Meme Kanseri ve Beslenme 3 : Organik Ürünler --Çeviri: Nil Güngör

Bölüm 1:
http://kanserle-dans.blogspot.com/search?updated-max=2013-08-24T20:49:00-07:00&max-results=25

Bölüm 2:
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/08/meme-kanseri-ve-beslenme-2-ceviri-nil.html

Beslenme ile ilgili sorularınızı VE aldığınız ilaçlarla olası etkileşimleri mutlaka doktorunuza sorun ve bir uzman diyetisyene danışınız!!

Bu bilgiler, UCSF Helen Diller Kanser MerkeziUniversity of California, San Francisco, tarafından yaklaşık 400’e yakın araştırmadan derlenerek oluşturulan ‘’Meme Kanseri ve Beslenme’’ kitapçığından izinli kullanımdır.


Okuduğunuz araştırma özetleri, genel bilgi niteliğinde olup, tavsiye değildir. Yazıda referans verilen tüm araştırmaları kaynak bölümünde paylaşılmıştır.

Sağlıklı günler dileğiyle,

Ebru 

İyi beslenerek meme kanserine yakalanma riski ve hastalığın ilerleme ya da tekrar riski azaltılabilir. Beslenmeyle kanser arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasına yönelik yürütülen çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Şunu biliyoruz ki daha iyi beslenildiğinde diyabet, obezite, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığı azalmakta ve genel yaşam kalitesi artmaktadır.  

Sağlıklı Beslenmek için Öneriler 

• Bitki ağırlıklı beslenin, bol meyve-sebze tüketin

·         Tam tahıllar ve fasülye/baklagiller gibi yüksek lifli besinlere önem verin 

• Az yağlı gıdalar tüketin; sağlıklı yağları ön plana çıkarın 

• İşlenmiş ya da rafine tahıl/un/şekerleri sınırlandırın 

• Bol sıvı tüketin

• Sağlıklı bir kiloya kavuşmak ve kilonuzu korumak için egzersiz yapın; daha aktif olun. 

 
Organik Ürünler
 Kimyasallarla yetiştirilen meyve ve sebzelerle karşılaştırıldığında, organik meyve ve sebzelerde daha az pestisit kalıntısı, daha düşük toplam pestisit düzeyleri, ve genel olarak daha az pestisit toksisitesi bulunmaktadır.

Bu konuda daha fazla araştırmaya gereksinim duyulsa da, bazı yeni bulgular organik ve sürdürülebilir tarım yöntemleriyle yetiştirilen gıdaların geleneksel yöntemlerle yetiştirilen gıdalara göre daha yüksek antioksidan düzeylerine sahip olduklarını göstermektedir. [54-58].

o Geleneksel olarak yetiştirilen sebzelere göre organik sebzelerin daha yoğun miktarlarda fitobesinler (fenolik asitler) içerdiği görülmüştür. [57,58].



• Organik yiyecekler tüketildiğinde daha düşük kanser riskine neden olabilen salisilik asitin arttığı görülmüştür. [57].

• Bazı pestisitler, örneğin çevresel kirleticiler olarak bilinen organik klorlu bileşikler (OCC), potansiyel östrojenik ve anti-östrojenik özellikleri nedeniyle östrojen ile ilgili hastalıklara neden olabilecekleri düşünülmüştür. [59].

• Organik ürün seçerek tarım ilaçlarına daha az maruz kalabilir ve fitobesin* tüketiminizi artırabilirsiniz.  

o Organik olmayan meyve ve sebzeleri yıkayarak veya soyarak pestisit kalıntılarını azaltsanız da bu işlemlerle kalıntıları tamamen yoketmeniz mümkün değildir.

Aşağıdaki tabloda, hem kullanılan pestisit (ilaç) sayısı hem de kullanım yoğunluğu açısından, ilaçlamadan en çok ve en az etkilenen meyve ve sebzeler listelenmiştir. Bu listede ilaçlamadan en çok etkilenen meyve ve sebzelerin organik olanlarını tercih etmek daha akıllıca olacaktır.

Eğer marketlerde organik meyve-sebze bulamıyorsanız, tarım ilaçlarından daha az etkilenen meyve ve sebzeleri tercih edebilirsiniz.

İlaçlamadan en fazla etkilenen meyve-sebzeler:                                                                    
İlaçlamadan en az etkilenen meyve-sebzeler:
Şeftali
Soğan
Elma
Avokado
Biber
Tatlı Mısır
Kereviz
Ananas
Nektarin
Mango
Çilek
Bezelye
Kiraz
Kuşkonmaz
Kıvırcık Salata
Kiwi
Üzüm – İthal
Muz
Armut
Lahana
Ispanak
Brokoli
Patates
Patlıcan
** Çevre Çalışma Grubu’nun (Environmental Work Group) hazırladığı Tüketiciler için Ürünlerdeki Tarım İlaçları (Pestisitler) Rehberi’nden uyarlanmıştır.



Ancak en önemlisi, organik olsun ya da olmasın, bol meyve ve sebze tüketilmelidir.

Organik ürünler zor bulunuyorsa ya da çok pahalıysa, o zaman yüksek miktarda ilaç kalıntısı içeriği olan meyve ve sebzelerden uzak durmayı tercih edebilirsiniz.



Nar (Punica granatum; Punicaceae)

• İnsan meme kanseri hücreleri üzerine yapılan laboratuvar çalışmalarında, nar meyvesinin çeşitli bölümlerinin (örneğin: tohum yağı, suyu, fermente edilmiş su ve kabuk ekstresinin) kanser hücreleri üzerinde baskılayıcı etkileri olduğu ifade edildi. [65].

• Nar çekirdeği yağı ve fermente edilmiş nar suyu kanser hücrelerinin oksijen kaynağını bloke eder, hücre büyümesini yavaşlatır ve hücre ölümünü teşvik eder. [66].

• Fermente edilmiş nar suyu polifenollerinin* (bitkilerdeki doğal kimyasallar) taze nar suyu polifenollerine göre iki kat anti-proliferatif (çoğalmayı azaltan) etkilerinin olduğu anlaşılmaktadır. [67].

•Ayrıca, bir çalışmada nar çekirdeği yağının, fermente nar suyuna göre, daha fazla önleyici aktiviteye sahip olabileceği düşünülmektedir. Fermente nar suyu ile lezyonlarda %42 azalma görülürken, nar çekirdeği yağı ile %87 azalma görülmüştür. [68] .

Kaynaklar: 

21. Ito Y, Gajalakshmi KC, Sasaki R, Suzuki K, Shanta V. A study on serum carotenoid levels in breast cancer patients of Indian women in Chennai (Madras), India. J Epidemiol. 1999;9(5):306-314.

22. Tibaduiza EC, Fleet JC, Russell RM, Krinsky NI. Excentric cleavage products of beta-carotene inhibit estrogen receptor positive an negative breast tumo cell growth in vitro an inhibit activator protein-1-mediated transcriptional activation. Nutr. 2002;132(6):1368-1375.

23. Huang JP, Zhang M, Holman CD, Xie X. Dietary carotenoids an risk of breast cancer in Chinese women. Asia Pa J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:437-442.

24. Cui Y, Shikany JM, Liu S, Shagufta Y, Rohan TE. Selected antioxidants an risk of hormone receptor-defined invasive

breast cancers among postmenopausal women in the Women’s Health Initiative Observational Study. Am J Clin Nutr. 2008;87(4):1009-1018.

25. Nkondjock A, Ghardirian P. Intake of specific carotenoids an essential fatty acids an breast cancer risk in Montreal, Canada. Am J Clin Nutr. 2004;79(5):857-864.

26. Kim MK, Par TG, Gon G, Ahn SH. Breast cancer, serum antioxidant vitamins, an p5 protein overexpression. Nutr Cancer 2002;43(2):159-166.

27. Sato R, Helzlsouer KJ, Alberg AJ, Hoffma SC, Norkus EP, Comstock GW. Prospective study of carotenoids, tocopherols, an retinoid concentrations an th risk of breast cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2002;11(5):451-457.

28. Ching S, Ingram D, Hahnel R, Beilby J, Rossi E. Serum levels of micronutrients, antioxidants an total antioxidant status predict risk of breast cancer in a case control study. J Nutr. 2002;132(2):303-306.

29. Toniolo P, Van Kappel AL, Akhemedkhanov A, Ferrari P, Kato I, Shore RE, et al. Serum carotenoids an breast cancer. Am J Epidemiol. 2001;153(12):1142-1147.

30. Li Z, Wan Y, Mo B. [The effects of carotenoids on th proliferation of human breast cancer cell an gene expression of bcl-2][Article in Chinese] Zhonghua Yu Fan Yi Xue Za Zhi 2002;36(4):254-257.

31. Prakash P, Russell RM, Krinsky NI. In vitro inhibition of proliferation of estrogen-dependent an estrogen-independent human breast cancer cells treated with carotenoids or retinoids. J Nutr. 2001;131(5):1574-1580.

32. Li Z, Hu CY, Mo BQ, Xu JD, Zha Y. Effect of beta-carotene on gene expression of breast cancer cells] [Article in Chinese] Ai Zheng 2003;22(4):380-384.

33. Negri E, La Vecchia C, Franceschi S, DAvanzo B, Talamini R, Parpinel M, et al. Intake of selected micronutrients an the risk of breast cancer. Int J Cancer 1996;65(2):140-144

34. Schuurman AG, Goldbohm RA, Brants HA, van de Brandt PA. A prospective cohort study on intake of retinol, vitamins C

and  E, an carotenoids an prostate cancer risk (Netherlands). Cancer Causes Control 2002;13(6):573-582.

35. Hennekens CH, Buring JE, Manson JE, Stampfer M, Rosner B, Cook  NR, et al. Lack of effec of long-term supplementation with beta carotene on the  incidence of malignant neoplasms an cardiovascular disease. New Engl J Med 1996;334(18):1145-1149.

36. Ambrosone CB, McCann SE, Freudenheim JL, Marshall JR, Zhang Y, Shields PG. Breast cancer risk in premenopausal women is inversely associated with consumption of broccoli, a source of isothiocyanates, but is not modified by GST genotype. J Nutr. 2004;134(5):1134-1138.

37. Terry P, Wolk A, Persson I, Magnusson C. Brassica vegetables an breast cancer risk. JAMA. 2001;285(23):2975-2977.

38. Brandi G, Schiavano GF, Zaffaroni N, De Marc C, Paiardini M, Cervasi B, et al. Mechanisms of action an antiproliferative properties of Brassica oleracea juice in human breast cancer cell lines. J Nutr. 2005;135(6):1503-1509.

39. [No authors noted] Change in Diet at Any Age May Help Protect Against Breast Cancer (Abstract #3697. American Association for Cancer Research’s 4th annual Frontiers in Cancer Prevention Research meeting. Nov 2005.

40. Lee SA, Fowk JH, Lu W, Ye C, Zheng Y, Cai Q, et al. Cruciferous vegetables, th GSTP Ile105Val genetic polymorphism, an breast cancer risk. Am J Clin Nutr. 2008;87(3):753-760.

41. Bradlow HL, Sepkovic DW, Telang NT, Osborne MP. Multifunctional aspects of th action of indole-3-carbinol as an antitumor agent. Ann N Y Aca Sci. 1999;889:204-

42. Fowk JH, Longcope C, Hebert JR. Brassica vegetable consumption shifts estrogen metabolism in healthy postmenopausal women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2000;9(8):773-779.

43. Jackson SJ, Singletary KW. Sulforaphane: a naturally occurring mammary carcinoma mitotic inhibitor, which disrupts tubulin polymerization. Carcinogenesis. 2004;25(2):219-

44. Tseng E, Scott-Ramsay EA, Morris ME. Dietary Organic Isothiocyanates Are Cytotoxic in Human Breast Cancer MCF-7  and Mammary Epithelial MCF-12A Cell Lines. Exp Biol Med (Maywood). 2004;229(8):835-842.

45. Jo EH, Kim SH, Ahn NS, Par JS, Hwan JW, Lee YS, et al. Efficacy of sulforaphane is mediated by p3 MAP kinase an caspase-7 activations in ER-positive an COX-2-expressed human breast cancer cells. Eur J Cancer Prev. 2007;16(6):505-510. 

46. Pledgie-Tracy A, Sobolewski MD, Davidson NE. Sulforaphane induces cell type-specific apoptosis in human breast cancer cell lines. Mol Cancer Ther. 2007;6(3):1013-1021.


47. Chatterji U, Riby JE, Taniguchi T, Bjeldanes EL, Bjeldanes LF, Firestone GL. Indole-3-carbinol stimulates transcription of the interferon gamma receptor 1 gene and augments interferon responsiveness in human breast cancer cells. Carcinogenesis 2004;25(7):1119-1128.

Hiç yorum yok: