Meme Kanseri ve Beslenme Bölüm 4 Lifli Gıdalar --Çeviri: Nil Güngör


Bölüm 1:

http://kanserle-dans.blogspot.com/search?updated-max=2013-08-24T20:49:00-07:00&max-results=25


Bölüm 2:

http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/08/meme-kanseri-ve-beslenme-2-ceviri-nil.html

Bölüm 3:
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/08/meme-kanseri-ve-beslenme-3-organik.html


Beslenme ile ilgili sorularınızı VE aldığınız ilaçlarla olası etkileşimleri mutlaka doktorunuza sorun ve bir uzman diyetisyene danışınız!!



Bu bilgiler, UCSF Helen Diller Kanser Merkezi, University of California, San Francisco, tarafından yaklaşık 400’e yakın araştırmadan derlenerek oluşturulan ‘’Meme Kanseri ve Beslenme’’ kitapçığından izinli kullanımdır.

kaynak: http://cancer.ucsf.edu/_docs/crc/nutrition_breast.pdf


Okuduğunuz araştırma özetleri, genel bilgi niteliğinde olup, tavsiye değildir. Yazıda referans verilen tüm araştırmaları kaynak bölümünde paylaşılmıştır.

Sağlıklı günler dileğiyle,

Ebru

İyi beslenerek meme kanserine yakalanma riski ve hastalığın ilerleme ya da tekrar riski azaltılabilir. Beslenmeyle kanser arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılmasına yönelik yürütülen çok sayıda araştırma bulunmaktadır. Şunu biliyoruz ki daha iyi beslenildiğinde diyabet, obezite, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılığı azalmakta ve genel yaşam kalitesi artmaktadır.

Sağlıklı Beslenmek için Öneriler

• Bitki ağırlıklı beslenin, bol meyve-sebze tüketin

· Tam tahıllar ve fasülye/baklagiller gibi yüksek lifli besinlere önem verin

• Az yağlı gıdalar tüketin; sağlıklı yağları ön plana çıkarın

• İşlenmiş ya da rafine tahıl/un/şekerleri sınırlandırın

• Bol sıvı tüketin

• Sağlıklı bir kiloya kavuşmak ve kilonuzu korumak için egzersiz yapın; daha aktif olun.



LİF – BİTKİ AĞIRLIKLI BESLENME DOĞAL OLARAK LİF BAKIMINDAN ZENGİNDİR

• Meyve, sebze, baklagiller (örneğin, mercimek, bezelye, fasulye, barbunya) ve tam tahıllardan elde edilen doğal lif açısından zengin bir diyet hem kansere yakalanma riskini hem de kanserin ilerleme riskini azaltabilir.

• Lif, vücuttaki toksik (zehirli) bileşikler ve kanserojenlere bağlanır ve daha sonra bu maddelerle beraber vücuttan atılır. [69]

• Besinlerle alınan lifin kansere karşı koruyucu etkilerini açıklamak için çeşitli mekanizmalar ortaya konulmuştur. Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır:
o Lif ağırlıklı beslenmeyle dışkı hacminde artış ve bağırsaktan geçiş süresinde azalma olur; bu etkiler dışkı mutajenlerinin (mutasyona yol açan maddelerin) bağırsak epitelyumuyla (bağırsak yüzeyini kaplayan dokuyla) etkileşime geçmeleri için daha az fırsat tanımaktadır. [70]

o Tüketilen lifler, hücre çoğalmasında destekleyici bir role sahip olduğu düşünülen safra asitlerine de bağlanır. [71].

o Lifli besinler, bağırsakta fermantasyona yol açarak kısa zincirli yağ asitleri (SCFA) oluşturur; bu asitler bağırsaktaki ortamı iyileştirir ve genel olarak vücut bağışıklığını korumada yardımcı olabilir. [70,71]
o Bunlara ek olarak, tam tahıllı besinler (eser mineraller ve fenolik bileşikler de dahil olmak üzere) antioksidanlar* bakımından zengindir. Antioksidanlar çeşitli hastalıkların önlenmesiyle ilişkilendirilmiştir. [71].

• Ayrıca, yüksek lifli bir diyet meme kanserinin ilerlemesiyle ilişkili olduğu düşünülen hormon düzeylerini azaltmada yardımcı olur. [70, 72-75]
o Yüksek lifli, düşük yağlı bir diyet uygulayan meme kanseri tanısı konulan kadınlarda lif tüketiminin serum östradiol* yoğunluğunu azalttığı tespit edilmiştir. Kadınların çoğunda kilo kaybı gözlemlenmediğinden, lif alımının serum östradiol* yoğunluğunu azaltan bağımsız bir etken olduğu anlaşılmaktadır. (*Not: Östrojen vücutta östradiole ayrılmaktadır.) [74]
o Kandaki östrojen seviyelerindeki bu düşüş, meme kanseri gibi hormon düzeyleriyle bağlantılı olan kanserlere yakalanma riskini azaltma potansiyeline sahip olabilir.
o Menopoz öncesi kadınlarda, daha çok lif tüketimiyle beraber azalmış serum estron* ve östradiol* seviyeleri gözlemlenmiştir. [73].

• Yüksek lifli beslenme aynı zamanda daha düşük obeziteyle ilişkilidir. [72]

• Özellikle tahıllı gıda ve meyvelerden alınan toplam lif miktarının menopoz öncesi kadınlarda meme kanseri riskini anlamlı düzeyle azalttığı gösterilmiştir. Ancak aynı sonuç menopoz sonrası kadınlar için bulunamamıştır. [77]
• Yeni yapılan bir kohort* çalışması, lif tüketimi açısından en düşük beşte birlik dilimle en yüksek beşte birlik dilimde yer alan kadınları karşılaştırmış, yüksek lif alımının menopoz sonrası meme kanseri riskini %42 azalttığı bildirilmiştir. [78]
• Ancak, daha önce yapılan ileriye dönük bir kohort* çalışması, 26 gramdan az lif tüketen kadınları incelemiş, daha çok lif tüketmenin meme kanserine karşı koruyucu bir etkisinin olmadığını bildirmiştir. [79]. Bu bulgu, tüketilen toplam lif miktarının 30 gramdan az olduğu göz önünde bulundurulduğunda, şaşırtıcı değildir.
• Genel olarak, vaka-kontrol çalışmaları daha yüksek lif alımıyla meme kanseri sıklığında azalma olduğunu bildirmektedir. [8,81-84]. İleriye yönelik çalışmalardan elde edilen verilerden ise farklı sonuçlar çıkmıştır: bazı çalışmalarda lif tüketiminin koruyucu bir etkiye sahip olduğu tespit edilirken [78,85], diğer çalışmalarda ise hiçbir koruyucu etkisinin olmadığı [79,80] bulunmuştur.
• Haftada en az iki kere fasulye ve mercimek yiyen kadınların ayda bir defadan az yiyen kadınlara göre meme kanserine yakalanma risklerinin %24 daha az olduğu tespit edilmiştir. [86].


Yüksek Lif Kaynakları


Meyveler Porsiyon Bir porsiyondaki lif miktarı
(gram)
Elma 1 orta 3.7
Muz 1 orta 2.8
Böğürtlen (Diken Dutu) 1/2 bardak 1.9
Yaban Mersini 1 bardak 1.3
Kavun 1/2 bardak 6.0
Kuru İncir 1/4 bardak 6.0
Greyfurt 1 orta 3.4
Üzüm 1 bardak 1.6
Guava 1 orta 4.9
Kiwi 1 orta 2.6
Portakal 1 orta 3.1
Armut 1 orta 4.0
Trabzon Hurması 1 orta 6.0
Kuru Erik 1/4 bardak 3.1
Not: 1 bardak = 250 ml


Tahıllar ve Diğer Ürünler Porsiyon Bir porsiyondaki lif miktarı
(gram)
Amarant 1/4 bardak (kuru) 7.4
Arpa 1/2 bardak (pişmiş) 3.0
Börülce 1/2 bardak (pişmiş) 8.3
Barbunya 1/2 bardak (pişmiş) 8.2
Nohut 1/2 bardak (pişmiş) 5.0
Kepekli kahvaltılık gevrekler 3/4 bardak Etikete bakın (5.0-22.0)
Pirinç (esmer) 1/2 bardak (pişmiş) 1.4
Bulgur 1/2 bardak (pişmiş) 4.0
İrmik 1/2 bardak (pişmiş) 0.5
Yulaf ezmesi 1/2 bardak (pişmiş) 2.0
Yer fıstığı 1/4 bardak (ml) 2.9
Kinoa (Quinoa) 1/4 bardak (kuru) 2.5
Pirinç (beyaz) 1/2 bardak (pişmiş) 0.3
Not: 1 bardak = 250 ml



Sebzeler Porsiyon Bir porsiyondaki lif miktarı
(gram)
Enginar 1 orta boy 6.9
Pancar 1/2 bardak (pişmiş) 1.7
Brokoli 1/2 bardak (pişmiş) 2.3
Brüksel lahanası 1/2 bardak (pişmiş) 2.0
Havuç 1/2 bardak (pişmiş) 2.6
Kıvırcık lahana (mangır) 1/2 bardak (pişmiş) 1.3
Kuru fasulye 1/2 bardak (pişmiş) 4.5
Bezelye 1/2 bardak (pişmiş) 4.4
Ispanak 1/2 bardak (pişmiş) 2.2
Balkabağı 1/2 bardak (pişmiş) 3.4
Tatlı patates 1/2 bardak (pişmiş) 2.7
Not: 1 bardak = 250 ml

Kaynaklar:
51. Cover CM, Hsieh SJ, Cram EJ, Hong C, Riby JE, Bjeldanes LF, et al. Indole-3-carbinol and tamoxifen cooperate to arrest the cell cycle of MCF-7 human breast cancer cells. Cancer Res. 1999;59(6):1244-1251.

52. Brignall MS. Prevention and treatment of cancer with indole-3-carbinol. Altern Med Rev. 2001;6(6):580-589.

53. [No authors listed] Calcium-D-glucarate. Altern Med Rev. 2002;7(4):336-339.

54. Lombardi-Boccia G, Lucarini M, Lanzi S, Aguzzi A, Cappelloni M. Nutrients and antioxidant molecules in yellow plums (Prunus domestica L.) from conventional and organic productions: a comparative study. J Agric Food Chem.
2004;52(1):90-94.

55. Grinder-Pedersen L, Rasmussen SE, Bugel S, Jorgensen LV, Dragsted LO, et al. Effect of diets based on foods from conventional versus organic production on intake and excretion of flavonoids and markers of antioxidative defense in humans. J Agric Food Chem. 2003;51(19):5671-5676.

56. Asami DK, Hong YJ, Barrett DM, Mitchell AE. Comparison of the total phenolic and ascorbic acid content of freeze-dried and air-dried marionberry, strawberry, and corn grown using conventional, organic, and sustainable agricultural practices. J Agric Food Chem. 2003;51(5):1237-1241.

57. Baxter GJ, Graham AB, Lawrence JR, Wiles D, Paterson JR. Salicylic acid in soups prepared from organically and non- organically grown vegetables. Eur J Nutr. 2001;40(6):289-292.

58. Ferreres F, Valentao P, Llorach R, Pinheiro C, Cardoso L, Pereira JA, et al. Phenolic compounds in external leaves of tronchuda cabbage (Brassica oleracea L. var. costata DC). J Agric Food Chem. 2005;53(8):2901-2907.

60. Li JY, Li H, Tao P, Lei FM. [Serum organochlorines pesticides level of non-occupational exposure women and risk of breast cancer:a case-control study]. [Article in Chinese] Wei Sheng Yan Jiu. 2006;35(4):391-394.

61. Wong PS, Matsumura F. Promotion of breast cancer by beta-hexachlorocyclohexane in MCF10AT1 cells and MMTV-neu mice. BMC Cancer. 2007;7:130.

62. Khanjani N, Hoving JL, Forbes AB, Sim MR. Systematic review and meta-analysis of cyclodiene insecticides and breast cancer. J Environ Sci Health C Environ Carcinog Ecotoxicol Rev. 2007;25(1):23-52.

63. Teitelbaum SL, Gammon MD, Britton JA, Neugut AI, Levin B, Stellman SD. Reported residential pesticide use and breast cancer risk on Long Island, New York. Am J Epidemiol. 2007;165(6):643-651.

64. Muñoz-de-Toro M, Durando M, Beldoménico PM, Beldoménico HR, Kass L, García SR, et al. Estrogenic microenvironment generated by organochlorine residues in adipose mammary tissue modulates biomarker expression in ERalpha-positive breast carcinomas. Breast Cancer Res. 2006;8(4):R47.

65. van Elswijk DA, Schobel UP, Lansky EP, Irth H, van der Greef J. Rapid dereplication of estrogenic compounds in pomegranate (Punica granatum) using on-line biochemical detection coupled to mass spectrometry. Phytochemistry
2004;65(2):233-241.

66. Toi M, Bando H, Ramachandran C, Melnick SJ, Imai A, Fife RS, et al. Preliminary studies on the anti-angiogenic potential of pomegranate fractions in vitro and in vivo. Angiogenesis 2003;6(2):121-128.

67. Kim ND, Mehta R, Yu W, Neeman I, Livney T, Amichay A, et al. Chemopreventive and adjuvant therapeutic potential of pomegranate (Punica granatum) for human breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 2002;71(3):203-217.

68. Mehta R, Lansky EP. Breast cancer chemopreventive properties of pomegranate (Punica granatum) fruit extracts in a mouse mammary organ culture. Eur J Cancer Prev. 2004;13(4):345-348.

69. Harris PJ, Roberton AM, Watson ME, Triggs CM, Ferguson LR. The effects of soluble-fiber polysaccharides on the adsorption of a hydrophobic carcinogen to an insoluble dietary fiber. Nutr Cancer 1993;19(1):43-54.

70. Slavin JL. Mechanisms for the impact of whole grain foods on cancer risk. J Am Coll Nutr. 2000;19(3 Suppl):300S-307S.

71. Slavin J. Why whole grains are protective: biological mechanisms. Proc Nutr Soc. 2003;62(1):129-134.

72. Stoll BA. Can supplementary dietary fibre suppress breast cancer growth? Br J Cancer 1996;73(5):557-559.

73. Bagga D, Ashley JM, Geffrey SP, Wang HJ, Barnard RJ, Korenman S, et al. Effects of a very low fat, high fiber diet on serum hormones and menstrual function. Implications for breast cancer prevention. Cancer 1995;76(12):2491-2946.

74. Rock CL, Flatt SW, Thomson CA, Stefanick ML, Newman VA, Jones LA, et al. Effects of a high-fiber, low-fat diet intervention
on serum concentrations of reproductive steroid hormones in women with a history of breast cancer. J Clin Oncol.
2004;22(12):2379-2387.

75. Wayne SJ, Neuhouser ML, Ulrich CM, Koprowski C, Baumgartner KB, Baumgartner RN, et al. Dietary fiber is associated with serum sex hormones and insulin-related peptides in postmenopausal breast cancer survivors. Breast Cancer Res Treat. 2007 Dec 5. [Epub ahead of print]

76. Goldin BR, Adlercreutz H, Gorbach SL, Warram JH, Dwyer JT, Swenson L, et al. Estrogen excretion patterns and plasma levels in vegetarian and omnivorous women. N Engl J Med. 1982;307:1542-1547.

77. Cade JE, Burley VJ, Greenwood DC; UK Women’s Cohort Study Steering Group. Dietary fibre and risk of breast cancer in the UK Women’s Cohort Study. Int J Epidemiol. 2007;36(2):431-438.

78. Mattisson I, Wirfalt E, Johansson U, Gullberg B, Olsson H, Berglund G. Intakes of plant foods, fibre and fat and risk of breast cancer--a prospective study in the Malmà Diet and Cancer cohort. Br J Cancer 2004;90(1):122-127.

79. Terry P, Jain M, Miller AB, Howe GR, Rohan TE. No association among total dietary fiber, fiber fractions, and risk of breast cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2002;11(11):1507-1508.

80. Cho E, Spiegelman D, Hunter DJ, Chen WY, Colditz GA, Willett WC. Premenopausal dietary carbohydrate, glycemic index, glycemic load, and fiber in relation to risk of breast cancer. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2003;12(11 Pt 1):1153-1158.

81. Howe GR, Hirohata T, Hislop TG, Iscovich JM, Yuan JM, Katsouyanni K, et al. Dietary factors and risk of breast cancer:
combined analysis of 12 case-control studies. J Natl Cancer Inst. 1990;82:561-569.

82. De Stefani E, Correa P, Ronco A, Mendilaharsu M, Guidobono M, Deneo-Pellegrini H. Dietary fiber and risk of breast cancer: a case-control study in Uruguay. Nutr Cancer 1997;28:14-19.

83. La Vecchia C, Ferraroni M, Franceschi S, Mezzetti M, Decarli A, Negri E. Fibers and breast cancer risk. Nutr Cancer
1997;28:264-269.

84. Challier B, Perarnau JM, Viel JF. Garlic, onion and cereal fibre as protective factors for breast cancer: a French case-control study. Eur J Epidemiol. 1998;14: 737-747.

85. Rohan TE, Howe GR, Friedenreich CM, Jain M, Miller AB. Dietary fiber, vitamins A, C, and E, and risk of breast cancer: a cohort study. Cancer Causes Control 1993;4:29-37.

86. Adebamowo CA, Cho E, Sampson L, Katan MB, Spiegelman D, Willett WC, et al. Dietary flavonols and flavonol-rich foods intake and the risk of breast cancer. Int J Cancer 2005;114(4):628-633.

Hiç yorum yok: