Yoğun musunuz? -- Meme Kanseri Tarama Bölüm 1

                       sağ: 'yağ dokulu meme' - sol:'yoğun dokulu' meme
Merak etmeyin bu akşam size misafirliğe gelmeyeceğiz! Sadece yıllık meme kontrolünü yaptıranlar için çok önemli ve sık atlanan bir bilgiyi paylaşmak istedik. Özellikle yoğun meme dokusuna sahip olan hanımlar bu yazıyı okuyun ve okutun lütfen. 

İlk bölümde yaşanmış bir hikaye ve bilgiler, 2. bölümde ise ''Pembeye ve hayata'' derneğinden Cengiz Unutmaz'ın çevirisiyle biraz daha teknik bilgilere yer vereceğim...

Nancy Capello 51 yaşında ileri evre meme kanseri ile tanışınca şok olmuş. Şöyle diyor: ''Bana söylenen herşeyi yaptım. Sağlıklı yedim, her gün egzersiz yaptım, yıllık mamogramlarımı düzenli yaptırdım. Ailemde meme kanseri olan yakın akrabam yoktu. Ama tıbbi çevrelerde bilinen önemli bir bilgiyi bilmiyordum. Yoğun meme dokusuna sahiptim (tüm menopoz öncesi kadınların 2/3’ü ve menopoz sonrasındaki kadınların 1/4’ünün olduğu gibi) ve bu yüzden meme kanserimin sadece mamogramla teşhis ihtimali düşüktü.

2003’te çektirdiğim mamogramda herşey normal çıktı. Ama 2 ay sonra genel muayenede doktorum mememde bir kitle fark etti ve beni hem mammogram hem ultrason çektirmeye yönlendirdi. Mamogramda yine hiçbirşey görülmezken ultrasonda 2.5 santimlik büyükçe bir tümör bulundu:evre 3c meme kanseriydim.''

Sonrasında, Nancy her kadının soracağı soruyu sormuş doktoruna: kitle neden mamogramda görülmedi?

Doktorunun cevabı: ''Yoğun meme dokusuna sahip olduğu ve mamogramda bu tip dokuların kanser dokusuyla aynı renkte (beyaz) gözüktüğü'' olmuş. Yukarıdaki resimde bir örneğini görüyorsunuz, solda mamogramda beyaz gözüken meme yoğun dokuya sahip. Bu nedenle ilave görüntüleme takibi yapılmaz ise yoğun meme dokusu olan kadınlarda sadece mamogram ile meme kanseri bazen tesbit edilemiyor. Nancy'nin ifadesiyle -bir nevi karda beyaz kutup ayısı aramanın zorluğu gibi.

''Doktoruma neden bunu bana daha önce söylemediğini sordum, cevabı bunun standart protokol olmadığıydı.  Kendi imkanlarımla o güne kadar 42,000 kadın üzerinde yapılmış 7 büyük araştırmanın sonucuna ulaştım. Yoğun meme dokusu olan kadınlarda mamogramı ultrasonla desteklemek tümör bulunmasını 48% ila 97% arasında arttırıyordu.

Masektomi, 8 kür kemoterapi, 24 radyasyon seansı sonrası şu soruyu sordum kendime: ''Acaba benim durumumda kaç kadın var?'' Yoğun meme dokusuna sahip ve sadece mamogram ile meme kanseri erken evrede teşhis edilemeyen? Bu nedenle ‘yoğunmusunuz’ sloganıyla bu konuda kadınlarımızı biliçlendirmeye yönelik bir kampanya başlattım ve vakıf kurdum.''

Araştırmalara göre yoğun meme dokusu kanser riskinizi 4 ila 6 kat arttırıyor. Bu anne ve kız kardeşinizin kanserli olmasından daha büyük bir risk. Ve araştırmalar bize bu tip dokularda mamograma ek olarak ultrason ve MRI görüntülemesinin çok daha etkili olduğunu söylüyor. Yaş ile birlikte meme dokusu daha yağlanıyor bu bilgiyi de unutmamak lazım.

Bazı doktorlar yoğun meme dokusu olan kadınlara en azından ultrason opsiyonun önerilmesini destekliyor. Bir diğer grup bu bilginin kadınları gereksiz yere telaşlandıracağı görüşünde. Bu görüşte olup sonradan fikrini değiştirenlerden biri Dr. Jean Weigert.

2009’dan beri yaptıkları araştırmaların sonucunda  8,651 yoğun meme dokusu olan hasta üzerinde ultrason uygulanlar arasında (sadece mamogramla) görülmeyen 28 kanser teşhisi konulmuş. Bu da Dr. Weigert için daha erken evrede kanserin mamogram+ultrason ile tesbit edilebileceğinin göstergesi.

Her zaman söylediğimiz gibi sağlığınızın en büyük koruyucusu ve destekçisi sizlersiniz. Bu bilgileri mutlaka doktorunuzla paylaşın. Soru sormaktan çekinmeyin. Doktorunuza ne tip meme dokusuna sahip olduğunuzu sorun. Ek görüntüleme opsiyonları ve size uygunluğu hakkında bilgi alın.

Unutmayın erken ve doğru teşhis hayat kurtarır.

Sağlıkla kalın,


3 yorum:

Nalan dedi ki...

ÇOK ÖNEMLİ BİR BİLGİ BU..BENİM RADYOLOĞUM DA BU KONUDA BENİ UYARDI ..ONUN ÖNERİSİ KADINLARIN İLK OLARAK MEME ULTRASONU YAPTIRIP,EĞER ŞÜPHELİ BİR DURUM VARSA MAMOGRAFİYE YÖNLENDİRİLMESİ YÖNÜNDE..
HER ZAMAN Kİ GİBİ GÖZDEN KAÇAN BİR BİLGİYİ PAYLAŞMIŞSINIZ MELEKLERİM ..SEVGİLER..

Adsız dedi ki...

New York ta yasiyorum,35 yasindayim ,gecenlerde mammogram cektirdim ve meme dokumun cok yo gun oldugunu Yeni kanunla beraber bunu bana bildirmek zorunda olduklarini ve doktoruma gidip bana uygun olan bir tarama yontemi secmemiz gerektigini soylediler.Acikcasi once abarttiklarini dusundum , bu yazinizi okuyana kadar. En kisa zamanda doktoruma gidecegim. Sizede tesekkur ederim faydali bilginiz icin.

Adsız dedi ki...

New York ta yasiyorum,35 yasindayim ,gecenlerde mammogram cektirdim ve meme dokumun cok yo gun oldugunu Yeni kanunla beraber bunu bana bildirmek zorunda olduklarini ve doktoruma gidip bana uygun olan bir tarama yontemi secmemiz gerektigini soylediler.Acikcasi once abarttiklarini dusundum , bu yazinizi okuyana kadar. En kisa zamanda doktoruma gidecegim. Sizede tesekkur ederim faydali bilginiz icin.