Kanserle İlgili Sık Sorulan Sorular Bölüm 1 --Çeviri: Pınar Söylemez

Kanser nedir?
Kanser vücudun bir kısmındaki hücrelerin kontrol dışı büyümesiyle başlayan,içinde 100'den fazla hastalığı barındıran grubun genel adıdır. Birçok kanser türü  olmasına rağmen hepsi  anormal hücrelerin kontrol dışı büyümesiyle başlar.Tedavi edilmeyen kanserler çok ciddi hastalıklara hatta ölüme yol açabilirler.
Vücuttaki normal hücreler
Vücudumuz trilyonlarca canlı hücreden oluşur.Normal vücut hücreleri büyürler,yeni hücrelere bölünürler ve ölürler.İnsan yaşamının erken evrelerinde normal hücreler kişinin büyümesini sağlayacak şekilde hızlı bölünürler.Kişi yetişkin olduğunda,bir çok hücre sadece yıpranmış ve ölmüş hücrelerin tamirini sağlamak amacıyla bölünürler.
Kanser nasıl başlar
Kanser vücut hücrelerinin kontrol dışı büyümesiyle başlar.Bir çok kanser çeşidi vardır ancak hepsinin başlangıcı anormal hücrelerin kontrol dışı büyümesiyle başlar.
Kanser hücrelerinin büyümesi normal hücre büyümesinden farklıdır. Hücreler ölmek yerine büyümeye,yeni ve anormal formlar almaya devam ederler. Kanserli hücreler,normal hücrelerin yapamayacağı bir şey olan,vücuttaki diğer dokuları istila edebilirler.Kontrol dışı büyüme,diğer dokuların istilası hücrenin kanser hücresi olmasına yol açar.
Hücreler,DNA’daki hasar yüzünden kanser hücresi haline gelirler.DNA her hücrede bulunur ve hücrelerin faaliyetlerini yönetir.Normal bir hücre DNA’sında DNA zarar gördüğü zaman hücre ya bu zararı onarır veya hücre ölür.Kanserli hücrelerde,hasarlı DNA onarılmaz ve hücre olması gerektiği gibi ölmez.Bunun yerine,o hücre vücudun ihtiyacı olmayan yeni hücreler oluşturur.Bu yeni hücreler de ilk hücrede olduğu gibi hasarlı DNA’lı hücrelerdir.
İnsanlardaki hasarlı DNA genetik olabilir ancak çoğu DNA hasarı normal hücre üretilirken oluşan bu hatalardan veya çevre etkenlerinden oluşur.Bazen bu DNA hasarı,sigara içmek gibi belirgin bir nedenden  dolayı oluşur fakat sıklıkla belirgin bir neden bulunamaz.
Çoğu durumlarda kanser hücreleri, bir kitle veya bir topak olarak da adlandırılan, bir tümör oluştururlar.Lösemi gibi bazı kanserler, nadiren tümör oluştururlar.Bunun yerine,bu kanserler kan ve kan yapıcı organları sararlar ve büyüyerek diğer dokular boyunca dolaşırlar.
Bu kanserler ve kanser hücrelerinin büyüyüp diğer dokuları boyunca dolaşır.
Kanser nasıl yayılır
Kanser hücreleri sıklıkla  oluşup büyüdükleri yerden vücudun diğer bölümlerine de geçerler ve normal doku  yerine tümör oluştururlar.Bu sürece Metastas adı verilir. Kanser hücrelerinin vücudun kan veya lenf damarına geçmesiyle yayılma başlar.
Kanserler nasıl farklılık oluşturur
Kanser, nereye yayıldığına bakılmaksızın oluştuğu yerin adı ile anılır.Örneğin,akciğere yayılmış bir göğüs kanseri,akciğer kanseri olarak değil göğüs kanseri olarak adlandırılır.Aynı şekilde kemiğe yayılmış bir prostat kanseri kemik kanseri değil metastatik prostat kanseridir.
Farklı kanser türleri farklı davranışlar gösterirler.Örneğin. akciğer ve göğüs kanserinin yol açtığı rahatsızlıklar çok farklıdır.Farklı oranlarda büyüme eğilimi gösterirler ve farklı tedavilere yanıt verirler.Kanser olan kişilerin kendi kanser türüne göre tedavi görmelerinin de sebebi budur.
Kanser olmayan tümörler
Bütün tümörler kanser değildir.Kanser olmayan tümörler iyi huylu olarak adlandırılırlar.İyi huylu tümörler de  çok büyüyerek,organlara baskı yaparak problem oluşturabilirler.Fakat iyi huylu tümörler başka  dokulara geçiş yapmazlar.İstila etmedikleri için de başka organlara metastas yapmazlar. Iyi huylu tümörler hiç bir zaman hayati tehlike oluşturmazlar.
Kanser ne kadar yaygındır?
Amerikadaki bütün erkeklerin yarısı ve bütün kadınların üçte biri,hayatının bir evresinde kansere yakalanacaktır.
Kansere yakalanma riski insanların yaşam stilini değiştirerek  düşürülebilir.Örneğin tütünden uzak durmak,güneş ışığındaki zamana kısıtlama getirmek,fiziksel aktıviteler,sağlıklı bir kiloyu koruma,limitli alkol ve sağlıklı beslenme.
Bir çok kanser türü erken teşhis ile tespit edilip tedavi edilebilmekte ve hasta uzun yıllar yaşayabilmektedir.
Kaynak:

2 yorum:

Adsız dedi ki...

BU SAYFA İÇİN DAHA ZİYADE BU KADAR ANLAŞILIR BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜRLER,17 EKİMDE KOLTUKALTI 40 LENF BEZİM VE SOL MEMEMİN 3 TE 2 Sİ ALINDI 5. KEMOTERAPİMİ ALDIM 1 KÜR KALDI HAYATA UMUTLA BAKIYORUM AMA ZOR BİR SÜREÇ BUNDAN SONRAKİ ÇEVİRİLERİNİZİ MERAKLA BEKLEYECEĞİM TEKRAR EMEĞİNİZE
SAĞLIK

Unknown dedi ki...

Asil biz cok tesekkur ediyoruz vakit ayirip yorum yazmaniz bizim icin cok degerli yazilarimiz calismalarimiz sizlerden gelenler neticesinde sekilleniyor. Gecmis olsun, en kisa zamanda tamamen bu sureci en guzel sekilde atlatmaniz dilegi ile sevgi ve saygilarimla. Ayrica bu bilginin emek ve ozveriyle cevirisini yapan Pinar Soylemez'e de iletecegim bu mesaji. Sevgiyle kalin. ebru