Robotik Cerrahi ile Erken Evre Akciğer Kanseri Ameliyatı

Kanada'da bulunan Princess Margaret Hastanesi internet sitesinde “yenilikler” kısmında 28 Şubat 2012'de yayınlanmış bir makale okudum.

İlgimi çekmesinin nedeni aşina olduğum robotik cerrahi yönteminin artık erken evre akciğer kanseri hastaların da denenmeye başlanıldığını yazmasıydı.  Aşinayım çünkü babamın radikal prostatektomi ameliyatı Da Vinci robotunu kullananan bir cerrah tarafından yapıldı.

O zamana kadar bu yöntemi duymamıştım açıkçası. Son yirmi yıldır kullanılıyor, oldukça yeni ve yakın zamanda özellikle prostat, mesane ve böbrek, vs ameliyatlarında tercih edilen yöntem olmuş.
Her tedavi yöntemi her kişiye uygun olmayabilir o nedenle doktorunuzla tüm seçenekleri ve hangisinin size uygun olabileceğini danışın.

Babam 73 yaşında olduğu ve açık ameliyat hem daha riskli olacağı hem de iyileşme süresi daha uzun olduğu için Da Vinci robot ameliyatında karar kıldı. 
Ameliyatı yapan bir konsolun karşına oturmuş ve kamerayla defalarca büyütülmüş bir ekrana bakarak robotun kollarını kullanan doktor.  Daha küçük açılan kesilerden giriyor robotun kolları.  Doktorun bu tip ameliyatlarda tecrübesi ve bu teknolojiyi iyi kullanabilmesi çok önemli. Da Vinci Robotik Sistem, bilgisayar temeline dayanan minimal invaziv - yani en düşük düzeyde zarar vererek - cerrahinin uygulanmasını sağlayan robotik sistem.

Gelelim okuduğum makaleye...

Kanada bir ilk, Toronto General Hospital göğüs cerrahları erken evre akciğer kanseri tedavisi robotik cerrahi sistemi kullandı.

Dr. Kazuhiro Yasufuku, Toronto General Hospital Göğüs Cerrahi Programı Direktörü ve Dr. Tom Waddell ekibi akciğerinin sağ üst lobunda bir kuruş büyüklüğünde tümör bulunan 78 yaşındaki bir hastaya robotik cerrahi uyguladı.  

“Eğer erken aşamada yakalanırsa akciğer kanserlerinde yüzde70'ten yüksek tedavi şansı var, bu yüzden cerrah ve bilim adamlarından oluşan bir ekibi bir araya getirdik, akciğer kanseri ile ılgili olumsuz istatistikleri en son teknolojiyi kullanarak değiştirebilmek ve daha da geliştirmek için” diyor Dr. Yasufuku.  Robotik tedavide gelecek var çünkü diğer tekniklerle mümkün olmayan. farklı görüntüleme yöntemleri ile daha güvenli ve muhtemelen daha hassas cerrahi uygulayabilirsiniz.

Robotik cerrahi ameliyatından bir gün sonra, Stanley Skorpid, 78, yataktan kalktı. Üçüncü gün, hastane koridorlarında yürüyordu, ve beşinci gün eve gidebildiği için mutluydu.

Birçok merkez Stanley'in yaşında birini ameliyat etmeyebilir.  Ancak robotik ameliyatlarda hastalar tipik olarak hastanede daha kısa kalır, açık ameliyatlara göre daha daha az ağrı vekan kaybı yaşanır.

Stanley'in ameliyatı sırasında, göğüste dört küçük kesi yapıldı ve tümörü temizledi. Kapsamı yüksek çözünürlüklü monitörlerde üç boyutlu göğüs görünümü ve 10 kat büyütme sağlıyor Da Vinci Sistemi

Bugüne kadar, Robotik cerrahi en sık prostat ve jinekolojik ameliyatlar da  kullanılmaktaydı. Şimdi çeşitli Amerika ve Avrupa merkezleri, ve Kanada'da, akciğer kanseri tedavisinde yararlı bir teknik olarak kullanılıyor. 2011 Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Dergisi bu yöntemin emniyetli bir yöntem olduğunu, düşük morbidite, daha az kan kaybı, enfeksiyon riski, daha kısa hastanede kalış sağladığını belirtmiş.

ET
Kaynak:
Toronto General Hospital, Üniversite Sağlık Ağı
http://www.theprincessmargaret.ca/en/News/PMHNews/new-surgical-treatment-robot.aspx

1 yorum:

Adsız dedi ki...

akçiğer kanseri bakmalı dikkat etmeli