Kemoterapinizin İlk Gününde Beklenenler --Çeviri: Filiz Songül



Rachel Midgett 41 yaşında ve metastatik meme kanseriyle dans ediyor. IVF yöntemiyle hamile kalmaya çalışırken sol memesinde bulunmuş kist. İlk kist iyi huylu ancak altında bulunan 4,5 santimlik kist kanserli çıkmış. Teşhis zorlu da olsa da iyileşeceğine inancı tam.

Sol memesi radikal masektomi ile alındığı hafta başlanmış kemoterapisine. İşte MD Anderson'daki kemoterapi güncesinden bir bölüm.

 
Kemoterapi, insanların duymak istemediği bir kelime ve geçirmek istemedikleri bir deneyim. Fakat biz kanser hastaları için genellikle başka seçim kalmıyor.

İlk kemoterapi tedavisinde nasıl dehşete düştüğümü hatırlıyorum. Kusacak mıydım? İlaca karşı bir reaksiyonum olacak mıydı? Bir odada tek başıma veya diğer kemo hastaları ile birlikte mi kalacaktım?


İlk gün ne beklemeliyim gerçekten bilemedim. Bununla birlikte, yaklaşık 4 yıl sonra, şimdi kendimi bir profesyonel gibi hissediyorum.

Kemoterapi için hazırlanmak

Öncelikle, kan verilmesi için birkaç saat önceden gelmeniz söylenebilir. Hoşlanmasanız da inanın bu sizin yararınızadır. Bu ekstra zamanı kendinizi rahatlatmak ve dinlenmek için kullanın.

Kemoterapi katına gittiğinizde,  laboratuar sonuçlarınız gelmişse ve boş oda varsa sizi yaşamsal verileriniz kontrol edilir. Değerleriniz uygunsa ilacın verileceği kemoterapi odasına alınırsınız.

 
Kemoterapi almaya hazırlık

Kemoterapi katına geldiğinizde, hemşire kemoterapi ilaçlarının ve gerekli önleyici ilaçların isteğini yapar.

İlaçların gelmesi en az 30 dakika sürer. Önleyici ilaçlardan bazıları steroidler, bulantı önleyici ilaçlar ve ve ya anksiyete ilaçlarıdır.

Kemoterapi ilaçları ve önleyici ilaçlardan nelerin verildiğine bağlı olarak her doktor, kendi talimatını kemoterapi odasına iletir.
Bu arada, hemşireniz, eğer yoksa, kolunuza bir damar yolu (port) açar. Damar yoluyla salin solüsyonu verilir.

İlaçlar geldikten sonra hemşire ilaç torbalarını askılarına asar. Önce önleyici ilaçlar, daha sonra kemoterapi ilaçlarını vermeye başlar.
Kemoterapi esnasında


Steroidler size enerji verir. Alerji ilaçları ve anksiyete ilaçları ise uykunuzu getirir.

İlk kez kemoterapi alıyorsanız, sonunda kendinizi nasıl hissedeceğinizi bilmediğinizden bir refakatçının yanınızda  bulunması önemlidir.
 
Kemoterapi süresi 5 dakikadan 8 saatte kadar sürebilir.  Bu aldığınız kemoterapiye bağlıdır.

Kemoterapi esnasında hemşireniz gelerek yaşamsal verilerinizi ve ilaçlara reaksiyonunuzu kontrol eder.

Kemoterapi süresince siz dinlenir, yemek yer, ziyaretçi kabul eder, çalışır, ne yapmak isterseniz yaparsınız. Tekerlekli olan ilaç askısıyla yürüyüş yapabilir veya dışarıda oturabilirsiniz.
 
Kemoterapi bittikten sonra hemşire ilaç yolunu kapatır ve damaryolu iğnesini çıkartır.

Kemoterapiden sonra ilaçların herhangi bir reaksiyon yapmadığından emin olmak için sizi 30 dakika bekletirler.

Daha sonra eve gidebilirsiniz. Aldığınız önleyici ilaçlar ve kemo terapi nedeniyle enerji kaybedebilir ve günün sonuna kadar kendinizi çok uykulu hissedebilirsiniz.

Kaynak:




 

2 yorum:

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Tam da anlattığınız gibi, diğer şehirlerdeki birimleri bilmiyorum ama Balıkesir Devlet hastanesi kemoterapi-radyoterapi bölümü muhteşem. Bölümlerdeki çalışanların yaklaşımı ve hastalarla olan ilişkileri sayesinde gördüğü ilgiden ve alakadan memnun olan hastanın moralide yükseliyor. Yazmış olduğunuz bilgiler burada bize anlatıldı e bilgilendirildi, umarım diğer şehirlerdede aynıdır. Açıklayıcı yazınız için teşekkürler. Bir de dip not ermek istedim, kemoterapiye girecek kişilerin ilgili birimlerde görevli olan uzman hemşirelere uğrayıp beslenmeyle ilgili bilgi almaları çok önemli. Tekrar teşekkürler yazınız için.