Neymiş, Limon Kemoterapiden 10,000 Kat Daha Güçlüymüş...

Aşağıda bahsettiğim ve tercüme ettiğim metni internette en az 50 kere gördük Ebru da ben de! Kanserle Dans'ı takip edenler, arkadaşlarımız sizlerle paylaşalım diye bize gönderdiler...

Baltimor Sağlık Enstitüsünün limonun bütün tip Kanserlere karşı limonun kanıtlanmış bir ilaç olduğunu söylediği bülten internette dolaşıyor son bir kaç haftadır. Aynı emailde, ilaç firmalarının bunu senelerdir bildiğini ve hastalardan sakladığını, çünkü limonun bütün tedavilerden daha ucuz olduğundan da bahsediyor. Limonun suyu, dondurulmuşu, kabuğu tümörlere iyi geliyor deniyor dolaşan emailde.
 
Bu yazı aslında bizim Kanserle Dans'a başlama sebebimizi özetliyor:

Mevcut olan bilgi kirliliği! Neye inanıp güvenileceğini bilememek. Her duyduğunuza inanmamak  ve emin olmadığınızda bize sormak... Çünkü biz sizler için doğrusunu araştırmaya hazırız.

Ne iyi etmişler göndermişler, çünkü bu yazı ile doğruyu yanlıştan ayıracağız sizin için.


Baltimor Sağlık Enstitüsü ortada dolaşan bilginin doğru olmadığını bir bültenle açıklamış. Dolaşan emailde kendilerinden alıntı bilgilerin olduğunu ama birçok bilginin saptırıldığı ve bu bültenin kendilerine ait olmadığını belirtiyorlar.

Hazır limon konusu açılmışken, sizlere şimdiye kadar hangi araştırmaların yapıldığı ve nelerin kanıtlandığını da iletmek istedim.

Limon ve citrus ile ilgili pek çok araştırma yapılmış şu ana kadar. Florida Üniversitesini yaptığı araştırmaya göre, citrus antioksidanlarla yüklü, dolayısıyla anti kanser, anti virus ve anti enflamasyon özelliklerine sahip. Özellikle kırmızı greyfurt bu konuda çok faydalı, çünkü içinde hem likopen hem de citrus mevcut: içindeki likopen prostat, meme kanseri riskini düşürdüğü gibi, citrus laboratuarda hayvanlara uygulanan testlerde kansere karşı koruyucu özellikler göstermiş.

Citruslu meyvaların içinde 2 önemli madde mevcut:

MCP- Modified Citrus Pectin:

Bu madde limon, portakal, mandalina gibi meyvaların kabuğunda bulunan bir çeşit karbonhidrat. Kabuğun yenilmesi ile beraber bağırsaklar tarafından metobolizmamıza giriyor. Hayvanlarda yapılan testlerin sonucunda MCP, prostat, meme ve deri kanserinin diğer organlara yayılma riskini azaltmış. Ama ilk kanserli hücrenin üstünde hiçbir etkisi olmamış.

Limonoidler:

Limonoidler, citruslü meyvaların kabuklarında bulunan ve ekşiliği veren natürel madde. Çok yüksek miktarda alındığı takdirde kanser hücrelerinin büyümesini engellediği ve kanserli hücrenin kendini öldürmesine sebep olduğu kanıtlanmış. Ama bu araştırmalar yine sadece hayvanlar üzerinde sonuç vermiş ve henüz insanlar üzerine uygulanmamış.

Sonuç olarak, limon ve benzeri citruslü meyvalar (portakal, grefurt) kanserin oluşmasını ve çoğalmasını riskini azaltıyor olabilir, ama şu ana kadar yapılan bütün araştırmalar sadece hayvanlar üzerinde yapılmış, ve insanlar üzerinde yapılıp sonuca bağlanmış bir araştırma bulunmamakta.

Limonun kansere karşı kanıtlanmış ilaç olduğu doğru bir bilgi değil tabi bu doğrultuda.

Sağlıkla kalın,
EB

Kaynak:




5 yorum:

Adsız dedi ki...

Summa summarum: Limon yemenin zararı yok.. faydası(?)tesbit edilene kadar aleyhinde söylenecek söz yok. O halde; Limondan bol şekilde faydalanmaya devam!!

Murat Enoz dedi ki...

Çok güzel bir yazı yayınlamışsınız yine elinize sağlık. Limon ve diğer turunçgiller ile ilgili birkaç şey eklemek isterim. Bu ürünlerin sadece kabuk ve suyu değil içlerinde bulunan beyaz bölüm (greyfurt, portakal ve mandalinada kabuğuyla birlikte hep soyup attığımız bölüm)çok yüksek lif içeriyor. Bu bölümün yenmesi kolon ve mide kanserine karşıda koruyucu. Ayrıca kolesterol ve kabızlık gibi sorunlar içinde birebir. Ancak uyarmak gerekir, akşam yatmadan önce yada vücut yatay konumdayken bu meyveleri tüketmek mide asit seviyesini arttırır ve yemek borusuna fazla asit reflüsüne neden oalrak tam tersi etki ile yemek borusu alt uç kanseri riskini arttırabilir. Bunların haricinde özellikle portakal ve mandalinada karaciğerde yıkılan beta karoten mevcut. Bu maddede faydalı ancak çok yenilince vücutta birikiyor. Doğru tüketildiğinde turunçgillerin hepsi muhteşem antioksidan meyve grubundan.
Tüm kanserle dans üyelerine selamlar, sevgiler,
Dr.Murat Enöz

akasyam dedi ki...

bence her şeyin azı karar çoğu zarar. her gıdadan dengeli biçimde tüketmek gerekiyor.
heran paşakaptan

selma kolcu dedi ki...

Ben kemoterpide içtiğim su, yediğim yemek, çayıma aklınıza ne gelirse hepsine limon kattım. Kemoterapinin yan etkilerini azalttı ben çok faydasını gördüm... Hocamda herşey den ye kararını bil dedi, bende öyle yaptım. Rabbim herkesin yar vede yardımcısı olsun... Şafi ismiyle şifa versin inşallah...

hatice dedi ki...

Selam su an ben meme ca hastasi olarak kemoterapi goruyorum ama benim kemoterapimin yapildigi hastanede greyfurt ve mangaldan uzak durmam gerektigi soylenildi suan bir celiskiye dustum napmaliyim tesekkurler