Tedaviye Bağlı Ağız Yaraları ve İshal -- Öneriler Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ

Ağız Yarası Olduğunda:

·         Bol miktarda su tüketiniz.

·         Domates,portakal,greyfurt,limon gibi asitli meyve –sebze ve bunların  sularını tüketmeyiniz.

·         Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekleri tüketmeyiniz.

·         Yüzeyi pürüzlü, sert, pişmemiş kurutulmuş yiyecekler ağzınızın içindeki yaralı alanı rahatsız  edeceğinden bu tip yiyeceklerden tüketmeyiniz.

·         Yumuşak, püre kıvamında yiyecekleri tercih ediniz.


İshal Olduğunuzda


·         Yoğurt ve ayran tüketiniz.

·         Yayla ve tarhana çorbalarını tercih ediniz.

·         Yemeklerinizdeki yağ miktarını azaltınız. 

·         Yağlı yiyeceklerden uzak durunuz,baharat kullanmayınız.                                        

·         Sebzelerden havuç ve patatesi tercih ediniz.

·         Meyvelerden elma, muz ve şeftaliyi tercih ediniz.

·         Az şekerli açık çay tüketebilirsiniz.

·         Her dışkılama sonrası mutlaka bir büyük bardak su içiniz..

 
Ayrıca ağız yaralarının oluşacağı tahmin ediliyorsa doktorunuz ve diyetisyeninizin önerdiği dozda glutamin içeren toz ürünler kullanabilirsiniz bu konuyu mutlaka doktorunuz ve diyetisyeniniz ile görüşünüz.

Ayrıca kilo kaybı ve beslenme güçlüğü söz konusu ise veya oluşacağı öngörülüyor ise doktorunuz ve diyetisyeninizin sizin için önereceği size uygun beslenme ürünlerini menü planınıza ekleyerek bu süreçte kilo kaybını en aza indirebilir veya engelleyebilirsiniz.

 
İshal şikayetiniz var ise yukarıda önerilen beslenme önerilerine uyunuz.  Beslenme destek ürünü kullanıyor iseniz bunu doktorunuz ve diyetisyeniniz ile paylaşarak ishal ile uyumlu bir beslenme destek ürünü önerisi isteyiniz.

Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ

Hiç yorum yok: