yapılarak kişinin takibinin yapılması sağlamaktadır.
Sağlık Bakanlığı ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı operasyonlarının yürütüldüğü Çağrı Merkezi’nde günlük ortalama 1500 kişiye hizmet sunulmaktadır. 

Kaynak:

Hiç yorum yok: