Rahim Agzi Kanseri Testi (Pap testi) ile ilgili Kadınların Bilmesi Gereken 5 Gerçek --Ceviri: Filiz Songul

Pap test yaptırmak gününüzün en eğlenceli parçası olmayabilir. Evet, test çok basittir. Fakat bacaklarınızı üzengilerin üstüne koymak çok garip ve rahatsız edici olabilir.

Yine de bu hayat kurtarıcı test, kısa süreli rahatsızlığa değer. Çünkü Pap Testi ile, rahim ağzı kanserine çevirmeden önce anormal hücreler bulunur ve temizlenir
Anderson Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Bölümünden Prof.Dr. Andrea Milbourne, bu testi neden geciktirmemeniz gerektiğine dair 5 sebebi sizinle paylaşıyor.
1. Rahim ağzı kanseri semptomları belirsizdir.
Rahim ağzı kanserinin ikaz sinyalleri anormal vajina kanamalarına ve akıntılarına benzerdir ve belirsizdir. Birçok kadın bu semptomları olağan durumlarla karıştırır.
Bu nedenle, en iyi şansınız, rahim ağzı kanserini peryodik testlerle mümkün olduğunca erken yakalamak ve tedavi etmektir.
2. Sağlıklı bir cinsellik için Pap Test bir ihtiyaçtır.
Fazla cinsel faaliyet HPV virüsüne yakalanma ihtimalini artırır. Bu virüs birçok rahim ağzı kanseri vakasına sebep olmaktadır. Cinsel yönden aktif olan kadınlar hayatlarının bir noktasında HPV virüsüne maruz kalacaklardır.
Maalesef, kondom kullanmak HPV’ye karşı % 100 koruma sağlamaz. Bu nedenle, eğer cinsel yönden aktifseniz, düzenli Pap Test yaptırmanız şarttır.
Neyse ki sıvı esaslı Pap test ve yüksek risk HPV testi gibi günümüzün tarama testleri anormal hücrelerin tespitinde de çok iyidir. Artı, bu yeni metotları kullanmakla her yıl Pap Testi için gitmek zorunda kalmıyorsunuz. 
Hangi testi ne zaman yaptırmanız gerektiğini bulmak için bizim geliştirdiğimiz Kadınların TaramaTestleri Kontrol Listesini kullanabilirsiniz.
3. HPV aşısı Pap testi yerine geçmez
HPV aşısı bazı rahim kanserlerine karşı kadınları korur. Fakat, bu aşıyı olmak düzenli Pap testlerine son vermek anlamına gelmez.
 Prof. Dr. Milbourne diyor ki “HPV aşısı ile kendinizi güvende hissetmeniz bir hatadır.  Bu aşı sizi bütün HPV tiplerine karşı ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korumaz. Ve, bu aşı üç dozun tamamını almadıkça işe yaramaz.”
 
 
4. Pap testi yaptırmaya gücünüz yeter
Eğer sağlık sigortanız 23 Eylül 2010 tarihinden sonra başlıyorsa Pap testini de kapsar. Bunun anlamı katkı payı ödemenize gerek yok. Bu değişiklik son zamanlardaki Ekonomik Bakım Yasasının bir parçasıdır.
Bu guruba düşmüyorsanız, “Sağlığı Koruma Reformu” başlıklı makale3mizi okuyun ve yapılan değişikliklerin sizin için ne anlama geldiğini öğrenin.
Sigortanız olsa da olmasa da birçok şehir ve ilçe, indirimli veya parasız Pap testi imkanı sunmaktadır.
5. Pap testi için çok da yaşlı olmayabilirsiniz.
Eğer 65 ve yukarı yaştaysanız ve cinsel yönden aktifseniz Pap testi için doktorunuzla konuşun. 65 ve üzeri yaştaki bir çok kadın Pap testine ihtiyaç duymazken, son 20 yıl içerisinde erken dönem kanser veya kanser tedavisi görmüşseniz hala Pap testine ihtiyacınız olabilir.
Eğer son 20 yıl içerisinde erken kanser veya kanser tedavisi olarak rahim ameliyatı olmuşsanız Pap testi yaptırmaya devam etmelisiniz.
Eğer 65 ve üzeri yaştaysanız ve cinsel yönden aktif değilseniz  ve ayrıca;
·         Ard arda üç veya daha fazla Pap testi normal çıktıysa veya Pap ve HPV testi birlikte negatif çıktıysa,
·         Son 10 yıl veya gerisinde yapılan Pap testlerinde anormal sonuçlar çıkmadıysa,
·         Son 20 yılda anormal Pap testi nedeniyle herhangi bir tedavi görmemişseniz ,
Pap testi yaptırmanız gerek yoktur.
Arkadaşlarınızı ve ailenizi test yaptırması için cesaretlendirin.
Size yakın kadınların Pap testi randevularını hatırlatıcı mesaj gönderin. Bu konunun sizin mesajlarınızda bir linke dahil olup olmadığından emin olun.
Düzenli Pap testi yaptırarak rahim kanserini önleyecek güce sahip olacaklarını arkadaşlarınıza ve ailenize hatırlatın.
 MD Anderson Hastanesi Kanser Önleme Merkezinde kendi önleme planınızı yapabileceğinizi ve Pap testlerini yaptırabileceğinizi biliyor musunuz.  Bu merkezi arayarak bir randevu takvimi oluşturabilirsiniz.
 

Hiç yorum yok: