Kanser ve Beslenme Diyetisyenime Soruyorum 7 -Uzm. Diyetisyen Dilşat BAŞ

Bölüm 1, 2, 3, 4, 5, 6:http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/diyetisyenime-soruyorum-uzm-diyetisyen.html
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/kanser-ve-beslenme-diyetisyenime.html
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/kanser-ve-beslenme-diyetisyenime_16.html

http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/03/kanser-ve-beslenme-diyetisyenime_27.html
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/04/kanser-ve-beslenme-diyetisyenime.html
http://kanserle-dans.blogspot.com/2013/04/kanser-ve-beslenme-diyetisyenime_16.html


Uzman Diyetisyen Dilşat Baş Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunu ve 19 yıllık çok yönlü bir meslek tecrübesi var. 'Kanser ve beslenme', 'Kemik iliği naklinde tıbbi beslenme tedavisi' uzmanlık alanlarından birkaçı. Hepsinden önemlisi ilgili, paylaşımcı ve özverili. Kanserle Dans ailesine verdiği karşılıksız destek için gönülden teşekkür ediyoruz sevgili Dilşat Baş'a.
Sizler sordunuz Dilşat hanım Kanserle Dans Facebook sayfasında 'Diyetisyenime soruyorum' köşesinde cevapladı.
Soru 1:Over kanseri olanların yememesi gereken şeyler var mı? Soy gibi, östrojen etkisi olan gıdalar mesela?
Dilşat BAŞ: Over kanserinde beslenme önerilerimizi şu şekilde sıralayabilirim;
Günde 5 porsiyon sebze –meyve tüketiniz.
Diyetinizin posa yönünden zengin olmasına özen gösteriniz (tam tahıllı ekmek tüketimi, kurubaklagillere haftada en az iki kez diyette yer verilmesi, kabuğuyla tüketilebilen meyvelerin kabuklu tüketilmesi ve sebze tüketiminin arttırılması ile posa alımı  arttırılabilir.)
Süt ve süt ürünlerinde yarım yağlıları tercih ediniz.
Beden Kütle İndeksinizin(ağırlık(kg)/Boy(m)2 ) 24.9 ‘un üzerinde olmamasına dikkat ediniz. Eğer beden kütle indeksiniz 24.9 ‘un üzerinde ise tedavi gördüğünüz hastanede doktorunuzdan yönlendirme isteyerek diyetisyen ile görüşünüz .Size özgü beslenme programınızın oluşturulması ve ağırlık denetim programınızın sürdürülmesimde diyetisyeninizin önerilerine uyunuz.

Sağlıklı beslenme planınızda yukarıdaki dört yapraklı yoncayı unutmayınız ,her öğününüzde yoncanın bütün yapraklarından bir parça olmasına özen gösteriniz.
Sağlılı beslenmenin bir yaşam biçmi olduğunu ve günlük haftalık uygulamalar şeklinde yapılan değişikliklerin yeterli olmadığını unutmayınız.
Soya ve soyalı ürünlerin over kanserinde kullanılmaması ile ilgili bir görüş yok. Yapılan çalışmalar olumsuz bir etkinin olmadığı yönünde hatta soya tüketiminin yararlı olduğunu gösteren çalışmalarda var. Geleneksel beslenmemizde soya ve soya ürünleri oldukça sınırlıdır, beslenme planına eklenmesinde bir sakınca yoktur. İlave preperat şeklinde soya alımı ise önerilmemektedir.
Sağlıklı besin hazırlama ve pişirme tekniklerininde sağlıklı beslenmenin ayrılmaz parçası olduğu unutulmamalıdır.
Yukarıdaki bilgiler ek hastalık varlığı veya doktorunuzun farklı bir diyet istemi varlığında değişecektir ,tedavi olduğunuz kurumun önerilerine uyunuz.

Soru 2:Babam rektum kanseri ve düşük lifli gıdalar yemesi tavsiye ediliyor nasıl bir plan uygulamalı?
Dilşat BAŞ:Öncelikle kilo kaybı ve iştahsızlık varlığı değerlendirilmeli ve tolere edebildiği besinler belirlenerek günlük enerji ve protein ihtiyacına uygun bir beslenme planı yapılmalıdır.
Aşağıda düşük posalı diyette yer alan yiyecekler sıralanmıştır ancak bireysel farklılıklar olabileceğinden kişiye özgü düzenlemenin tedavi olduğunuz hastanenin diyetisyeni denetiminde oluşturulması doğru olacaktır.
Düşük posalı diyette,
Süt,yoğurt,sütlü tatlılar ve peynir
İyi pişmiş et,tavuk,balık
Pirinç,makarna ,erişte,sade kek,sade bisküvi,sade kraker
İyi pişmiş havuç,kabak,patates
Kabulsuz ,çekirdeksiz meyve kompostoları,taze sıkılmış meyve suları,olgun muz
Açık çay
Zeytin ezmesi,reçel,bal,pekmez
Günlük enerji ve protein ihtiyacını tamamlamak amacıyla doktor ve diyetisyeninizin önerdiği enteral beslenme (hastalarımız mama olarak tarif ediyor) ürünü.
Aşağıdaki yiyecekleri tüketmeyiniz;
Pişirme yöntemi olarak kızartma ve kavurmaları kullanmayınız.
Kepekli ekmek,kepek içeren ürünler,bulgur,mısır,kurubaklagiller
Serbest sebzelerin dışındaki sebzeler ve çiğ sebzeler
Çiğ meyveler
Acılı baharatlar,hazır soslar,kuruyemişler,turşu,zeytin

Soru 3: D3 vitamin seviyem düşük. Doktorum gıdadan olmaz hap almalı ya da duzenli güneşe çıkmalı diyor. Tavsiyeniz ne yemek etki eder mi?
Dilşat BAŞ: D vitamini yetersizliği sözkonusu ise mutlaka doktorunuzun tavsiye ettiği dozda ilavenizi alınız. Diyet ve güneş ile eksikliğin giderilmesi mümkün olmayabilir.
Soru4:İyi karbonhidrat,kötü karbonhidrat deniyor anlamıyorum, açıklarmısınız?
Dilşat BAŞ: Masa şekeri sadece enerji içeren basit karbonhidrattır yani kötü karbonhidrat diyebiliriz.
Meyveler,sebzeler,süt ve süt ürünleri,kurubaklagiller,tahıllar ve yağlı tohumlarda yapılarında doğal olarak şeker içerirler ancak bu besinler aynı zamanda vitamin ,mineral,antioksidan ve fitokimyasallarıda yapılarında bulundurmaktadır(iyi karbonhidrat).
Diyetinizde eklenmiş şeker içeren (masa şekeri ilaveli) yiyecekleri sınırlandırınız (diyetinizde günde 40 gr dan az masa şekeri olmasına özen gösteriniz) ve karbonhidrat kaynağı olarak posa içeriği  ve besin öğesi içeriği yüksek olan yiyecekleri (tam tahıllı ekmek,meyve,sebze kurubaklagil vb) tercih ediniz.
Bir parantez açmak ve yoğun iştahsızlık,aşırı kilo kaybı ile izlediğimiz hastalarımızda enerji kaynağı olarak masa şekerini kullandığımızı belirtmek isterim.
Uzman Diyetisyen Dilşat Baş




Hiç yorum yok: