Bölüm 1: Meyve ve sebzeler
Beslenme ile ilgili sorularınızı VE aldığınız ilaçlarla olası etkileşimleri mutlaka doktorunuza sorun ve bir uzman diyetisyene danışınız!!
Bu bilgiler, UCSF Helen Diller Kanser Merkezi, University of California, San Francisco, tarafından yaklaşık 400’e yakın araştırmadan derlenerek oluşturulan ‘’Meme Kanseri ve Beslenme’’ kitapçığından izinli kullanımdır.
Okuduğunuz araştırma özetleri, genel bilgi niteliğinde olup, tavsiye değildir. Yazıda referans verilen tüm araştırmaları kaynak bölümünde paylaşılmıştır.
Sağlıklı günler dileğiyle,
Sağlıklı günler dileğiyle,
İyi beslenerek meme kanserine yakalanma riski ve hastalığın ilerleme ya da tekrar riski azaltılabilir. Beslenmeyle kanser arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasına yönelik yürütülen çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Şunu biliyoruz ki daha iyi beslenildiğinde diyabet, obezite, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığı azalmakta ve genel yaşam kalitesi artmaktadır.
Sağlıklı
Beslenmek için Öneriler
• Bitki ağırlıklı beslenin, bol meyve-sebze tüketin
• Bitki ağırlıklı beslenin, bol meyve-sebze tüketin
Tam tahıllar
ve fasülye/baklagiller gibi yüksek lifli besinlere önem verin
• Az yağlı gıdalar tüketin; sağlıklı yağları ön plana çıkarın
• İşlenmiş ya da rafine tahıl/un/şekerleri sınırlandırın
• Bol sıvı tüketin
• Sağlıklı bir kiloya kavuşmak ve kilonuzu korumak için egzersiz yapın; daha aktif olun.
Beta-Karoten
Beta-karoten, vücutta
A vitaminine kısmen dönüştürülebilen 600 karotenoidden birisidir.
Karotenoidler, meme kanseri de dahil olmak üzere, bazı kanser bölgeleri için
koruyucu bir role sahiptir. [7, 21-24].
• Meme kanserine
yakalanan kişilerde karotenoid alımı ile daha düşük ölüm oranları arasında
anlamlı bir ilişki bulunmuştur. [19].
• Çeşitli
çalışmalarda, meme kanseri hastalarının serum beta-karoten düzeylerinin kanser
olmayan kadınlara göre daha düşük olduğu saptanmıştır. [21,25-29].
o Bu çalışmalardan biri serum
beta-karoten düzeylerini incelemiş, serum düzeyleri en düşük dörtte birlik
dilimin içinde yer alan kadınlarda meme kanseri riskinin en yüksek dörtte
birlik dilimdeki kadınlara göre %221 daha fazla olduğunu bildirmiştir. [29].
• Beta-karoten, apoptoz*
denilen programlı hücre ölümünü gerçekleştirerek meme kanseri hücrelerinin
gelişimini engelleyebilir. [32].
• Yapılan
araştırmalar, besin kaynaklarından alınan beta-karotenin takviye olarak alınan
beta-karotene göre kanser riskine karşı daha fazla koruyucu etkiye sahip
olabileceğini göstermektedir. [33-35].
o Besin kaynaklı
alfa-karoten, beta-karoten ve likopenin, ER+ PR+ meme kanseri riskiyle ters
orantılı bir ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur. [24].
Turpgiller
• Bazı bulgular,
özellikle turpgillerden olan sebzelerin tüketimini daha düşük meme kanseri
riskiyle ilişkilendirmektedir. [36-40].
• Menopoz sonrası
kadınlar üzerine yapılan bir İsveç çalışmasında, günde bir-iki porsiyon
turpgillere ait sebze tüketiminin meme kanseri riskini %20’den %40’a kadar
oranlarda azaltabileceğini bildirilmiştir. [37].
• Özellikle brokoli
gibi turpgillerin tüketimiyle kadınlarda meme kanseri riskinin ters orantılı
bir ilişki içinde olduğu gösterilmiştir. Ancak bu sonuç istatistiksel olarak
anlamlı bulunmamıştır. [36].
• Polonya Kadın
Sağlığı Araştırması’nın ABD’ye ilişkin kısmında, haftada en az üç kere çiğ ya
az pişmiş lahana ya da lahana turşusu (sauerkraut) tüketen kadınların
meme kanseri riskinin önemli derecede azaldığı gösterilmiştir. [39].
o Uzun süre pişirilen lahananın meme
kanseri riski üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamıştır.
o Araştırmacılar,
lahanada bulunan glukosinolat adlı bileşimin kanserin hem başlama aşamasında,
hem hücre mütasyonunda hem de programlı hücre ölümünde (apoptoz*) etkili
olabileceğini düşünmektedir
• Turpgiller,
2-hydroxyestrone:16-a-hydroxyestrone düzeylerini artırarak, östrojen
metabolizmasını olumlu bir yöne kaydırmaktadır. [41-42]. Fowke ve arkadaşları
[42] nüfusun genelinde daha fazla sebze tüketilmesinin meme kanseri sıklığı
üzerinde bir etki yaratabileceği sonucuna vardılar.
• Indol-3-karbinol
(I3C), turpgiller ailesine ait sebzelerde bulunan bir bileşiktir. Meme kanseri
hücreleri üzerinde anti-kanser ve anti-proliferatif (çoğalmaya karşı) etkilere
sahiptir. [47].
o I3C, tümörün
büyümesi için gerekli olan kan damarlarını inhibe edebilir (engelleyebilir).
Dolayısıyla damarlanmaya karşı etkili olabilir (anti-anjiyogenez). [48]
• I3C ve DIM
(diindolylmethane), meme kanseri hücrelerinde programlı hücre ölümüne neden
olmaktadır (apoptoz*) [41,49]. Bu sonuç hem ER+ hem de ER- tümör hücreleri için
geçerlidir. [50].
• Ayrıca, I3C ve
tamoksifenin, ER+ meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellemede, hem ayrı
ayrı hem de birlikte hareket ettikleri gösterilmiştir. [51].
• Besinlerle
alınan I3C’nin bağışıklık fonksiyonunu güçlendirici etkileri olabilir. [52].
|
|||||||||
|
Bölüm 3: Organik ürünler ve Nar
Kaynaklar:
21. Ito Y, Gajalakshmi KC, Sasaki R, Suzuki K, Shanta V. A study on serum carotenoid levels in breast cancer patients of Indian women in Chennai (Madras), India. J Epidemiol. 1999;9(5):306-314.
22. Tibaduiza EC, Fleet JC, Russell RM, Krinsky NI. Excentric cleavage products of beta-carotene inhibit estrogen receptor positive and negative breast tumor cell growth in vitro and inhibit activator protein-1-mediated transcriptional activation. J Nutr. 2002;132(6):1368-1375.
23. Huang JP, Zhang M, Holman CD, Xie X. Dietary carotenoids and risk of breast cancer in Chinese women. Asia Pac J Clin
Nutr. 2007;16 Suppl 1:437-442.
24. Cui Y, Shikany JM, Liu S, Shagufta Y, Rohan TE. Selected antioxidants and risk of hormone receptor-defined invasive
breast cancers among postmenopausal women in the Women’s Health Initiative Observational Study. Am J Clin Nutr. 2008;87(4):1009-1018.
25. Nkondjock A, Ghardirian P. Intake of specific carotenoids and essential fatty acids and breast cancer risk in Montreal, Canada. Am J Clin Nutr. 2004;79(5):857-864.
26. Kim MK, Park TG, Gong G, Ahn SH. Breast cancer, serum antioxidant vitamins, and p53 protein overexpression. Nutr
Cancer 2002;43(2):159-166.
27. Sato R, Helzlsouer KJ, Alberg AJ, Hoffman SC, Norkus EP, Comstock GW. Prospective study of carotenoids, tocopherols, and retinoid concentrations and the risk of breast cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002;11(5):451-457.
28. Ching S, Ingram D, Hahnel R, Beilby J, Rossi E. Serum levels of micronutrients, antioxidants and total antioxidant status predict risk of breast cancer in a case control study. J Nutr. 2002;132(2):303-306.
29. Toniolo P, Van Kappel AL, Akhemedkhanov A, Ferrari P, Kato I, Shore RE, et al. Serum carotenoids and breast cancer. Am J
Epidemiol. 2001;153(12):1142-1147.
30. Li Z, Wang Y, Mo B. [The effects of carotenoids on the proliferation of human breast cancer cell and gene expression of bcl-2][Article in Chinese] Zhonghua Yu Fang Yi Xue Za Zhi 2002;36(4):254-257.
31. Prakash P, Russell RM, Krinsky NI. In vitro inhibition of proliferation of estrogen-dependent and estrogen-independent
human breast cancer cells treated with carotenoids or retinoids. J Nutr. 2001;131(5):1574-1580.
32. Li Z, Hu CY, Mo BQ, Xu JD, Zhao Y. Effect of beta-carotene on gene expression of breast cancer cells] [Article in Chinese] Ai Zheng 2003;22(4):380-384.
33. Negri E, La Vecchia C, Franceschi S, D’Avanzo B, Talamini R, Parpinel M, et al. Intake of selected micronutrients and the
risk of breast cancer. Int J Cancer 1996;65(2):140-144
34. Schuurman AG, Goldbohm RA, Brants HA, van den Brandt PA. A prospective cohort study on intake of retinol, vitamins C
and E, and carotenoids and prostate cancer risk (Netherlands). Cancer Causes Control 2002;13(6):573-582.
35. Hennekens CH, Buring JE, Manson JE,
Stampfer M, Rosner B, Cook NR, et al. Lack of effect of long-term supplementation with beta carotene on the incidence of malignant neoplasms and cardiovascular disease. New Engl J Med. 1996;334(18):1145-1149.
36. Ambrosone CB, McCann SE, Freudenheim JL, Marshall JR, Zhang Y, Shields PG. Breast cancer risk in premenopausal
women is inversely associated with consumption of broccoli, a source of isothiocyanates, but is not modified by GST
genotype. J Nutr. 2004;134(5):1134-1138.
37. Terry P, Wolk A, Persson I, Magnusson C. Brassica vegetables and breast cancer risk. JAMA. 2001;285(23):2975-2977.
38. Brandi G, Schiavano GF, Zaffaroni N, De Marco C, Paiardini M, Cervasi B, et al. Mechanisms of action and antiproliferative
properties of Brassica oleracea juice in human breast cancer cell lines. J Nutr. 2005;135(6):1503-1509.
39. [No authors noted] Change in Diet at Any Age May Help Protect Against Breast Cancer (Abstract #3697. American
Association for Cancer Research’s 4th annual Frontiers in Cancer Prevention Research meeting. Nov 2005.
40. Lee SA, Fowke JH, Lu W, Ye C, Zheng Y, Cai Q, et al. Cruciferous vegetables, the GSTP1 Ile105Val genetic polymorphism, and breast cancer risk. Am J Clin Nutr. 2008;87(3):753-760.
41. Bradlow HL, Sepkovic DW, Telang NT, Osborne MP. Multifunctional aspects of the action of indole-3-carbinol as an antitumor agent. Ann N Y Acad Sci. 1999;889:204-
42. Fowke JH, Longcope C, Hebert JR. Brassica vegetable consumption shifts estrogen metabolism in healthy postmenopausal women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2000;9(8):773-779.
43. Jackson SJ, Singletary KW. Sulforaphane: a naturally occurring mammary carcinoma mitotic inhibitor, which disrupts tubulin polymerization. Carcinogenesis. 2004;25(2):219-
44. Tseng E, Scott-Ramsay EA, Morris ME. Dietary Organic Isothiocyanates Are Cytotoxic in Human Breast Cancer MCF-7 and Mammary Epithelial MCF-12A Cell Lines. Exp Biol Med (Maywood). 2004;229(8):835-842.
45. Jo EH, Kim SH, Ahn NS, Park JS, Hwang JW, Lee YS, et al. Efficacy of sulforaphane is mediated by p38 MAP kinase and caspase-7 activations in ER-positive and COX-2-expressed human breast cancer cells. Eur J Cancer Prev.
2007;16(6):505-510.
46. Pledgie-Tracy A, Sobolewski MD, Davidson NE. Sulforaphane induces cell type-specific apoptosis in human breast cancer cell lines. Mol Cancer Ther. 2007;6(3):1013-1021.
47. Chatterji U, Riby JE, Taniguchi T, Bjeldanes EL, Bjeldanes LF, Firestone GL. Indole-3-carbinol stimulates transcription of the interferon gamma receptor 1 gene and augments interferon responsiveness in human breast cancer cells. Carcinogenesis
2004;25(7):1119-1128
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder