Gönüllülük nedir?

Geçtiğimiz hafta dünya gönüllüler haftasıydı, en başta Kanserle Dans ailesi olmak üzere dünyanın her yerinde gönül işi yapan herkese şükran ve sevgilerimi sunuyorum.

Kendi tecrübelerimden  yola çıkarak gönüllülük benim için ne ifade ediyor anlatmaya çalışacağım. Aslında en basit tanımıyla bağlasan da  yapmadan duramayacağın iş gönül işi. Çünkü değerine ve yapılması gerektiğine inanmışsındır. İçinde inanılmaz bir çoşku ve heyecanla her saniyesinden keyif alarak yaparsın. Yapma deseler de duramazsın zaten!

İlle bir dernek, vakıf altında yapılmasına da gerek yoktur. Bir vakıf yoksa sen kurarsın, sıfırdan yola çıkıp. Çünkü içinde onlenemez bir ateştir bu.

İnandığı her konuda gönüllü olabilir insan. Tabiat, çevre, hayvanlar, eğitim, sağlık, hatta teknoloji sonu yok. Size çalıştığım bir kaç kurum ve gönüllülerinden bahsetmek istiyorum içlerinde olmaktan gurur ve onur duyduğum çok şey öğrendiğim ve paylaştığım yerler ve kisiler.

Amerikaya ilk geldiğim yıl tüm gün okula gidiyordum sonra oturduğum yerde Amerikan Kanser Derneğinin ikinci el eşya satan bir mağazası olduğunu gördüm. İçeri girdim kendimi tanıttım acaba gönüllü yapabileceğim bir iş var mı dedim. Cumaları yarım gün çalışacak bir tezgahtara ihtiyaç var dediler. O Cuma başladım işe. Benim gibi aynı saatlerde çalışan bir kaç gönüllü daha vardı. Nadine 90 yaşındaydı ve her hafta iki dirhem bir çekirdek gelirdi kasada çalışmak için. İnanılmaz sevgi ve ilgiyle yapardı her işi, eşyaları torbaya özenle yerleştirir, herkesle sohbet ederdi. Daha çok satış yapsın diye her hafta vitrin dekorasyonunu değiştirdik birlikte.  Gönüllüğün yaşı olmadığını öğretti bana.

Halen çalıştığım bir kurum Shanti hem düşük gelirli meme kanseri hastalarına hem de AIDS hastalarına inanılmaz güzel hizmetler veriyor. Bunlardan bir tanesi  ve bence çok önemli program eğitiminden geçtiğim ‘peer support’ bire bir gönüllü eşleşme modeli.  Shanti kurucusunun  eğitim sırasında söylediği sözler hala kulağımda, "siz bir çok kişi için 0 ile 1 arasındaki farkısınız" demişti.

Desteğe ihtiyacı olan ve tedavisi devam eden düşük gelir grubundaki kişilere profil oluşturuluyor ve onlara en uygun gönüllü ihtiyaçları doğrultusunda eşleştiriliyor. Aldığınız eğitimin en önemli bölümü dinlemek çünkü her ne destek verirseniz verin dinlemek işin en önemli parçası. Benim artık arkadaşım gibi gördüğüm gönüllüsü olduğum Govindar meme kanseri programında. Hem sohbet etmek hem yürümek için bir gönüllüye ihtiyaç duyuyor. Böylece haftada bir buluştuğumuzda kızının üzerinden de yük almış oluyorum. Beraber yürüyüşe çıkıyoruz, bazen sohbet ediyor, televizyon seyrediyor hatta birlikte yemek yapıyoruz.

Bazı gönüllüler sadece organizasyona ve temizliğe yardımcı oluyorlar eşleşmelerinde, bazısı getir götüre ve bu uzun soluklu bir ilişki. Ne yaptığıdan çok bu işin en önemli kısmı her hafta bu zamanı birlikte geçirmeye, destek olduğumuz kişiyi dinlemeye ve duymaya dair verilen karar ve taahhüt.Bu programda gönüllü olanlara destek veren sosyal hizmetliler de var, düzenli bilgi akışı yaptığınız ve gerektiğinde danıştığınız. 

Benim için en özelini sona bıraktım yaklaşık 1 yıldır Zen Hospis adında bir merkezde terminal hastalar için bakım gönüllüsüyüm. Gönüllü hasta bakıcı olarak düşünebilirsiniz yaptığım işi. Her hafta yarım gün benim için herşey duruyor ve kapıdan adımımı atar atmaz apayrı bir dünyaya giriyorum sanki. Hizmet verdiğim her hastayı ailem olarak görüyorum. Hem hastalara, hem ailelerine her anlamda destek sağlıyoruz bir gönüllü ordusu olarak. Bazen dışarı bahçeye çıkmaya eşlik etmek, yemek yedirmek, yıkamaya, değiştirmeye yardım. Birlikte oturup vakit geçirmek, arzularını yerine getirmeye yardımcı olmak, güzel yemekler hazırlamak, elinden tutmak, koşuluz şartsız dinlemek ve herşeyiyle kabullenmek. Yaptığımız sadece bu , hem hiçbirşey hem çok şey.

Bu deneyimden ne öğrendim derseniz, sevgiyle yaptığınız her iş inanılmaz değerli ve mükafatlandırıcı. Ve bir kişiye verebileceğiniz en büyük hediye varlığınız, dikkatiniz, onu dinlemeye, duymaya hazır olmanız. İnanın bunun bu kadar kolay ve bir o kadar da zor olduğu bilmiyordum daha önce. Kafanızda bir hikaye yazmadan, yargılamadan, her nefeste sevgi soluyarak yaklaşmak.

Bu deneyimle bir kez daha farkına vardım ki sevgi zamana ve süreye bağlı değil gönlünüzü açtığınız herkesle sevgi alışverişinde bulunuyorsunuz.

Gönüllü olmak için tek gerekli şey istek , çaba ve yaptığınız şeye inanmak. Büyük şeyler yapmaya, dünyayı kurtarmaya da gerek yok, küçük şeyleri sevgiyle yapalım yeter. Her adım, her damla büyüyüp bir okyanus  olacak mutlaka.  Yeterki gönlümüzü koyalım.

Sevgiyle kalın

Ebru

1 yorum:

Popüler Sağlık Dergisi-Sağlık ve Yaşam dedi ki...

Ne yorum yapılır ki bu güzel duygulara,içten satırlara...

O kocaman gönlünüze sağlık.
Yollarınız hep açık olsun.

Sevgiyle Kalın