Metastatik meme kanserinde tedavi standartları

 
Metastatik meme kanseri beraberinde pek çok zorluk getirmekle birlikte tedavi seçenekleri olan bir durumdur. Yeni araştırmalarla bu alanda her yıl gelişme katediliyor.

Tedaviler arasında, hormon tedavisi, kemoterapi, radyoterapi, ameliyat ve hedefe yönelik tedaviler gibi farklı seçenekler mevcut. Amaç yaşam kalitesini yükseltmek ve tedavi yan etkilerini minimum düzeyde tutmak.

Hormon tedavileri


Doktorlar bu tedavileri genellikle östrojen ve progesteron reseptörü pozitif erken evre veya metastatik meme kanserleri için öneriyor. Bu tedaviler östrojenin meme kanser hücrelerindeki reseptörlere (alıcılara) tutunmasını önlüyor.

Hormon reseptör pozitif meme kanserlerinde kullanılan pek çok ilaç var, örneğin tamoksifen (nolvadex) ve diğer, aromataz inhibitörleri: anastrozol (arimidex), letrozole, (femara), exemestane, (aromasin), fulvestrant, (faslodex). Tamoksifen kadınlarda hem menapoz öncesi hem sonrası kullanılırken, aromataz inhibitörleri sadece menapoz sonrası kullanılıyor.

Hedefe yönelik tedaviler

Kanserin büyümesi ve yaşamasında etkili hücre mekanizmalarına karşı geliştirilen ilaçlar. Bu hedefleme sistemi ile sağlıklı doku etkilenmiyor ve kemoterapinin yan etkileri yaşanmamış oluyor. Bu alanda hem uzun zamandır kullanımda olan hem yeni çıkan ilaçlar var, örneğin bu kategorideki ilk ilaç tamoksifen. Trastuzumab (Herceptin)  ise tümörlü hücrelerde fazla üretilen bir antijen olan HER2yi hedef alan bir monoklonal antikor. HER2 yi hedef alan diğer bir ilaç is Lapatinib (Tykerb).

Everolimus (Afinitor) yakın zamanda menopoz sonrası kadınlarda kullanım için FDA tarafından onaylandı. Bu ilaç hormon tedavisinin etkisini arttırıyor.

2012de FDA pertuzumab (Perjeta) isimli monokolonal antikor ilacını HER2 pozitif meme kanserlerinde transtuzumab ve docetaxel ile kombine kullanımın için onayladı.

Kemoterapi


Halen metastatik meme kanserinde kullanımdadır. Araştırmalar hem yeni ilaçları hemde eski ilaçların farklı takvim kombinasyon ve dozajlarda kullanımını değerlendiriyor. Bu ilaçlar takasanlar: docetaxel (taxotere), paclitaxel (taxol), albumin bağlı paclitaxel (abraxane) ve antharacyclinler: doxorubicine (adriamycin), epirubicin (ellence) veya capecitabine (xeloda).


Kaynak:
Cancercare fact sheet 

Hiç yorum yok: