Beslenme ile ilgili sorularınızı VE aldığınız ilaçlarla olası etkileşimleri mutlaka doktorunuza sorun ve bir uzman diyetisyene danışınız!!
Bu bilgiler, UCSF Helen Diller Kanser Merkezi, University of California, San Francisco, tarafından yaklaşık 400’e yakın araştırmadan derlenerek oluşturulan ‘’Meme Kanseri ve Beslenme’’ kitapçığından izinli kullanımdır.
Okuduğunuz araştırma özetleri, genel bilgi niteliğinde olup, tavsiye değildir. Yazıda referans verilen tüm araştırmaları kaynak bölümünde paylaşılmıştır.
Sağlıklı günler dileğiyle,
Ebru
Sağlıklı günler dileğiyle,
Ebru
İyi beslenerek meme
kanserine yakalanma riski ve hastalığın ilerleme ya da tekrar riski
azaltılabilir. Beslenmeyle kanser arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasına
yönelik yürütülen çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Şunu biliyoruz ki daha
iyi beslenildiğinde diyabet, obezite, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi
kronik hastalıklara yakalanma olasılığı azalmakta ve genel yaşam kalitesi
artmaktadır. ABD’deki kanser ölümlerinin üçte birinin yetişkinlikteki
beslenme alışkanlıklarıyla ilişkili olduğu tahmin edilmektedir [1].
Sağlıklı
Beslenmek için Öneriler
• Bitki ağırlıklı
beslenin, bol meyve-sebze tüketin
· Tam
tahıllar ve fasülye/baklagiller gibi yüksek lifli besinlere önem verin
• Az yağlı gıdalar
tüketin; sağlıklı yağları ön plana çıkarın
• İşlenmiş ya da
rafine tahıl/un/şekerleri sınırlandırın
• Bol sıvı tüketin
• Sağlıklı bir kiloya
kavuşmak ve kilonuzu korumak için egzersiz yapın; daha aktif olun.
Bitki
Ağırlıklı Beslenme
Tabağınızın yarısı
sebze, %25’i protein, %25’i ise tam tahıllı besinlerden oluşmalıdır
Bitki ağırlıklı bir
beslenme programına yaşam boyu bağlı kalınması kadınların hem meme kanserine
yakalanma riskini hem de meme kanserinin tekrarlama riskini azaltabilir.
Bitkisel gıda ağırlıklı bir diyet öncelikle meyve, sebze, tam tahıllar,
fasulye/baklagiller ve diğer bitkisel protein kaynaklarından oluşmaktadır.
MEYVE
VE SEBZELER
• Meyve ve sebzeler,
vitamin, mineral, lif ve çeşitli kanserle savaşan fitobesinler* (örneğin,
karotenoidler, likopen, indol, izoflavonlar ve flavonollar) içermektedir.
• Canlı ve yoğun
RENKLER, fitobesin* (bitkisel besin) içeriğinin yüksek olduğuna dair bir
göstergedir.
• Yüksek meyve ve
sebze tüketimine dayalı beslenmenin birçok kanserde kansere yakalanma riskini
azalttığına dair kapsamlı ve tutarlı kanıtlar bulunmaktadır. Meme kanseri
riskine ilişkin sonuçlar daha henüz kesin olmamakla beraber umut vericidir.
[2-12].
• Yaklaşık 3000
menopoz sonrası dönemdeki kadın üzerine yapılan bir çalışmada, sebze
tüketiminin koruyucu bir etkiye sahip olduğu gözlemlendi. [2].
o Haftada en az 25
porsiyon sebze tüketen kadınların haftada 9 porsiyondan az sebze tüketen
kadınlara göre meme kanserine yakalanma risklerinin %37 daha düşük olduğu
tespit edildi.
• Yeni bir
vaka-kontrol* çalışması, günde en az 3,8 porsiyon meyve ve sebze tüketen
kadınların günde 2,3 porsiyondan az tüketenlerle karşılaştırıldığında, meme
kanseri risklerinin daha düşük olduğunu bildirmiştir. [15].
• Salata tarzı
beslenmenin (yüksek miktarda çiğ sebzeyle zeytinyağı tüketiminin)
HER-2-pozitif kanserlerde önemli bir koruyucu etkisi görülmüştür. [10].
• Ancak, günde beş
porsiyon ile günde sekiz porsiyon meyve-sebze tüketimi karşılaştırıldığında,
meyve-sebze tüketimiyle meme kanseri nüksü arasında anlamlı bir ilişki
gözlemlenmemiştir. [18].
• Her gün en az beş
porsiyon meyve-sebze tüketimiyle beraber haftada altı gün 30’ar dakikalık yürümeye
eşdeğer egzersiz yapılması kanserden ölüm oranını neredeyse %50
azaltmaktadır. [11].
o Bu etki hormon
reseptörü (alıcısı) pozitif olan kadınlarda daha da kuvvetlidir.
• Sebze alımıyla
serumdaki insulin-benzeri büyüme faktörü (IGF-I) düzeyleri arasında ters
orantılı bir ilişki olduğu görülmüştür. [20].
Bölüm 3:
Kaynaklar:
1. Byers T, Nestle M, McTiernan A, Doyle C, Currie-Williams A, Gansler T, et al. American Cancer Society 2001 Nutrition and
Physical Activity Guidelines Advisory
Committee. American Cancer Society
guidelines on nutrition and physical activity for cancer prevention: Reducing the risk of cancer with healthy food choices and physical activity. CA: Ca J Clin. 2002; 52(2):92-119.
2. Gaudet MM, Britton JA, Kabat GC, Steck-Scott S, Eng SM, Teitelbaum SL, et al. Fruits, vegetables, and micronutrients in relation to breast cancer modified by menopause and hormone receptor status. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev.2004;13(9):1485-1494.
3. World Cancer Research Fund. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: a global perspective. Washington, DC: American Institute for Cancer Research, 2007.
4. Riboli E, Norat T. Epidemiologic evidence of the protective effect of fruit and vegetables on cancer risk. Am J Clin Nutr.
2003;78(3 Suppl):559S-569S.
5. Hirose K, Matsuo K, Iwata H, Tajima K. Dietary patterns and the risk of breast cancer in Japanese women. Cancer Sci. 2007;98(9):1431-1438.
6. Do MH, Lee SS, Kim JY, Jung PJ, Lee MH. Fruits, vegetables, soy foods and breast cancer in pre- and postmenopausal
Korean women: a case-control study. Int J Vitam Nutr Res. 2007;77(2):130-141.
7. Zhang S, Hunter DJ, Forman MR, Rosner BA, Speizer FE, Colditz GA, et al. Dietary carotenoids and vitamins A, C, and E and risk of breast cancer. J Natl Cancer Inst. 1999;91(6):547-556.
8. Freudenheim JL, Marshall JR, Vena JE, Laughlin, R, Brasure JR, Swanson MK, et al. Premenopausal breast cancer risk and
intake of vegetables, fruits, and related nutrients. J Natl Cancer Inst. 1996;88(6):340-348.
9. La Vecchia C, Altieri A, Tavani A. Vegetables, fruit, antioxidants and cancer: a review of Italian studies. Eur J Nutr.2001;40(6):261-267.
10. Sant M, Allemani C, Sieri S, Krogh V, Menard S, Tagliabue E, et al. Salad vegetables dietary pattern protects against HER-2- positive breast cancer:
a prospective Italian study. Int J Cancer. 2007;121(4):911-914.
11. Pierce JP, Stefanick ML, Flatt SW, Natarajan L, Sternfeld B, Madlensky L, et al. Greater survival after breast cancer in physically active women with high vegetable-fruit intake regardless of obesity. J Clin Oncol. 2007;25(17):2345-2351.
12. de Lima FE, do Rosário Dias de Oliveira Latorre M, de
Carvalho Costa MJ, Fisberg RM. Diet and cancer in Northeast
Brazil: evaluation of eating habits and food group consumption in relation to breast cancer. Cad Saude Publica.2008;24(4):820-828.
13. Gandini S, Merzenich H, Robertson C, Boyle P. Meta-analysis of studies on breast cancer risk and diet: the role of fruit and vegetable consumption and the intake of associated micronutrients. Eur. J. Cancer 2000;36:636-646.
14. Smith-Warner SA, Spiegelman D, Yaun SS, Adami HO, Beeson WL, van den Brandt PA, et al. Intake of fruits and vegetables and risk of breast cancer: a pooled analysis of cohort studies. JAMA 2001;285:769-776.
15. Shannon J, Ray R, Wu C, Nelson Z, Gao DL, Li W, et al. Food and botanical groupings and risk of breast cancer: a case-
control study in shanghai, china. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2005;14(1):81-90.
16. Lissowska J, Gaudet MM, Brinton LA, Peplonska B, Sherman M, Szeszenia-Dabrowska N, et al. Intake of fruits, and vegetables in relation to breast cancer risk by hormone receptor status. Breast Cancer Res Treat. 2008;107(1):113-117.
17. Rock CL, Flatt SW, Natarajan L, Thomson CA, Bardwell WA, Newman VA, et al. Plasma carotenoids and recurrence-free
survival in women with a history of breast cancer. J Clin Oncol. 2005;23:6631-6638.
18. Pierce JP, Natarajan L, Caan BJ, Parker BA, Greenberg ER, Flatt SW, et al. Influence of a diet very high in vegetables, fruit, and fiber and low in fat on prognosis following treatment for breast cancer: the Women’s Healthy Eating and Living (WHEL) randomized trial. JAMA. 2007;298(3):289-298.
19. McEligot AJ, Largent J, Ziogas A, Peel D, Anton-Culver H. Dietary fat, fiber, vegetable, and micronutrients are associated
with overall survival in postmenopausal women diagnosed with breast cancer. Nutr Cancer. 2006;55(2):132-140.
20. Norat T, Dossus L, Rinaldi S, Overvad K, Grønbaek H, Tjønneland A, et al. Diet, serum insulin-like growth factor-I and IGF- binding protein-3 in European women. Eur J Clin Nutr. 2007;61(1):91-98.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder