Bölüm 1:
http://kanserle-dans.blogspot.com/search?updated-max=2013-08-24T20:49:00-07:00&max-results=25
Bölüm 2:
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/08/meme-kanseri-ve-beslenme-2-ceviri-nil.html
Beslenme ile ilgili sorularınızı VE aldığınız ilaçlarla olası etkileşimleri mutlaka doktorunuza sorun ve bir uzman diyetisyene danışınız!!
http://kanserle-dans.blogspot.com/search?updated-max=2013-08-24T20:49:00-07:00&max-results=25
Bölüm 2:
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/08/meme-kanseri-ve-beslenme-2-ceviri-nil.html
Beslenme ile ilgili sorularınızı VE aldığınız ilaçlarla olası etkileşimleri mutlaka doktorunuza sorun ve bir uzman diyetisyene danışınız!!
Bu bilgiler, UCSF Helen Diller Kanser Merkezi, University of California, San Francisco, tarafından yaklaşık 400’e yakın araştırmadan derlenerek oluşturulan ‘’Meme Kanseri ve Beslenme’’ kitapçığından izinli kullanımdır.
Okuduğunuz araştırma
özetleri, genel bilgi niteliğinde olup, tavsiye değildir. Yazıda referans verilen
tüm araştırmaları kaynak bölümünde paylaşılmıştır.
Sağlıklı günler dileğiyle,
Ebru
İyi beslenerek meme kanserine yakalanma riski ve hastalığın ilerleme ya da tekrar riski azaltılabilir. Beslenmeyle kanser arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasına yönelik yürütülen çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Şunu biliyoruz ki daha iyi beslenildiğinde diyabet, obezite, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığı azalmakta ve genel yaşam kalitesi artmaktadır.
Sağlıklı günler dileğiyle,
Ebru
İyi beslenerek meme kanserine yakalanma riski ve hastalığın ilerleme ya da tekrar riski azaltılabilir. Beslenmeyle kanser arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasına yönelik yürütülen çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Şunu biliyoruz ki daha iyi beslenildiğinde diyabet, obezite, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığı azalmakta ve genel yaşam kalitesi artmaktadır.
Sağlıklı
Beslenmek için Öneriler
• Bitki ağırlıklı beslenin, bol meyve-sebze tüketin
• Bitki ağırlıklı beslenin, bol meyve-sebze tüketin
·
Tam tahıllar ve
fasülye/baklagiller gibi yüksek lifli besinlere önem verin
• Az yağlı gıdalar tüketin; sağlıklı yağları ön plana çıkarın
• İşlenmiş ya da rafine tahıl/un/şekerleri sınırlandırın
• Bol sıvı tüketin
• Sağlıklı bir kiloya kavuşmak ve kilonuzu korumak için egzersiz yapın; daha aktif olun.
Organik Ürünler
Kimyasallarla
yetiştirilen meyve ve sebzelerle karşılaştırıldığında, organik meyve ve
sebzelerde daha az pestisit kalıntısı, daha düşük toplam pestisit düzeyleri, ve
genel olarak daha az pestisit toksisitesi bulunmaktadır.
Bu konuda daha fazla araştırmaya
gereksinim duyulsa da, bazı yeni bulgular organik ve sürdürülebilir tarım
yöntemleriyle yetiştirilen gıdaların geleneksel yöntemlerle yetiştirilen
gıdalara göre daha yüksek antioksidan düzeylerine sahip olduklarını
göstermektedir. [54-58].
o Geleneksel olarak
yetiştirilen sebzelere göre organik sebzelerin daha yoğun miktarlarda
fitobesinler (fenolik asitler) içerdiği görülmüştür. [57,58].
• Organik yiyecekler
tüketildiğinde daha düşük kanser riskine neden olabilen salisilik asitin
arttığı görülmüştür. [57].
• Bazı pestisitler,
örneğin çevresel kirleticiler olarak bilinen organik klorlu bileşikler (OCC),
potansiyel östrojenik ve anti-östrojenik özellikleri nedeniyle östrojen ile
ilgili hastalıklara neden olabilecekleri düşünülmüştür. [59].
• Organik ürün
seçerek tarım ilaçlarına daha az maruz kalabilir ve fitobesin* tüketiminizi
artırabilirsiniz.
o Organik olmayan
meyve ve sebzeleri yıkayarak veya soyarak pestisit kalıntılarını azaltsanız da
bu işlemlerle kalıntıları tamamen yoketmeniz mümkün değildir.
Aşağıdaki tabloda, hem kullanılan
pestisit (ilaç) sayısı hem de kullanım yoğunluğu açısından, ilaçlamadan en çok
ve en az etkilenen meyve ve sebzeler listelenmiştir. Bu listede ilaçlamadan en
çok etkilenen meyve ve sebzelerin organik olanlarını tercih etmek daha akıllıca
olacaktır.
Eğer marketlerde organik
meyve-sebze bulamıyorsanız, tarım ilaçlarından daha az etkilenen meyve ve
sebzeleri tercih edebilirsiniz.
** Çevre Çalışma Grubu’nun
(Environmental Work Group) hazırladığı Tüketiciler için Ürünlerdeki Tarım İlaçları (Pestisitler) Rehberi’nden uyarlanmıştır.
|
• Ancak en
önemlisi, organik olsun ya da olmasın, bol meyve ve sebze tüketilmelidir.
Organik ürünler zor
bulunuyorsa ya da çok pahalıysa, o zaman yüksek miktarda ilaç kalıntısı içeriği
olan meyve ve sebzelerden uzak durmayı tercih edebilirsiniz.
Nar (Punica granatum; Punicaceae)
• İnsan meme kanseri
hücreleri üzerine yapılan laboratuvar çalışmalarında, nar meyvesinin çeşitli
bölümlerinin (örneğin: tohum yağı, suyu, fermente edilmiş su ve kabuk
ekstresinin) kanser hücreleri üzerinde baskılayıcı etkileri olduğu ifade
edildi. [65].
• Nar çekirdeği yağı
ve fermente edilmiş nar suyu kanser hücrelerinin oksijen kaynağını bloke eder,
hücre büyümesini yavaşlatır ve hücre ölümünü teşvik eder. [66].
• Fermente edilmiş
nar suyu polifenollerinin* (bitkilerdeki doğal kimyasallar) taze nar suyu
polifenollerine göre iki kat anti-proliferatif (çoğalmayı azaltan) etkilerinin
olduğu anlaşılmaktadır. [67].
•Ayrıca, bir
çalışmada nar çekirdeği yağının, fermente nar suyuna göre, daha fazla önleyici
aktiviteye sahip olabileceği düşünülmektedir. Fermente nar suyu ile lezyonlarda
%42 azalma görülürken, nar çekirdeği yağı ile %87 azalma görülmüştür. [68] .
Kaynaklar:
21. Ito Y, Gajalakshmi KC, Sasaki R, Suzuki K, Shanta V. A study on serum carotenoid levels in breast cancer patients of Indian women in Chennai (Madras), India. J Epidemiol. 1999;9(5):306-314.
22. Tibaduiza EC, Fleet JC, Russell RM, Krinsky NI. Excentric cleavage products of beta-carotene inhibit estrogen receptor positive and negative breast tumor cell growth in vitro and inhibit activator protein-1-mediated transcriptional activation. J Nutr. 2002;132(6):1368-1375.
23. Huang JP, Zhang M, Holman CD, Xie X. Dietary carotenoids and risk of breast cancer in Chinese women. Asia Pac J Clin
Nutr. 2007;16 Suppl 1:437-442.
24. Cui Y, Shikany JM, Liu S, Shagufta Y, Rohan TE. Selected antioxidants and risk of hormone receptor-defined invasive
breast cancers among postmenopausal women in the Women’s Health Initiative Observational Study. Am J Clin Nutr. 2008;87(4):1009-1018.
25. Nkondjock A, Ghardirian P. Intake of specific carotenoids and essential fatty acids and breast cancer risk in Montreal, Canada. Am J Clin Nutr. 2004;79(5):857-864.
26. Kim MK, Park TG, Gong G, Ahn SH. Breast cancer, serum antioxidant vitamins, and p53 protein overexpression. Nutr
Cancer 2002;43(2):159-166.
27. Sato R, Helzlsouer KJ, Alberg AJ, Hoffman SC, Norkus EP, Comstock GW. Prospective study of carotenoids, tocopherols, and retinoid concentrations and the risk of breast cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002;11(5):451-457.
28. Ching S, Ingram D, Hahnel R, Beilby J, Rossi E. Serum levels of micronutrients, antioxidants and total antioxidant status predict risk of breast cancer in a case control study. J Nutr. 2002;132(2):303-306.
29. Toniolo P, Van Kappel AL, Akhemedkhanov A, Ferrari P, Kato I, Shore RE, et al. Serum carotenoids and breast cancer. Am J
Epidemiol. 2001;153(12):1142-1147.
30. Li Z, Wang Y, Mo B. [The effects of carotenoids on the proliferation of human breast cancer cell and gene expression of bcl-2][Article in Chinese] Zhonghua Yu Fang Yi Xue Za Zhi 2002;36(4):254-257.
31. Prakash P, Russell RM, Krinsky NI. In vitro inhibition of proliferation of estrogen-dependent and estrogen-independent
human breast cancer cells treated with carotenoids or retinoids. J Nutr. 2001;131(5):1574-1580.
32. Li Z, Hu CY, Mo BQ, Xu JD, Zhao Y. Effect of beta-carotene on gene expression of breast cancer cells] [Article in Chinese] Ai Zheng 2003;22(4):380-384.
33. Negri E, La Vecchia C, Franceschi S, D’Avanzo B, Talamini R, Parpinel M, et al. Intake of selected micronutrients and the
risk of breast cancer. Int J Cancer 1996;65(2):140-144
34. Schuurman AG, Goldbohm RA, Brants HA, van den Brandt PA. A prospective cohort study on intake of retinol, vitamins C
and E, and carotenoids and prostate cancer risk (Netherlands). Cancer Causes Control 2002;13(6):573-582.
35. Hennekens CH, Buring JE, Manson JE,
Stampfer M, Rosner B, Cook NR, et al. Lack of effect of long-term supplementation with beta carotene on the incidence of malignant neoplasms and cardiovascular disease. New Engl J Med. 1996;334(18):1145-1149.
36. Ambrosone CB, McCann SE, Freudenheim JL, Marshall JR, Zhang Y, Shields PG. Breast cancer risk in premenopausal
women is inversely associated with consumption of broccoli, a source of isothiocyanates, but is not modified by GST
genotype. J Nutr. 2004;134(5):1134-1138.
37. Terry P, Wolk A, Persson I, Magnusson C. Brassica vegetables and breast cancer risk. JAMA. 2001;285(23):2975-2977.
38. Brandi G, Schiavano GF, Zaffaroni N, De Marco C, Paiardini M, Cervasi B, et al. Mechanisms of action and antiproliferative
properties of Brassica oleracea juice in human breast cancer cell lines. J Nutr. 2005;135(6):1503-1509.
39. [No authors noted] Change in Diet at Any Age May Help Protect Against Breast Cancer (Abstract #3697. American
Association for Cancer Research’s 4th annual Frontiers in Cancer Prevention Research meeting. Nov 2005.
40. Lee SA, Fowke JH, Lu W, Ye C, Zheng Y, Cai Q, et al. Cruciferous vegetables, the GSTP1 Ile105Val genetic polymorphism, and breast cancer risk. Am J Clin Nutr. 2008;87(3):753-760.
41. Bradlow HL, Sepkovic DW, Telang NT, Osborne MP. Multifunctional aspects of the action of indole-3-carbinol as an antitumor agent. Ann N Y Acad Sci. 1999;889:204-
42. Fowke JH, Longcope C, Hebert JR. Brassica vegetable consumption shifts estrogen metabolism in healthy postmenopausal women. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2000;9(8):773-779.
43. Jackson SJ, Singletary KW. Sulforaphane: a naturally occurring mammary carcinoma mitotic inhibitor, which disrupts tubulin polymerization. Carcinogenesis. 2004;25(2):219-
44. Tseng E, Scott-Ramsay EA, Morris ME. Dietary Organic Isothiocyanates Are Cytotoxic in Human Breast Cancer MCF-7 and Mammary Epithelial MCF-12A Cell Lines. Exp Biol Med (Maywood). 2004;229(8):835-842.
45. Jo EH, Kim SH, Ahn NS, Park JS, Hwang JW, Lee YS, et al. Efficacy of sulforaphane is mediated by p38 MAP kinase and caspase-7 activations in ER-positive and COX-2-expressed human breast cancer cells. Eur J Cancer Prev.
2007;16(6):505-510.
46. Pledgie-Tracy A, Sobolewski MD, Davidson NE. Sulforaphane induces cell type-specific apoptosis in human breast cancer cell lines. Mol Cancer Ther. 2007;6(3):1013-1021.
47. Chatterji U, Riby JE, Taniguchi T, Bjeldanes EL, Bjeldanes LF, Firestone GL. Indole-3-carbinol stimulates transcription of the interferon gamma receptor 1 gene and augments interferon responsiveness in human breast cancer cells. Carcinogenesis
2004;25(7):1119-1128.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder