Kemoterapi Süresince Duygularla Başa Çıkmak

"Yaptım! Kemoterapi zilini çaldım." Kaynak: Zazzle
Kemoterapi süresince duygularınızın değişkenlik göstermesi normaldir. Kanserle yaşamak ve kemoterapi hem fiziksel hem duygusal olarak sıkıntı veren bir süreçtir. Bu süreçte kendinizi zaman zaman:
  • Sıkıntılı
  • Depresif
  • Korkmuş
  • Kızgın
  • Öfkeli
  • Ümitsiz
  • Yalnız
hissedebilirsiniz. Unutmayın bu duygular gelip geçicidir.

Kemoterapi sırasında yaşadığım duygularla nasıl başa çıkarım?
Rahatlayın
Boş zaman bulun ya da yaratın. Yavaş yavaş nefes alıp verin veya yatıştırıcı bir müzik dinleyin. Sizi sakinleştirecek ve sıkıntınızı giderecektir.
Egzersiz yapın
Hafif egzersiz kendiniz daha iyi hissettirir. Yürüyüş, bisiklete binmek, yoga yapmak gibi. Size en uygun egzersiz nedir doktorunuza danışın.
Başkalarıyla konuşun
Güvendiğiniz biriyle konuşun. Size odaklanabilecek yakın arkadaş, ailenizden biri ya da sizinle aynı deneyimi yaşamış, örneğin kemoterapi alan biriyle konuşmak yararlı olabilir.
     Imkanınız varsa bir destek grubuna katılın. Bu gruplar benzer sorunları olan diğer insanlarla paylaşım yapmanızı imkan verir. Başkalarının kemoterapi ve yan etkilerle nasıl başa çıktığını öğrenebilirsiniz.
Kemoterapinin yan etkileri nedir?
Yan etkiler tedavinin neden olduğu sorunlardır. Halsizlik, bulantı, kusma, kan hücreleri sayısında azalma, saç dökülmesi, ağız yaraları ve ağrılar gibi.
Yan etkilere ne sebep olur?
Kemoterapi hızlı büyüyen kanser hücrelerini öldürmek için düzenlenmiş bir tedavi. Bunu yaparken hızı büyüyen sağlıklı hücreleri de öldürür. Bu hücreler ağız ve bağırsak yüzeyini kaplayan hücreler, kemik iliğindeki kan hücresi yapan hücreler, saçınızı uzatan hücrelerdir.  
Yan etki yaşayacak mıyım?
Bu durum aldığınız kemoterapinin tipi, dozajı ile vücudunuzun etkileşimi ve tepkisine bağlıdır. Kemoterapiye başlamadan önce doktorunuzla olası yan etkiler hakkında konuşun. Pek çoğunu yaşayabileceğiniz gibi hiç yan etkiye maruz kalmayabilirsiniz de.
Yan etkiler ne kadar sürer?
Yan etkilerin ne kadar süreceği sağlığınızın durumu ve aldığınız kemoterapiye bağlı. Kemoterapi bitince yan etkilerin çoğu kaybolur. Ancak bazı durumlarda yan etkilerin kaybolması ayları hatta yılları bulabilir.
Yan etkilerle karşı ne yapılabilirim?

Fark ettiğiniz her değişikliği doktorunuzla konuşun.
Herkes her yan etkiyle karşılaşmaz. Hangileriyle karşılaşacağınız kemoterapinin tipine, dozuna, şeker, kalp, böbrek hastalığı gibi diğer sağlık sorunlarının olup olmadığına bağlıdır.
Tedavi dönemini iyi geçirmek için neler yapmalıyım?



Tedaviniz süresince olumlu bir bakış açısına sahip olmanız, iyileşmeniz açısından en az kullandığınız
ilaçlar kadar önemli. Sakin, dirençli ve umutlu olmanız bağışıklık sisteminizi güçlü kılar, hem hastalığınızı daha kolay yenmenize hem de tedaviyi daha az yan etkiyle geçirmenize yardımcı olur. Tedavi sırasında ortaya çıkabilecek yan etkilerin çoğunun geçici olduğunu unutmayın.

Olabilecek yan etkileri önceden bilip bunlara karşı alabileceğiniz önlemleri alırsanız, bu yan etkilerle daha rahat başa çıkabilirsiniz. Çevrenizden ve doktorunuzdan yardım
istemekten, soru sormaktan çekinmeyin. Vücudunuzun sesini dinleyin. Kolay yoruluyorsanız yaptığınız işleri ve etkinlikleri azaltın ya da bu işleri yaparken araya dinlenme zamanı koyun. Kendinizi iyi hissettiğiniz zamanlar gücünüzün yettiği kadar ve doktorunuzun izin verdiği ölçüde iş ve aile hayatınızı sürdürün. Hastalığın sizi değil, sizin hastalığı yönettiğinizi asla unutmayın.

Dengeli beslenin çünkü besinler vücudunuzun kendini tamirini sağlar ve enerji verir. Tedavi
düzeninizi mümkün olduğunca bozmayın. Doktorunuzla randevularınızdan önce aklınıza takılan sorular varsa unutmamak için mutlaka yazılı bir liste oluşturun ve sorularınızı yanıtlarını anladığınızdan iyice emin oluncaya kadar tek tek sorun. Hastaneden ayrılırken bir sonraki ziyaret zamanınızı ve yanınızda neler getirmeniz gerektiğini sormayı unutmayın.

1 yorum:

Zafer Utku ARSLAN dedi ki...

her ne olursa olsun bu iş aklımızda bitecek gerisi kolay olacak allah'ın izni ile...herkese acil şifalar